A fokhagyma gyakori alapanyaga a főzésnek, számos egészségügyi előnye van. Ilyen például a koleszterinszint szinten tartása, a szív egészségének javítása, az immunrendszer támogatása, a megfázás elleni védelem és még sok más. A fokhagyma szoros kapcsolatban áll a hagymával, a kínai gyöngyhagymával, amely egy Ázsiából származó hagyma, a metélőhagymával, a póréhagymával és a mogyoróhagymával. Az emberek évezredek óta használják, és már az ókori Egyiptomban is népszerű volt mind kulináris célokra, mind pedig egészségügyi és terápiás előnyei miatt. Azonban kiderült, hogy a sokak által kidobott héja is hasznos lehet.
Egészséges a fokhagyma héja
Valószínűleg te is úgy használod a fokhagymát, hogy leszeded a héját, ami a kukában landol. Pedig rengeteg mindenre tudnád felhasználni.
A fokhagyma héja, ahogy a zöldség többi része, ehető. Bár nem túl finom magában, és az állaga sem a legjobb, mert kemény, papírszerű és rostos. Azonban rengeteg extra fűszeres, fokhagymás íz van benne, így elképesztően sokoldalúan felhasználható. Ha olyan mártást készítesz, amit úgyis leszűrsz,
egyszerűen törd össze a gerezdeket, miközben rajtuk hagyod a héját, hogy maximális ízt nyerhess ki.
Megfázásra is jó ez a hagymaféle
Ha egy recepthez aprított a fokhagymát kell adnod, a héját ne dobd ki, hanem add hozzá a leveshez, a húsleveshez. A fokhagyma nagyon jó megfázásra, de általában véve is melegítő hatású, ezért a héja nagyon hasznos a levesben.
Segít szervezetünk gyógyításában
Ha az íz nem lenne elég jó ok, a fokhagyma héja is rengeteg jótékony tápanyagot tartalmaz, akárcsak maga a gerezd. Tele van A-vitaminnal, amely fontos a látás, az immunitás és egyéb funkciók szempontjából, valamint C-vitaminnal, amely segíti a szervezet gyógyulását és erős antioxidáns.
Rengeteg gyulladáscsökkentő fenilpropanoid antioxidánst is tartalmaz.
Már 5000 éve is használták
Az emberek évezredek óta ismerik a fokhagymát a világ minden táján. A feljegyzések szerint már 5000 évvel ezelőtt is használták az egyiptomi és indiai kultúrákban. Szakértők szerint a babilóniaiak körülbelül 4500 évvel ezelőtt alkalmazták először, míg a kínaiak valahogy 2000 és 4000 évvel ezelőtt kezdték el használni.
Az emberek hagyományosan gyógyászati célokra használták. Idővel az egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások arra összpontosítottak, hogy hogyan befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egyes tanulmányok azt is vizsgálták, hogy a fokhagyma milyen előnyökkel jár a rák kockázatának csökkentésében.
Egy 2018-as cikk szerint a fokhagyma májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Különösen az alkoholos italokban található vegyület, az etanol okozta májkárosodás elleni védelemben lehet hasznos.
A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibiotikumként hat. Egy 2018-as kutatás szerint hatékony lehet az antibiotikumoknak ellenálló organizmusok ellen is. A fogyasztása segíthet a bakteriális fertőzések kezelésében. Egy másik tanulmány szerint pedig segíthet a „rossz” koleszterinszint csökkentésében, vagyis javítja a szív egészségét is.
A hűtőszekrény a háztartás egyik középpontja, így nagyon nyugtalanító, amikor kellemetlen szagokat áraszt. Olvasd el az alábbi cikkünket, hogy megtudd, mi lehet ennek az oka.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés