Mindenki kidobja, pedig gyógyíthatnánk is vele magunkat

Diósi Szilvia
fokhagyma-egeszseg-hej
Olvasási idő kb. 4 perc

A magyar konyha jellegzetes fűszere a fokhagyma, változatosan használjuk fel a különböző ételekhez, de még mi, magyarok sem tudtuk eddig, hogy a héja, amit kidobunk, nagyon hasznos lenne az egészségünknek.

A fokhagyma gyakori alapanyaga a főzésnek, számos egészségügyi előnye van. Ilyen például a koleszterinszint szinten tartása, a szív egészségének javítása, az immunrendszer támogatása, a megfázás elleni védelem és még sok más. A fokhagyma szoros kapcsolatban áll a hagymával, a kínai gyöngyhagymával, amely egy Ázsiából származó hagyma, a metélőhagymával, a póréhagymával és a mogyoróhagymával. Az emberek évezredek óta használják, és már az ókori Egyiptomban is népszerű volt mind kulináris célokra, mind pedig egészségügyi és terápiás előnyei miatt. Azonban kiderült, hogy a sokak által kidobott héja is hasznos lehet.

Egészséges a fokhagyma héja

Valószínűleg te is úgy használod a fokhagymát, hogy leszeded a héját, ami a kukában landol. Pedig rengeteg mindenre tudnád felhasználni.

A fokhagyma héja, ahogy a zöldség többi része, ehető. Bár nem túl finom magában, és az állaga sem a legjobb, mert kemény, papírszerű és rostos. Azonban rengeteg extra fűszeres, fokhagymás íz van benne, így elképesztően sokoldalúan felhasználható. Ha olyan mártást készítesz, amit úgyis leszűrsz,

egyszerűen törd össze a gerezdeket, miközben rajtuk hagyod a héját, hogy maximális ízt nyerhess ki.

A fokhagyma héjának sok egészségügyi előnye van
A fokhagyma héjának sok egészségügyi előnye vanSimpleImages / Getty Images Hungary

Megfázásra is jó ez a hagymaféle

Ha egy recepthez aprított a fokhagymát kell adnod, a héját ne dobd ki, hanem add hozzá a leveshez, a húsleveshez. A fokhagyma nagyon jó megfázásra, de általában véve is melegítő hatású, ezért a héja nagyon hasznos a levesben.

Segít szervezetünk gyógyításában

Ha az íz nem lenne elég jó ok, a fokhagyma héja is rengeteg jótékony tápanyagot tartalmaz, akárcsak maga a gerezd. Tele van A-vitaminnal, amely fontos a látás, az immunitás és egyéb funkciók szempontjából, valamint C-vitaminnal, amely segíti a szervezet gyógyulását és erős antioxidáns.

Rengeteg gyulladáscsökkentő fenilpropanoid antioxidánst is tartalmaz. 

Már 5000 éve is használták

Az emberek évezredek óta ismerik a fokhagymát a világ minden táján. A feljegyzések szerint már 5000 évvel ezelőtt is használták az egyiptomi és indiai kultúrákban. Szakértők szerint a babilóniaiak körülbelül 4500 évvel ezelőtt alkalmazták először, míg a kínaiak valahogy 2000 és 4000 évvel ezelőtt kezdték el használni.

Az emberek hagyományosan gyógyászati célokra használták. Idővel az egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások arra összpontosítottak, hogy hogyan befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egyes tanulmányok azt is vizsgálták, hogy a fokhagyma milyen előnyökkel jár a rák kockázatának csökkentésében.

A fokhagyma héja nagyon egészséges
A fokhagyma héja nagyon egészségesNungning20 / Getty Images Hungary

Egy 2018-as cikk szerint a fokhagyma májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Különösen az alkoholos italokban található vegyület, az etanol okozta májkárosodás elleni védelemben lehet hasznos. 

A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibiotikumként hat. Egy 2018-as kutatás szerint hatékony lehet az antibiotikumoknak ellenálló organizmusok ellen is. A fogyasztása segíthet a bakteriális fertőzések kezelésében. Egy másik tanulmány szerint pedig segíthet a „rossz” koleszterinszint csökkentésében, vagyis javítja a szív egészségét is.

A hűtőszekrény a háztartás egyik középpontja, így nagyon nyugtalanító, amikor kellemetlen szagokat áraszt. Olvasd el az alábbi cikkünket,  hogy megtudd, mi lehet ennek az oka. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek