Ezt edd, ha elmúltál 60 éves

GettyImages-985859318
Olvasási idő kb. 5 perc

Az egészséges étrend egy életre szóló befektetés, melyet már fiatalon érdemes elkezdeni és életünk végéig fenntartani. Csakhogy, ehhez ismerni kell az életkori sajátosságokat és mindig beiktatni a megfelelő módosításokat. Szakértő mondja el, melyik korban mire kell a hangsúlyt fektetni.

Az egészség megőrzésének legfontosabb pilléreiről manapság számtalan fórumon hallani, így a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontossága, a káros szokások és szenvedélyek mellőzése mindenki előtt ismertek elemek.

A helyes táplálkozás minden életkorban fontos

A fentiek mellett az egyik legfontosabb természetesen a helyes táplálkozás. Ez meghatározza pillanatnyi és általános erőnlétünket is, fizikai és idegállapotunkat, ráadásul még igazán hosszú távon is befolyásolja egészségünket. Segítségével visszaszoríthatjuk a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, csökkenthető a korral automatikusan járó izomvesztés, a csontritkulás, a szív- és az érrendszer védelmében kordában tartható a testsúly, de a szuperélelmiszereknek hála, a szervezet működéséhez kellő tápanyagszükséglet nagy része – mint a fehérjék, a rostok, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok – is lefedhető általa.

Életkoronként változik, hogy milyen vitamint milyen arányban érdemes bevinni a táplálkozással
Életkoronként változik, hogy milyen vitamint milyen arányban érdemes bevinni a táplálkozássalPapatsorn Khunsaard / Getty Images Hungary

Mindez minden korban fontos, mégis az élet különböző szakaszaiban eltérő tápanyagokra van inkább szükségünk, ezért a helyes táplálkozás kialakításakor az életkori sajátosságokat figyelembe kell venni.

Csecsemő-, gyermek- és fiatalkori helyes táplálkozás

A Dívány által megkérdezett, gyermekek étkeztetésére specializálódott dietetikus már a kismamák várandóssága és szoptatási időszaka alatti helyes táplálkozásának fontosságát is kiemelte, illetve szükség esetén a vitaminok és ásványi anyagok pótlását. Utána, a már megszületett kisbabánál a K-vitamin bevitele válik nélkülözhetetlenné, amire a véralvadáshoz van szükség, hiszen ennek hiányában akár agyvérzést is kaphat egy csecsemő. Később a D-vitamin szedése válik elengedhetetlenné a szakember szerint, mely egyrészt a csontok megfelelő fejlődéséhez kell, másrészt az immunrendszer helyes működéséhez. Ezt szintén, ahogy a K-vitamint is, kapják a babák, de a D-vitamin szedését egész gyermekkorban, sőt akár később is tanácsos kitartani, különösen a téli, kevesebb napfénnyel kényeztető hónapokban. Kisebbek számára még a vas pótlása is ajánlott, a szakértő szerint, mert az szintén hozzájárul az agy fejlődéséhez.

A helyes táplálkozás már ezt az életkort megelőzően elkezdődik
A helyes táplálkozás már ezt az életkort megelőzően elkezdődikPlume Creative / Getty Images Hungary

Megfelelő táplálkozás felnőttkorban

A változatos és kiegyensúlyozott étrend kialakítása mellett a hazai táplálkozási szakértő felnőttek esetében a B-vitaminok és a magnézium jelentőségét hangsúlyozta, mint rohanó hétköznapjainkban a stressz leküzdésének az egyik lehetőségét. A dietetikus továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon a lakosság nagy része jódhiányos, ami pótlásra szorul. A jód szükséges a pajzsmirigy egészségéhez, ami kihat az egész test működésére, ezért a megfelelő szint elérése feltétlenül javallott.

A felnőttkori táplálkozásnak is megvannak a maga kiegészítői
A felnőttkori táplálkozásnak is megvannak a maga kiegészítőiWestend61 / Getty Images Hungary

Idős korban így kellene táplálkozni

A hosszan tartó, jó egészségi állapothoz a testmozgás is elengedhetetlen, ez garantálja az aktív életet is. Ahhoz viszont, hogy valaki aktív életet tudjon élni bizonyos kor után is, elengedhetetlen az izomzat állagának megóvása és a csontok védelme is. A fehérje mindkettőről gondoskodik, ezért noha bevitele minden életkorban fontos, időseknél főként javasolt a baromfi- és a halhús, vagy az ugyancsak kiemelkedő fehérjeforrásként számon tartott tojás fogyasztása is. Ezek mellett a hüvelyesek, a magvak és a tofu is hozzájárulhat a szükséges napi fehérjeszint biztosításához, ami

60 éves kor felett a ma általánosan elfogadott tudományos álláspont szerint 0,8 gramm fehérje testsúlykilogrammonként.

Vannak olyan táplálkozástudományi szakértők, akik idős korban még ezt a mennyiséget is keveslik, és a napi kalóriabevitel 15-20 százalékát javasolják fehérje formájában a szervezetbe juttatni. 

Időskorban is igazán sok mindenre kell figyelni a táplálkozással kapcsolatban
Időskorban is igazán sok mindenre kell figyelni a táplálkozással kapcsolatbanJamie Grill / Getty Images Hungary

Időskorban a testsúlyvesztés is gyakori probléma lehet, melynek számos okával találkozni. Ha ez áll fenn, akkor a fehérjepótlás mellett a kalóriabevitelt is biztosítani kell például tej, tejföl, sajt, olajok, vaj, vagy akár majonéz, kókusztej és avokádó formájában. Ebben az életszakaszban a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása is nélkülözhetetlen, ahogyan a bőséges folyadékbevitel is.

Ha a gyermeked táplálkozásának helyes útra terelése a célod, vagy csak érdekel a vattacukor története, e korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek