A zöldségek ékköve tele van vitaminnal, és nálad is megterem

GettyImages-1208932846
Olvasási idő kb. 4 perc

A snidlinget az ókori kínaiaknak a zöldségek ékkövének nevezték. Nem véletlenül, hiszen igen értékes az egészségünk szempontjából. Tele van C-vitaminnal, de köptetőként, baktériumölőként és gyulladáscsökkentőként is hatékony.

A metélőhagyma további, szintén nem elhanyagolható előnye, hogy megterem a kertben, de akár az ablakpárkányon is egy cserépben, illetve kora tavasszal már a mezőn is begyűjthetjük. Bátran vághatunk vagy szakíthatunk belőle, hiszen az többi hagymafélével ellentétben zöld szára folyamatosan visszanő.

Több nemzet kulináris fűszernövénye

A pázsithagymaként is ismert snidling főként csípős, póréhagymára hasonlító íze miatt fűszernövényként kedvelt leginkább. Miután számos étellel jól párosítható, használják kenhető sajtok, fűszervajak, levesek és omlett ízesítésére is.

A metélőhagyma előnyei nem csupán fűszer-, hanem gyógynövényként is érvényesülnek
A metélőhagyma előnyei nem csupán fűszer-, hanem gyógynövényként is érvényesülnekThe Washington Post / Getty Images Hungary

A snidling sok ételnek kölcsönöz igazán egyedi, karakteres ízt. Elengedhetetlen összetevője például a németországi frankfurti zöldszósznak, a svédek pedig el sem tudják képzelni, hogy hagyományosan ne tejföllel és metélőhagymával fogyasszák a heringet, a kínaiak pedig gyakran fűszerezik metélőhagymával a húsokat és a tésztákat. Jól látszik, a snidling valóban nemzetközileg is elismert kulináris fűszernövény. 

A metélőhagymát mindig frissen, apró darabokra vágva használják és fogyasztják, különösen jól illik a salátákhoz. 

A snidling kiváló vitaminforrás
A snidling kiváló vitaminforrásRedaco / Getty Images Hungary

Több vitamin van benne, mint az almában

Talán hihetetlennek tűnik, de 100 gramm metélőhagymában ugyanannyi C-vitamin van, mint közel két kiló almában. Mindez jól bizonyítja, hogy a snidling igen értékes az egészségünk szempontjából, és nem csak azért, mert kiemelten nagy adag C-vitamint tartalmaz.
Illóolaja a betegségek hosszú sorát csillapítja, egyebek között köptetőként, baktériumölőként és gyulladáscsökkentőként hat.

Mindemellett a metélőhagyma serkenti az étvágyat, és elősegíti az emésztést. A középkorban még a fiatalság forrásának is tartották ezt a zöldséget, melyről ma már tudjuk, hogy elsősorban a hangszálakra van fiatalító hatással, miután lágyabbá, bársonyosabbá varázsolja a hangunkat.

Főzésre nem alkalmas

A metélőhagyma vadon is megterem, főként tavaszi eső után érdemes keresni a még nyirkos réteken. De ez a gyógynövényként is számontartott hagyma a kertben is jól érzi magát, ráadásul különösebb törődést sem igényel. Mindössze napra, tápanyagban gazdag talajra és vízre van szüksége. 

A metélőhagyma virága szintén ehető, tálaláskor díszítéshez is használhatjuk
A metélőhagyma virága szintén ehető, tálaláskor díszítéshez is használhatjukpicture alliance / Getty Images Hungary

A snidling nyersen fogyasztva a legízletesebb, főzésre nem alkalmas, mert hő hatására elveszti ízét, aromáját.

A metélőhagymát a természet csodájának tartják, hiszen csőszerű szára újra és újra megnő, akárhányszor vágunk is belőle. A snidling évelő növény, így a téli pihenő után tavasszal újra kihajt. Úgy tűnik tehát, hogy az ókori kínaiaknak igazuk volt, amikor a metélőhagymát a zöldségek ékkövének nevezték.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének. Ha szeretnéd tudni, hogy a szakmai társaság választása miért esett az egyebek között görcsoldó hatásairól ismert növényre, olvasd el az erről szóló cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek