Innen tudja a gyógytornász, mit dolgozol

Bár nem lehet egyértelműen megmondani a testtartásból, hogy ki milyen munkát végez, de ha nem kompenzáljuk mozgással, sporttal a munkánkból adódó mozgásszervi problémákat, akkor a gyógytornász nagy eséllyel ránézésre tudja, hogy ülve vagy állva dolgozunk-e.

Aszimmetrikus testtartásban gazdag például az anyaság, amely szülés előtt és után is járhat hátfájdalmakkal. Farkas Ildikó, a Duna Medical Center gyógytornásza elmondja, miben hasonlítanak az ápolók és a rakodók panaszai, és hogyan mozgassák át testüket az édesanyák.

A legtöbb esetben megelőzhető a baj

Anatómiailag meglehetősen változatosak vagyunk, ami az ízületeinket illeti. Nincs két egyforma gerinc, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terheléseknek tesszük ki testrészeinket. Azzal, hogy nem terheljük az egyiket, legalább akkora gondot okozhatunk, mint a túlterheléssel. Az ülő, álló és aszimmetrikus mozgással járó munkák különböző hatással vannak a testünkre és a tartásunkra. Sajnos minden foglalkozásnak megvannak a maga ártalmai, de szerencsére ezeket egyrészt meg lehet előzni, másrészt ha korán felismerjük a problémát, akkor a tornával ellensúlyozni is tudjuk a tüneteket.

Fontos, hogy megtaláld azt a mozgásformát, ami hozzád a legjobban passzol
Fontos, hogy megtaláld azt a mozgásformát, ami hozzád a legjobban passzolMatt Lincoln / Getty Images Hungary

A kőművesek, rakodók leggyakoribb panasza a derékfájdalom, ez általában elmondható a fizikai munkát végzőkről. A sok emelés miatt a csípő, a térdízületek és a vállak környékén is jelentkezhet probléma. Ez igaz a kórházi ápolókra is, akik szintén sokat emelnek és hajolnak, a munkahelyi stressz miatt pedig gyakori az egész testre kiható izomfeszülés, amitől könnyen megfájdul a nyak és a váll. Az egészségügyi dolgozók a tanulmányaik során kellő felkészítést kapnak a páciensek helyes technikával történő mobilizálására, azonban a váratlan helyzetekre, mint például a túlsúlyos beteg mozgatása, segítség hiánya, ez nem terjed ki, így sajnos gyakoriak a sérülések. A gyógytornász sokat segíthet abban, hogyan lehet a mindennapi terhelést ellensúlyozni. A fizikai munkát végzőknél egy ergonómiai tanácsadás után általában az egész testet átmozgató torna javasolt, amely a gerincre és végtagokra koncentrál.

Az irodai dolgozók általános problémája az úgynevezett előre helyezett fejtartás, amely a nyak és a váll, illetve a karok túlterheléséhez vezet, de a gerinc alsó részénél is okozhat problémákat. A hivatásos sofőrökre is igazak a fentiek, hiszen a mozgásszegény életmód az ő esetükben is hasonló problémákat hoz magával. Ha valaki sokat ül, akkor dinamikus, az egész testet átmozgató, keringésjavító mozgásformákat javasol a gyógytornász. Megelőzésként segítséget nyújthat az ergonómiai tanácsadás, amelynek során elsajátíthatjuk az ülés közbeni helyes testtartást, de különböző otthoni gyakorlatokat is megtanulhatunk, amelyek ellensúlyozzák a napközben kialakult problémákat.

Ha valaki sokat áll munka közben, akkor előbb-utóbb gerincpanaszai jelentkezhetnek, de gyakori ilyenkor a csípő, térd és láb ízületeinek fájdalma és a kopásos problémák is. Hasznos lehet a szakember által vezetett gerinctorna, de sokat segíthetnek az egész testet átmozgató foglalkozások is.

Az édesanyák számára is sok jó tanáccsal tud szolgálni a gyógytornász, hiszen a gyerek születése utáni első évben a nyak- és a vállproblémák sajnos őket is érintik. Szülés előtt érdemes ellátogatni kismamatornára is, ahol nemcsak a megváltozott testet mozgatják át, hanem a helyes emelési technikákat is megmutatják, ezzel megelőzve a későbbi sérüléseket. A későbbiekben jó élmény lehet a baba-mama torna, ahol az édesanya erősödhet, miközben a gyerek is jól érezheti magát. Szülés után gyakran előfordulnak vizelettartási zavarok is, amelyekre az intim torna lehet a megoldás.

Mikor menjünk gyógytornászhoz?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen mozgásformát válasszunk, vagy már kialakult mozgásszervi panaszunk van, mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki mozgásvizsgálatot végez, és feltárja a problémákat. Az eredmények alapján kezelési tervet készít, amelyet az állapotváltozás alapján alakít át. Egy gyógytornász számtalan technikát ismer és alkalmaz a fájdalom csillapítására, az ízületek keringésének javítására, a mozgáspálya növelésére, az izmok nyújtására és erősítésére. Sajnos gyakori, hogy túl későn fordulunk szakemberhez. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál hosszabb lesz a gyógyulás is. A regenerációt nem lehet siettetni, egy elhanyagolt vállprobléma teljes megoldása például egy évet is igénybe vehet, de ha korán felfigyelünk rá, akkor akár néhány kezelés is elég lehet a megoldáshoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra