5 dolog, amit nem árt, ha tudsz, mielőtt elkezdesz edzeni

Dan Arnett triatlon edző összeszedte, amit egy tespedésből edzésre indulónak feltétlenül tudni kell.

Könnyen lehet, hogy nem a jobb alakodért leszel a leginkább hálás, ha végre sikerül valóban olyan edzéstervet kialakítanod, ami látható eredményekkel jár, és még be is lehet tartani. A triatlon edző Dan Arnett gondolatait összefoglaló Science Alert szerint számos olyan dolog van, ami akár el is veheti a kedvét egy-egy kezdőnek, vannak ugyanakkor olyan, talán váratlan hozadékai is a rendszeres testmozgásnak, amelyeknek nehéz nem örülni.

Teljesen normális, ha tovább "hízol"

A naponta, vagy kétnaponta ismétlődő edzések jelentette darálás nem feltétlenül fogja a kilók azonnali eltűnését jelenteni. Ezzel azonban nincs is semmi baj Arnett szerint, az első 2-4 hét során ugyanis teljesen normális, ha a növekedésnek induló izomcsoportok miatt többet mutat a mérleg. Idővel persze leolvad majd a zsír is, csak az első hetek csalódást keltő méredzkedéseit kell túlélni.

Tényleg szükséged van személyi edzőre?

Ha úgy döntöttél, hogy az a legjobb motiváció, ha még szüzen feliratkozol mondjuk egy triatlon edzésre, szükségszerű lépésnek tűnhet egy edző felkeresése is. Arnett szerint ugyanakkor bőven elég, ha az első néhány versenyre valamilyen online fellelhető, ingyenes edzésterv segítségével készül fel valaki, és csak akkor fordul profi edzőhöz, ha ezután is komolyan gondolja a dolgot.

shutterstock 697206865

Zabálni azért továbbra sem kéne

Sokan vannak, akik abba a hibába esnek, hogy amiatt a néhány száz elégetett kalória miatt úgy gondolják, bármit megengedhetnek maguknak. A kezdőknek a legritkább esetekben van csak szüksége jelentős pluszra, valószínűleg bőven elég tehát, ha tartod magad az addigiakhoz, és továbbra is csak alkalomadtán tömsz be egy sajtburgert.

A változás nem mindig kézzelfogható

Könnyen lehet, hogy nem is a külsődet és az izmaidat érintő változásokat fogod a legnagyobbra értékelni. Az elején általában ez motiválja persze az embereket, de az edzés szemmel latható következményeinél sokkal mélyrehatóbb folyamatokat is elindít néha a rendszeres testmozgás. A sportolás képes lehet a szorongásos és depressziós tünetek enyhítésére, javít az alvásminőségen és a kognitív funkciókon és a megtépázott önbecsülésedet is helyreállíthatja.

Még mindig jobb ellógni egy edzést, mint lesérülni

Egy versenyre való felkészülés esetén, meg úgy általában is fontos, hogy tartsuk magunkat ahhoz, amit elhatároztunk. Az edzéstervet mindenáron, még a családjuk elhanyagolása vagy egy komolyabb sérülés kockáztatása árán is betartók ugyanakkor könnyen azon kaphatják magukat, hogy az eleinte csak 1-2 edzés kihagyásával fenyegető problémák figyelmen kívül hagyása több hónapos kényszerszünetekhez vezet. Hallgass a testedre: ha fáj valamid, ideje pihenned egy kicsit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek