Lusta vagy edzeni? Gyalogolj, és életben maradsz!

Még az ajánlottnál kevesebbet mozgóknak is javít a túlélési esélyein, ha néha járnak egyet.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint még az ajánlott heti legalább 2.5 óra mérsékelt intenzitású testmozgás jelentette küszöb alatt maradók is kimutathatóan jobb kilátásokkal rendelkeznek, mint a testmozgás szó hallatán rögtön összegömbölyödő és az ágy alá bújó renyhék – írja a Science Daily. Az összegömbölyödésről egyelőre nem készült tanulmány.

A 2.5 óra mérsékelten megerőltető testmozgás feleennyi intenzív edzéssel is kiváltható egyébként. Nem mintha ebben a kategóriában jobban teljesítenének az amerikaiak, akiknek mindössze a fele éri el az ajánlott mozgásmennyiség szintjét. Ráadásul minél idősebb valaki, annál kevesebbet mozog, a 75 évesek és a még náluk is idősebbek pedig már csak az ajánlott mennyiség 28 százalékát teljesítik egy héten. A nagyjából 140.000 résztvevő adatai alapján úgy tűnik ugyanakkor, hogy a küszöb alatt maradó, de azért teljesen mégsem inaktív emberek is hosszabb életre számíthatnak, mint a mozdulatlanná dermedt társaik.

shutterstock 430398919

A specifikusan a leggyakoribb mérsékelt intenzitású mozgásfajtára, azaz a gyaloglásra fókuszáló tanulmány szerint még két órát sem kell sétálni egy héten ahhoz, hogy érezhetővé váljanak a különbségek, aki pedig eléri a 2.5 órát, nem kevesebb, mint 20 százalékkal csökkenti a kockázatát annak, hogy idő előtt távozzon az élők sorából. A halálos kimenetelű légúti megbetegedések kockázata ugyanakkor már 35 százalékkal kisebb abban az esetben, ha valaki legalább 6 órányi sétát behúz egy héten. A kizárólag sétálással operáló résztvevők esetében emellett a halállal végződő szív- és érrendszeri betegségek kockázata is jelentősen, 20 százalékkal kisebb, a rák esetében pedig 9 százalékkal állnak jobban a gyaloglók, mint a szinte teljesen inaktív társaik.

A kutatók szerint éppen ezért kulcsfontosságú lenne, hogy az egyre inkább elöregedő társadalmak esetében nagyobb hangsúly kerüljön a gyaloglás előnyeinek megismertetésére. Elvégre az ingyen van!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek