Nem mindig műszőr van az olcsó pomponos sapkákon

Ha nem akarsz valódi szőrmével villogni, mindig nézd meg jól, mit vásárolsz. Már a pár ezer forintos sapkákon is lehet valódi bunda!

Nemcsak a kifutóban lévő normcore trendekben járunk az élen, de a kínai butikok és a fast fashion boltok kínálatának köszönhetően már tavaly óta hordunk pomponos sapkát, ami a Daily Mail szerint a szezon egyik legmenőbb kiegészítőjének számít. Olyan hírességek is hordják, mint Liz Hurley, Jennifer Lopez, Coleen Rooney vagy Tamara Ecclestone. A különbség csupán annyi, hogy ők nem a kamuszőrmés változatra csapnak le, hanem a több száz fontos dizájnerszőrmékre vadásznak. Legalábbis eddig ebben a hitben éltünk: de valójában az olcsó verziókra is kerülhet eredeti szőrme!

A dupla pompon is menő.
A dupla pompon is menő.Edward Berthelot / Getty Images Hungary

A pomponmánia egyébként már jó ideje divatban van, az elmúlt időszakban nagyot ment a pomponos szandál és ruha is, de még a székeket is pomponnal próbáltuk feldobni 2016-ban. A trend valószínűleg akkor pörgött be jobban az utcai divatba, amikor a Fendi tervezője, Karl Lagerfeld mit sem törődve a divatvilág szőrmebojkottjával, piacra dobta saját magát kulcstartó formájában, a kiegészítőt pedig olyan cikinek tartott, de drága anyagokból készítette el, mint az ezüstróka, a fekete nerc és a kecskeszőr. A kulcstartót 1240 euróra, 390 ezer forintra árazták be, de még így is 6000 fős várólista volt rá a 2015-ös évben.

A brit celebnő, Tamara Ecclestone és lánya is szőrmés sapkában pózol.
A brit celebnő, Tamara Ecclestone és lánya is szőrmés sapkában pózol.Neil Mockford/Alex Huckle / Getty Images Hungary

„Könnyű azt mondani, hogy ne használjunk szőrmét, de ez egy iparág. Ki fogja fizetni azokat a munkanélkülieket, akiket elbocsátanak a szőrmegyárakból?” – védekezett akkor Lagerfeld, akinek véleményébe nem sokan kötöttek bele, mivel a szőrmeipar mégiscsak 43 milliárd fontos üzlet, és csak az elmúlt évben több mint 500 divatház építette be kollekciójába a szőrmét.

Jennifer Lopez sem akkora állatvédő.
Jennifer Lopez sem akkora állatvédő.Ignat/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

„Az iparág már túllendült a nagyibundán. A tervezők olyan dolgokat csinálnak szőrméből, amit bármilyen más anyagból megtehetnének. A fiatalabb generáció más prioritásokkal rendelkezik. Látják, hogy ez többe kerül, és ez befolyásolja a hozzáállásukat” – mondja Mark Oaten, az International Fur Federation vezérigazgatója. És valóban, az olyan A-listás sztárok is kitartanak a valódi szőrme mellett, mint Lady Gaga, Rihanna, Rita Ora vagy Kim Kardashian, aki még kislányát, North Westet is egy 2000 fontot érő (kb. 697 ezer forint) ezüstróka bundában mutogatta a New York-i divathéten.

A legaggasztóbb és meglepőbb talán inkább az, hogy még az olcsó, pár ezer forintos pomponos sapkákon is esetenként igazi szőrmebojt díszeleg. „Feltételeztem, hogy nem valódi szőrből készült, mivel olyan olcsó volt. Csinosnak találtam, és még csak meg sem fordult a fejemben, hogy igazi szőrt veszek, mivel sosem tennék ilyet” – mondja a PR-osként dolgozó Roz Hughes, aki egy egyszerű teszt elvégzése után jött rá, hogy mi került a címke szerint Kínában gyártott kiegészítőre. Ha sisteregve ég, akkor igazi szőr, ha pedig műanyag szaga van és elolvad, akkor hamis.

„Égetthaj-szaga volt, ahogy égett. Fogalmam sincs, hogy milyen állat lehetett, de tudom, hogy milyen sok állat él rossz körülmények között a kínai szőrmefarmokon. Tudatosan sosem támogattam ezt az ipart, mivel kegyetlennek tartom” – mondja Roz, aki nem tartja magát aktivistának, egyszerűen csak nem akar olyan dolgot viselni, ami olyan állattól származik, melyet megkínoztak és mocsokban tartottak. Az online boltokban például már 15-7 font (kb. 5200-2400 forint) között lehet kapni mosómedveprémből készült pomponos sapkákat, míg a Topshopban 15 fontot kérnek egy műszőrme változatért. Ha teheted, inkább válaszd utóbbit, ha pedig kifejezetten irtózol a valódi szőrtől, akkor mindig jól nézd meg, hogy az olcsó sapka bojtja miből készült!

Oszd meg másokkal is!
Mustra