Ezért viselt Hillary Clinton lilát

GettyImages-621953950
Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Hillary Clinton ugyan megnyerte a választást Amerika legmenőbb nevű megyéjében, de Trump lesz az elnök. Clintonnak tehát nem maradt más hátra a választási hajrá után, mint elmondani "Concession Speech-jét", azaz egyfajta kampányzáró búcsúbeszédet, mely az esetek többségében a támogatóknak köszöni meg a leadott szavazatokat és olyan témákat vet fel nagy nyilvánosság előtt, melyeket egyébként nem lenne alkalom felhozni.

Hillary Clinton november 9-én mondta el beszédét, melyet kivonatolva magyarul itt, teljes egészében angolul itt olvashat: mi pedig most arról fogunk írni, miért viselt lilával kevert kosztümöt a demokrata elnökjelölt, aki a választási kampány során előszeretettel viselt fehér, kék és piros színeket, mintegy az amerikai zászló színeit leképezve.

 „Nemzetünk mélyebben megosztott, mint gondoltuk. De hiszünk Amerikában"

– mondta többek közt ezt a fontos mondatot Clinton szerdán (amerikai idő szerinti) reggel. A beszédhez egy fekete, lila hajtókával ellátott Ralph Lauren kösztümöt és hozzá illő lila blúzt húzott Clinton, és nem volt véletlen az erős váltás a korábbi színskálájához képest: a lila ugyanis a kék és piros színek kombinációja, a kék pedig a demokraták, a piros a republikánusok színe. Ezzel szerette volna Clinton tovább hangsúlyozni, hogy az éles megosztottság helyett szükség van az amerikai egységre, összetartásra, melynek már hasthgje is van a közösségi oldalakon, a #StrongerTogether – írja a Vogue.

GettyImages-621952876
Justin Sullivan / Getty Images Hungary

És bár színt igen, tervezőt nem váltott Clinton, ugyanis az elmúlt két évben hivatalos megjelenéseire Ralph Lauren öltöztette. A lila szín az egyértelmű kék-piros kombináció mellett egyéb jelentéssel is bír. A természetben ritkán megtalálható ez a szín, mely így az évszázadok során a nemesség, erő, jólét jelképe lett, természetfelettinek, mágikusnak is tekintik – írja ezt már a Marie Claire, mely olyan információt is talált a neten, hogy a lila szín a gyásszal is összekapcsolható. A női választójogért harcoló szüfrazsettek is lilát viseltek a méltóság jeleként (és zöldet a remény, valamint fehéret a tisztaság megjelenítéseként). Ha jól megnézik a képet, azt is láthatják, hogy Bill Clinton Hillaryhez öltözött, és lila nyakkendőt kötött.

Tehát ezért pont lila Hillary Clinton ruhája, és nem mondjuk sárga. Semmi nem véletlen, még egy ártatlannak tűnő nadrágkosztüm is fontos kommunikációs eszköz. 

GettyImages-621954742
Justin Sullivan / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra