Kitiltották a dizájnertáskákat egy angol iskolából

Míg ön a mindennapi problémáival küzd, addig az Egyesült Királyságban található Cheltenham városka diákjainak azzal kellett szembesülniük, hogy idén már nem járhatnak dizájnertáskával iskolába. Az All Saints' Academy-ben folyó cicaharcról a Dailymail számolt be, ahonnan azt is megtudhatjuk, a szülők eléggé kiakadtak a hír hallatán.

„Mikor jönnek végre rá az emberek, hogy az iskola nem kifutó?" – kérdezi az egyik kommentelő a DailyMail cikke alatt, mi pedig részben egyet is értünk vele. Az iskola indoklása egyébként az volt, hogy a dizájnertáskákban nem férnek el az A4-es méretű füzetek és könyvek, illetve a testnevelés cuccok sem.

December 18-a egy átlagos év végi napnak indult, ám közel sem úgy zárult 900 diák és szülője számára: akkor kapták ugyanis kézhez a levelet, amelyben a vezetőség beszámolt az új szabályokról. Amiket egyébként komolyan is vettek: azokat, akik január 5-én tervezői táskákkal jelentek meg, megkérték, hogy másnaptól már sima hátizsákkal érkezzenek. A szülők természetesen kiakadtak: szerintük a 2011-ben alapított iskola viselkedése szánalmas és a luxusmárkák kiegészítői között is akad jó számmal olyan, amely funkciójában ellátja azt, amit a hagyományos iskolatáskák. 

Dermot McNiffe egyébként a mobiltelefon használatát is betiltotta az órák alatt, a leveléhez pedig csatolt fotókat olyan táskákról, amik szerinte elfogadhatóak és azokról is, amelyek január 5-től tiltólistásak. Utóbbiak közé tartozik egy 39 fontos, azaz nagyjából 17 ezer forintos Ted Baker táska is – ami az árának köszönhetően arra a sorsra jutott, mint Budapesten az Armani hasonlóan gumiból készült strandtáskája is: akinek van pár tízezer forintja egy táskára és sokat számít neki a márkanév, ezt hordja 0-24.

Demot McNiffe az iskola igazgatója és az egyik betiltott táska.
Demot McNiffe az iskola igazgatója és az egyik betiltott táska.Northfoto / SWNS

Mint írta, annak érdekében, hogy az intézmény által előírt egyenruhát betartsák, mindenkét megkér arra, hogy megfelelő táskával járjon. „Észrevettük, hogy nincs tisztázva, hogy mely típusok is a helyénvalók és azt is, hogy sokan olyan dizájnertáskával járnak be, amelyekben nem férnek el az A/4-es anyagok és tesicucc. Köszönjük, hogy betartjátok a szabályokat" – tette hozzá McNiffe.

A szülők jobb híján a Facebookon lázadoznak. „Addig, amíg nem biztosítanak táskát az egyenruha mellé, addig nem értem, milyen jogon mondják meg egy másikról, hogy azzal most járhat-e a gyerek vagy sem" – írta Annabell Holland. „Tanulni járnak az iskolába. Tényleg számít, hogy milyen táskával teszik azt? Tényleg szánalmas az egész" – tette hozzá sorstársa, Tracie Hale. Egy harmadik azon akadt ki, hogy ezt szeptemberben kellett volna kitalálni és nem is érti, mi a különbség egy River Island kézitáska és egy Adidas hátitáska között, hiszen mindkettőn van márkajelzés és mindkettő ugyanannyi cuccot bír el. Egyébként nem ez az első tiltás a vallásos iskolában: 2013-ban egy lányt azért küldtek haza, mert túl feszülős volt a szoknyája.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek