Kéne végre egy meleg bakancs, nem?

Most, hogy leesett a hó, mindenki lázasan keres a szekrénye alján vagy a boltokban a csinos félcipők és edzőcipők helyett valami olyat, amiben nem fagy le a lába, nem ázik át, és nem baj, ha megmarja a só. Nekem erre a célra évekig egy (elég ronda) kínai műbőr motoroscsizma állt rendelkezésemre, egyszerűen elpusztíthatatlan és kényelmes volt, de idén megadta magát, így el kellett indulnom, hogy keressek egy méltó helyettest, lehetőleg nem túl drágán.

Nálam körülbelül annyiban kimerülnek a havazós 2 hétre vásárolt bakancs kritériumai, hogy legyen olcsó (lehetőleg 10 ezer forint alatt), legyen kényelmes, ne csússzon, ne ázzon be és lehetőleg legyen sötét színű. Nem baj, ha a műbőr (úgyis csak sajnálnék egy jó bőrcipőt szétbarmolni a latyakban) és nem baj, ha ronda, vagy bumszli, úgyse látja senki a ráragadt hólétől.

A kritériumoknak kapásból nem felel meg a mindent elárasztó sárga Timberland, amit tényleg túlzás nélkül mondom, minden második nőn látni, de azért jó alaposan megnéztem ezeket a bakancsokat is, hogy ha ön esetleg pont szeretne csatlakozni a pufikabátos-sárgabakancsos közösséghez, megtudja a cikkből, hol teheti meg a legolcsóbban. Részletek a hajtás után!

Ezért van minden második emberen sárga bakancs

Kicsit értetlenül néztem az utcákat fokozatosan elárasztó sárga Timberland-utánérzés cunamit 2015 végén, mert elég későn jött: négy éve jártam Milánóban, amikor az ottani középiskolások mind Timberlandben voltak – nem Dorkóban, Panama Jackben vagy Cin Cin Amicában, hanem a rendes, 42 ezres Timberland bakancsban. Akkor arra tippeltem, hogy egy év, és nálunk is ez lesz, de nem lett. Négy év kellett a trend begyűrűzéséhez, de Pesten még most se sokan róják az utakat az eredeti Timberlandben, ami 42 ezerért is elég húzós, de a 65 ezres, prémium vízhatlan verzió egyszerűen már pofátlanul drága.

Nekünk van cserébe Dorkónk, mely 21 ezer forintért ellát sárga bakanccsal, de a pasik (és nagylábú nők) a Springfieldben és a Humanicban vehetnek jó minőségű sárga bakancsot 20 ezer forint alatt. Sokakon látom a Cin Cin Amica nevével fémjelzett sárga művelúr verziót is, melynek egyetlen előnye, hogy olcsó. Ja, és van ocelotmintás is a Cin Cinben, már ha ez előny – én inkább a Timberland kék színű bakancsára szavaznék. Nézze meg a galériában, hogy miért jár a fél város sárga bakancsban!

Még mindig UGG...

Különös, de talán újra felkapják az UGG-ot: a szőrmés csizmák már épp kezdtek kikopni a divatból, erre az Office Shoes behozta az eredeti UGG-ot a magyar piacra. Meg is kérik az árát, 80 ezer egy csizma. Sebaj, az utánzatok még mindig kaphatók pár helyen, azok nagyságrendekkel olcsóbbak. Már ha pont most kapta el önt is az UGG-láz.

A Sorelről és egyéb hótaposókról, gumicsizmákról

A Sorel hazánkban nem annyira ismert márka, de sok hozzá hasonló cipő jött szembe: például az alábbi képen látható darab. Mivel kábé csak boltonként egy Sorel-utánérzést találtam, fotóztam pár igazi hótaposót is, melyekben akár egész nap kint állhat a fagyban, nem fog fázni. És ha már vízálló cipők: nézze meg a galériában a most kapható túlárazott gumicsizmákat is!

Csótányroppantók és bakancsok

Az évszak elengedhetetlen kelléke még mindig a vaskos bakancs, és most már a vastag talpú, kicsit 80-as évekre emlékeztető csótányroppantók is fénykorukat élik. Ráadásul míg előbbi kategóriákat leginkább a magas árak jellemezték, itt végre van egy kis szórás. Ugyanúgy kap menő bakancsot 40, mint 2 ezer forintért.

15 ezer forint körül például a Deichmannban már jó vízálló bőrbakancsok vannak, melyeket pont erre az időre találtak ki, de a CCC 22 ezres bakancsai is egész olcsónak tűnnek a 42 ezres Timberlandek mellett. Az árverseny egyértelmű győztese a Cin Cin Amica, ahol épp 1999 forintért szórják ki a lakkbakancsokat. Ha viszont a minőség is számít, de tényleg olcsón akarja megúszni, akkor a Csóra cipőbolttal vagy a Brand & Trenddel jár jól – már ha szerencséje van, ugyanis ezeken a helyeken jellemzően egy méret van mindenből és kishibás termékekbe is bele lehet futni.

Chelsea boot melegebb napokra

Sok üzletben láttunk szép Chelsea csizmákat (a definíció szerint szűkülő szárú bokacsizma, melynek két oldalán elasztikus panelek teszik lehetővé a felvételt), melyeket azonban inkább melegebb, szárazabb időre ajánlunk. Semmi értelme egy csinos, vékony bőrcipőt szétbarmolni ilyen borzalmas időben. De ha most mégis inkább egy ilyet vinne haza hótaposó helyett (kivel ne esett volna már meg, hogy elindult egy konkrét ruha/cipőfazont megvenni és teljesen mással ment haza?), akkor a Mangóban vagy a Brand & Trend üzletében jól fog járni.

Tavaszra is betárazhat már most, ha akar

Minden boltban maradt még pár feltűnő edzőcipő a koraőszi időszakból, ezeket most jellemzően féláron viheti haza: oké, lehet, hogy kimennek a divatból 2016-ban, de ha valami tetszik önnek, miért követné saját ízlése helyett a divatot? Szóval akár 3-4 ezerért betárazhat valamilyen menő, márkátlan/sajátmárkás edzőcipőből, de a Csórában akár enyhén leharcolt Adidast is vásárolhat 6 ezerért – de engem ez a csillogó Kitten cipő jobban megfogott:

Összegzés: felemás happy end

A túra végén szerencsére csizmával mentem haza, mégpedig elég jóval. 4800 forintot fizettem egy új (nem használt), strapabíró, vízhatlan bőr motoroscsizmáért a Csórában. Olcsó, latyakos időre való bakancsot akár a Cin Cinben is vehettem volna, ha tényleg fillérekből meg akartam volna úszni ezt a befektetést, tehát végülis van olyan kínálat, amit kerestem: olcsó, kényelmes, nem csúszós, vízhatlan, (bumszli, ronda).

Azért felemás mégis a happy end, mert a Csórához hasonló cipős outletekben, cipőturkálókban mindenből egy méret van, így hiába mondom most azt, hogy menjen oda, jó lesz, mert simán lehet, hogy nem talál magának semmit. És akkor választhat a 30-50 ezerre leárazott Timberlandek, 10-20 ezer forintos bakancsok és a Cin Cin hiperolcsó, műanyag cipői közül. Nézzen körül a galériában, hátha mégis talál magának valamit erre a havas időszakra!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra