10 trend, aminek már vége

Idén is számos trend szivárgott be a divathét alatt felvonultatott ruhák és kiegészítők közül a hétköznapi viseletek közé, ahogy várhatóan a következő évben is számos divatrajongón feltűnik majd a szeptemberi divathéten bemutatott Saint Laurent féle „grunge tiara”, a Gucci által divatba hozott szőrmés papucs, vagy a Chanel steppelt bőröndje. De addig is kattintson és nézze meg a hajtás után, hogy milyen trendek uralták az utcákat és váltak rapid gyorsasággal elcsépelté 2015-ben!

1. Betűkkel és különféle mintákkal ellátott 'clutch' táska

Az első körben még jópofának tartott kistáska az idei divathét alatt elkerülhetetlen kiegészítőjévé vált a szerkesztőknek és a bloggereknek egyaránt. Az általunk is kedvelt fazont talán az egyik legfelkapottabb divatblogger tolta túl 2015-ben, Chiara Ferragni ugyanis a saját nevét és blogoldalát tüntette fel az általa „tervezett” táskakollekción. A retikült leváltó darab természetesen az összes fast-fashion üzletben is megtalálható volt valamilyen formában.

2. Az Adidas Stan Smiths cipője

A sportmárka 1964-ben piacra dobott ikonikus fehér cipője kivétel nélkül minden divathéten feltűnt az elmúlt három szezonban, amit valahol meg tudunk érteni, hiszen fájdalmas lehet mindig tűsarkúban tipegni egyik bemutatóról a másikra. Vélhetően ennek tudható be, hogy a minimalista fazon felbukkant az utcai divatban, sőt számos újragondolt formában meg lehetett venni az olcsóbb butikokban is. Nekünk csak egy gondunk volt vele: a városi latyakban és porban szinte lehetetlenség volt megtartani makulátlan fehér színét.

3. Tarka szőrmebunda

Az eredeti vagy műszőrméből készült kabátok uralták a kifutókat, az utcai, valamint a fast-fashion trendeket is az elmúlt hónapokban. A túlméretezett pasztellszín és élénksárga kabátokat váltó bundaőrület először a Shrimps's 2013-as őszi-téli kollekciójában bukkant fel, a következő divathéten pedig szinte kivétel nélkül az összes shown megjelent valamilyen formában, legutóbb például cukorkaszínekben dobták piacra a divatházak. Sőt, Michael Korsnak annyira megtetszett a brit divatház által tervezett verzió, hogy a divatrajongók legnagyobb örömére 600 dollárral, 172-171 forinttal olcsóbban elkészítette annak szinte a pontos mását. Bár mi már nagyon unjuk, de az elegáns trend várhatóan még a következő őszi-téli szezonban sem fog kikopni a divatból.

4. A Fendi „Mini Karlito” fityegője

Az olasz divatház valószínűleg jót nevet a markába, mivel a furcsa kis szőrmókkal már több mint egymillió dollárt kaszáltak 2014 júliusa óta. A trend a kiegészítő 1685 dolláros, azaz 483.309 forintos ára ellenére akkor lett sláger az ismertebb Insta-bloggerek és a Lagerfeld rajongók körében, mikor Kendall Jenner egy ilyen kiegészítővel feldíszített táskát lóbált meg a lesifotósok előtt 2014-ben. Talán ez az egyetlen olyan trend a Fashionista.com tízes listájáról, amiből ciki hamisítványt vagy valami hasonlót lehet beszerezni.

5. A bőr cicanadrág

Bár már jópár szezonnal ezelőtt képesek voltunk búcsút inteni az unalmassá vált trendnek, úgy tűnik, hogy az utcai divatból egyszerűen képtelen kikopni ez a sokakon előnytelenül mutató fazon. Meglepő, hogy ettől a darabtól sokkal nehezebben válnak meg a divatmániások, mint például a motorosdzsekiktől vagy a viharkabáttól. 2016 első felében vélhetően inkább a trapéznadrágos utcai divatfotók lesznek majd fölényben a bőrgatyával szemben.

6. A Céline 'Luggage Tote' táskája

Az Hermés által piacra dobott Birkin táskához hasonlóan szinte pillanatok alatt státuszszimbólummá vált a Phoebe Philo által tervezett forma a divatvilágban. A különleges, de drága kiegészítő négy számjegyű ára ellenére ( 2700 dollárról, 774 ezer forintról indul) New Yorktól Párizsig uralta a divatheteket. A francia divatház formája természetesen megtetszett a Zarának és az Asosnak is, ahol pár tízezer forintért találni hasonló darabokat.

7. A Birkenstock 'Arizona' papucsa

A kényelmesnek és sokoldalúnak kikiáltott lábbeli szerintünk egyáltalán nem mutatott olyan jól a csinos nyári ruhákkal, mint ahogyan azt a divatbloggerek gondolták, de tény, hogy az Adidas Stan Smith cipőjéhez hasonlóan uralta a kifutókat és az utcai divatot az elmúlt pár hónapban. A gyógypapucsra emlékeztető forma leginkább fehér, fekete, arany, ezüst és hologramos változatban volt felkapott 2015-ben. A normcore őrületet követő Birkenstockkal reméljük már nem fogunk találkozni az előttünk álló nyári szezonban.

8. Túldíszített szandálok

Az unalmas fekete és fehér magassarkú szandál újragondolását elsősorban az olyan divatházaknak köszönhetjük, mint az Aquazzura vagy a Sophia Webster, melyek látványos, olykor egymástól eltérő színekkel és mintákkal dolgoztak a szandálok kialakítása során. Az elmúlt időszakban különösen népszerűek voltak a nagy masnikkal, különféle állatmintákkal vagy szívecskékkel ellátott nőies szandálok, amiket leginkább fodros szoknyákkal és boka felett elvágott, A-vonalú selyem- vagy szaténruhákkal kombináltak a divatrajongók.

9. A Dior 'So Real' napszemüvege

Kevés olyan kiegészítő volt az elmúlt hónapokban, amiben ennyiszer pózoltak volna az Instagramon, de a 2016-os tavaszi-nyári divathéten is számos szerkesztőt és bloggert kaptak lencsevégre efféle napszemüvegben, vagy ennek a kamu változatában. Egy ilyen modern hatást keltő darabért 545 dollárt, azaz 156.200 forintot kérnek a tervező nélkül maradt francia divatháznál, a fast-fashion boltokban azonban ennek a töredékét, pár ezer forintot kell otthagyni egy olcsó másolatért. Kíváncsiak vagyunk, hogy az előttünk álló évben mire cserélik le a divatrajongók a szerethető formát, el tudjuk képzelni, hogy divatba jönnek majd a Chanel által bemutatott síszemüvegek, ahogy a kissé „retrósabb” Prada vagy Gucci napszemüvegeket is szívesen viselnénk 2016-ban.

10. Kézen fogva vonulgató csajok

Zavarba ejtő, de olyan időket élünk, mikor magukat felnőttnek tartó szép és gazdag nők hordába verődve sétálgatnak kéz a kézben az utcákon. Nagyon reméljük, hogy az előttünk álló évben Budapest utcáin is látunk majd egy-két hírességet és bloggert úgy járkálni, mint ahogy Bella Hadid, Stella Maxwell, Caroline Vreeland és Shea Marie kísérgetik egymást mostanában. De a Fashionista szerint ez már nem lesz divatos New Yorkban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra