Olcsó, meleg és nem csúnya bakancs pasiknak? Létezik!

Mivel már évek óta mindenkin a sárga Timberland bakancsot (vagy annak valami koppintását) látom ősszel és télen, úgy döntöttem, körülnézek: vajon tényleg nem kapni ezeken kívül mást? Nyolc márkánál jártam: a fast fashion H&M, C&A, F&F és Pull&Bearen kívül elnéztem a Sportsdirectbe is, és persze azt is megnéztem, mit kínál bakancs témában a három nagy cipőbolt, a Salamander, a Deichmann és a Humanic. Jó hír: nem kell több tízezret kiadnia, ha meleg lábbelit keres télre.

Volt koncepció?

Meglehetősen egyszerű volt a terv: a túracipőket és a magasított szárú cipőket kihagyva csak a bakancsokra koncentrálok és megnézem, mennyire béleltek, milyen a kialakításuk és az anyaguk. Sok helyen egyébként értek komoly meglepetések, például hogy gagyinak látszó lábbelikért mennyit kérnek el, vagy fordítva: sokkal olcsóbb volt az, amire azt hittem, legalább 30 ezerbe kerül.

Sportsdirect: nem félórás program

Készüljön fel, hogy a Sportsdirectben rengeteg minden van, szánjon rá időt. Timberland koppincsot itt is találtam, ezzel kapcsolatban van jó hírem és rossz is: a nyelve nagyon szépen be van varrva (a galériában megnézheti, mire gondolok), az anyaga viszont hagy némi kivetnivalót maga után. Igaz, nem is kerül sokba, csak 12.590 forintba.

Az árak egyébként eléggé változóak: a legtöbb bakancs 10-15 ezer forint közötti összegbe kerül (a leragasztott címke sokszor 70 fontot, tehát majdnem 30 ezret mutat), csak a számomra eddig ismeretlen Firetrap nevű márka darabjait láttam majdnem kétszer ennyiért. Arra figyeljen, hogy a dobozban tényleg az a cipő legyen, ami rá is van téve, mert én megörültem egy olcsó bakancsnak és kiderült, hogy más van benne. Egyébként akadnak bélelt darabok - igaz, ez a ritkább. Ellenben sok túracipő van, ha éppen arra vágyik, mindenképpen nézzen be!

Humanic

Itt nemcsak első, de sokadik ránézésre is minőségibb darabok fogadtak: egyrészt több a bőrből készült bakancs, másrészt nagyobb arányban béleltek. Előbbiek egyébként huszonezer forinttól indulnak, de ha műbőrre pályázik, akkor már feleannyiért is kap akciósan. Apropó árak: eléggé belőhetetlenek, ugyanis láttam nagyon jó külsejű bakancsot 15-ért és elég csúnyácskát kétszer annyiért. Inkább az elegáns vonal képviselteti magát, aki sportosra vágyik, szerintem jobban jár máshol.

Deichmann: pozitív csalódás

Először megijedtem, hogy nem lesz bakancs, ugyanis a bejáratnál inkább a magasszárú cipők fogadtak, de a pár sorral hátrébb elém táruló látvány megnyugtatott. Jellemzően a 10-20 ezer forint közötti tartományban vannak itt a bakancsok, és ennek az ársávnak is inkább a felső részében. Ha nem szeretne ennyit költeni, akkor ajánlom a (számomra eddig szintén ismeretlen) Landrover márkát, ahol már ennél olcsóbban is talál egészen jól kinézőeket. Lehet, hogy igénytelen vagyok, de innen került ki az egyik kedvencem is: a burgundi bakancs 9990-ért, ami nem bélelt ugyan, de kellemes, polárszerű anyaggal vonták be a belsejét, és nekem az oldalsó cipzár is bejött. Igaz, utóbbiról kiderült, hogy csak díszítés. Megjegyzés: bár nem esett le a gyűrű az ujjamról, hogy arrébb kellett mennem 5 sort, hogy találjak egy tükröt, de elég bosszantó lehet annak, aki mondjuk több csomaggal van és nem akarja őket otthagyni, amíg elmegy megnézni, hogy is fest rajta a cipő. Egyébként itt is vannak valódi túracipők is szép számmal, és legnagyobb részük olcsóbb, mint húszezer forint - az egyiket például akciósan 14.990 forintért viheti el, és nem mellesleg ennyiért még bőrből is készült.

H&M, C&A F&F: Alig van valami, de azok nem rosszak

Mivel tudtam, hogy a H&M-ben és az F&F-ben nincs túl sok lábbeli, a bakancsok száma pedig még annál is kevesebb, így több üzletbe is elmentem. Előbbi esetében a Mammutban két fajtát találtam, az Aréna Plazában pedig csak egyet: utóbbiban annyira kevés volt, hogy konkrétan egyetlen darab árválkodott a polcokon. Ha szeret válogatni és inkább biztosra menne, akkor ajánlom a márka webshopját, ahol hírlevélre feliratkozás után negyedével csökkentett áron és ingyen kiviszik önnek a kinézett terméket.

Az F&F-nél is két áruházban jártam és elmondható, hogy bár kevés darab van, azok olcsóak (már 6900 forintért vehet egy párat) és elég masszívnak tűnnek. A C&A esetében csak egy üzletet látogattam meg, ahol újra beleszerettem abba a bakancsba, amit már a múltkor is kiszúrtam. Egyébként itt most egész sok lábbeli akciós - persze nem a bakancsok, de ha félcipőt venne, 10 helyett 4 ezerért megteheti. (Én megtettem egyébként.)

Pull&Bear: dizájn > praktikum

A Pull&Bearnél sajnos inkább a dizájnra mentek és a bakancsok nem béleltek, ráadásul extrém könnyűek, így anyag sincs nagyon bennük. Nagyjából az összes ugyanannyiba (16.995 forint) kerül, amit én az előbbiek fényében már túlzásnak érzek, de biztosan lesznek rá vevők. Egy-két eltérő árút azért találni a boltban - érdemes az asztalok alját is átnézni, mert oda is tettek néhányat belőlük. Van brogue fazonú is, így az is talál bakancsot, aki az elegánsabb (kinézetű) darabokat szereti.

Salamander

Ide eredetileg nem terveztem bemenni (el is felejtettem, hogy van az Arénában), de a kirakatban megláttam a 30 százalékos akciót, ami a csizmákra és a bokacsizmákra vonatkozik (természetesen csak a megjelölt termékekre). Nem teljesen értettem a válogatás apropóját, hiszen belekerült pár bakancs is, de mivel ezek itt jellemzően 30-40-50 ezerbe kerülnek, a már említett akcióval elég sokat spórolhat. A bolt nagy részét a Bugatti cipők teszik ki, a "saját márkás" Salamanderen kívül pedig még a Clarks-tól láttam pár cipőt. A felépítésük valószínűleg jobb, mint a húszezreseknek, de nekem ez a dizáj nem igazán jön be - igaz, nem is vagyok 40-50 éves, a minőségért a pénztárcát komolyabban kinyitni hajlandó célcsoport.

Ha eddig nem tette volna, most nézzen be a galériába és lesse meg, hol mit és mennyiért találtam!

Oszd meg másokkal is!
Mustra