Bréking: lelép a Dior-ház tervezője

Az egész divatszakmát meglepte az LVMH tegnap reggeli bejelentése, miszerint a Christian Dior kreatívigazgatója, Raf Simons lemond posztjáról. „Alapos és hosszú megfontolás után úgy döntöttem, hogy lemondok a Christian Dior női vonalának kreatívigazgatói posztjáról. Ebben a döntésben teljesen biztos vagyok, jelenleg más dolgokra szeretnék összpontosítani, beleértve a saját márkámat és a munkán kívüli szenvedélyeket. 

Raf Simons
Raf SimonsTumblr

A Christian Dior egy rendkívüli divatház, már az is óriási megtiszteltetés volt, hogy részese lehettem ennek a szép történetnek. Szeretném megköszönni Bernard Arnaut-nak a bizalmat, mert megadta nekem azt a hihetetlen lehetőséget, hogy egy olyan divatházzal és nagyszerű csapattal dolgozzak, amiről mindigis is álmodtam. Az elmúlt néhány évben volt szerencsém Sidney Toledanóval (a Christian Dior Couture elnök-vezérigazgatója) együtt dolgozni. Az ő kötelességtudata, őszintesége és inspiráló útmutatása továbbra is az egyik legfontosabb tapasztalat az eddigi pályafutásom alatt" – nyilatkozta a 47 éves belga származású tervező.

Simons 2012 elején csatlakozott a Dior-házhoz, első couture kollekcióját az év júliusában mutatta be olyan illusztris szakmabeliek előtt, mint Azzedine Alaïa, Marc Jacobs, Donatella Versace, Alber Elbaz, Riccardo Tisci, és Diane von Fürstenberg, akik egymillió friss virággal, köztük orchideával, szarkalábbal és mimózával feldíszített párizsi teremben várták Simons debütálását. Ez egy olyannyira meghatározó pillanat volt az LVMH tulajdonában lévő márka életében, hogy több lap az első oldalon hozta le a hírt a francia médiában – írja a vogue.com.

A belga tervező a Dior előtti hét évet a Jil Sander háznál töltötte, miközben elindította saját márkáját is Antwerpenben. Simons több mint egy évvel azután lépett be a Diorhoz, hogy a divatház elbocsátotta John Gallianót antiszemita megjegyzései miatt. Ezzel Simons lett a hatodik dizájner, aki hivatalosan is kézben tarthatta a gyeplőt az 1957-ben elhunyt Christian Dior után a márkánál, ahol Yves Saint Laurent-t, Marc Bohant, Gianfranco Ferrét és John Gallianót váltotta a sorban.

Simons kollekciói tiszteletteljesek, mégis merésznek mondhatóak voltak a divatháznál, annak ellenére, hogy a Frédéric Tcheng által forgatott Dior and I című dokumentumfilmből kiderült, hogy a tervezőnek nem sok tapasztalata volt a francia couturrel kapcsolatban a Dior kollekció előtt. Nagy volt a nyomás a Dior friss tervezőjén akkoriban, akit feltételezhetően az is zavart, hogy a sajtó és az ügyfelek valami igazán nagy durranást vártak a divatház új vezetőtervezőjétől.

A Dior az elmúlt három évben Franciaország legpompásabb termeiben mutatta be kollekcióját a Louvre-tól Pierre Cardin híres dél-franciaországi buborékvillájáig. A bemutatókon pedig olyan A-listás hírességek mosolyogtak, mint Jennifer Lawrence, Rihanna, Charlize Theron, Marion Cotillard és Natalie Portman, akik nemcsak a márka kampányarcai voltak, de Diorban pózoltak a legmeghatározóbb vörös szőnyeges eseményeken is, mint az Oscar-on és a Cannes-i Filmfesztiválon. Simons hirtelen távozása kétségkívül nehézségeket okoz majd a luxusmárka és a befektetők életében, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a legújabb tehetséges dizájner, aki esélyt kap a világ egyik legelismertebb divatházának a vezetésére. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen kreációkkal írta be nevét Raf Simons a Dior ház történetébe!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek