Kétezer évnyi smink egy videóban

Lisa Eldridge nevével mindenki találkozott már, akit kicsit is érdekel a sminkelés: a szépségguru Youtube-csatornáját ugyanis több mint egymillióan követik. A korábban Kate Moss-szal, Cara Delevingne-nel és Keira Knightley-val is dolgozó lány legújabb videóra, amelyben az elmúlt 2000 év legjobb és legrosszabb sminkjeit mutatja be, a DailyMailen bukkantunk – a kisfilmből pedig képet kaphatunk arról, hogyan változott a szépségideál az ókori Egyiptomtól kezdve egészen napjainkig.

Eldridge október 15-én töltötte fel a videóját Youtube-ra, azóta pedig több mint kétszázezren látták – ez egyébként 1,2 millió követéjét és a kisfilm sajtóvisszahangját tekintve nem olyan meglepő. Az apropó elég önös: nemrég (valószínűleg a karácsonyi szezonra készülve) jelent meg a könyve, ami FacePaint: The Story Of Makeup (Arcfestés: A sminkelés története) címet kapta és 19 fontért, azaz közel nyolcezer forintért kapható.

A sminkguru Egyiptommal kezd és közben elmeséli, hogy az ott élő közösségek nemcsak az elsők voltak, akik sminket viseltek, de ők voltak a legelfogadóbbak is: az arcfestéseket minden nap viselték férfiak és nők egyaránt. Ezután Görögország jön, ahol megtudhatjuk, hogy égett parafát és kormot használtak a szemöldökük megrajzolásához – amivel semmi baj nem volt, ha középen összeért, sőt!

Aztán kcisit ugrunk a középkorhoz, ahol kiderül, a nők otthon kotyvasztottak mindenféle főzeteket, amikkel egészséges arcot varázsolhatnak maguknak – Eldridge itt egyébként kiemeli, hogy arról az időszakról beszélünk, ahol a rossz higiéniás körülmények és a járványok mindennaposak voltak. Jól jártak azok, akik az 1500-as évekban voltak velencei arisztokraták: ők ugyanis elég sok mindent megengedtek maguknak a smink terén (is), már csak azért is, mert a gazdagok játszótereként számon tartott városban elég rendesen el kellett takarni az előző éjszakai buli okozta nyomokat.

A videóból nem maradhatott ki a 18. század közepi Franciaország sem, ami akkor szinte egész Európának szolgált inspirációul. Szintúgy helyet kapott a viktoriánus időszak is: Viktória királynő szerint ugyanis a smink egyszerűen közönséges volt, ez pedig vissza is vetette az arcfestési kedvet. Később elérünk egy hozzánk sokkal közelebb álló korhoz: ez pedig a többek között a 60-as évek Twiggy-sminkjéből, a 80-as évek diszkós maszkjaiból és a napjaink természetesebb kinézetéből álló 21. század.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra