19 őszi trend, amit érdemes követnie

Bár már a februári divathéten kaptunk képet arról, hogy milyen ruhákban és kiegészítőkben töltjük majd az őszi-téli szezont, azért a végleges trendek csak az elmúlt időszakban váltak világossá a divatszerkesztők számára is. Most, hogy a divatlapok az augusztusi és a szeptemberi kiadásokban közzétették a hivatalosan divatba jött, boltokban is kapható trendeket, mi is készítettünk egy 19 pontból álló kisokost, mely remélhetőleg mankóként szolgál majd a szezonális gardróbfrissítés során. Nézze meg a hajtás után, hogy ténylegesen mit érdemes beszerezni a hűvös időszakban!

1. A Gucci beleállt az utcai divatba

Köszönhetően az olasz divatház új kreatívigazgatójának, Alessandro Michelének, a luxusmárka célközönséget váltott és a nadrágkosztümre, illetve kisestélyire vágyó vásárlók helyett a fizetőképes fiatal generációt célozta meg. A Gucci tehát a hetvenes és a kilencvenes évek stílusjegyeit gyúrta össze az őszi-téli szezonban, méghozzá egy olyan csavarral, hogy az elnyerje az okostojások és a hipszterek tetszését is. A hordhatóra sikerült kollekciónak köszönhetően pedig rengeteg műszőrme galléros kabát, áttetsző vagy masnival ellátott blúz és virágos ruha kap majd helyet a Zara, illetve a Topshop polcain is a szezonban.

2. Menő lesz Margot Tenenbaumnak öltözni

A 2015-ös évben Wes Anderson egyik legstílusosabb karaktere, Margot Tenenbaum a divatipar múzsája. Kopottas bundája, vintage táskája és csíkos ruhája számos tervezőt megihletett már az elmúlt időszakban. A 2001-es Tenenbaum, a háziátok című film szőke karakterének stílusa egyébként kísértetiesen emlékeztet Deirdre Barlow ruhatárára. A név leginkább azoknak lehet ismerős, akik képben vannak a brit szappanoperák világával, Deirdre Barlow (Anne Kirkbride) ugyanis az 1972-ben indult Coronation Street című sorozatban tűnt fel még a kezdetekkor. A túlméretezett szemüvegekbe és „jó kislányos” blúzokba öltöztetett főhősnő jóval pedánsabbnak tűnt, mint egy átlagos hetvenes évekbeli fiatal.

3. Hetvenes évek a H&M-nél

Lara Stone-nál nem is találhatott volna tökéletesebb modellt a H&M a márka hetvenes évek stílusát idéző vonalának népszerűsítésére. A kollekció valóban a szezon egyik legjobbja a megfizethető kategóriás márkák között. Nekünk azért nemcsak a szőke modellen látható velúr nadrág, trapézfarmer és mintás kezeslábas nyerte el tetszésünket, hanem a Ford Fairlane is.

4. A nyolcvanas évek ruhái is megállják a helyüket a szezonban

Míg a legtöbb divatház a hetvenes évek divatjának feldolgozásával volt elfoglalva, addig Jonathan Anderson gondolt egy nagyot és a nyolcvanas évek főbb stílusjegyeit építette be őszi-téli kollekciójába. Így a J.W. Andersonnál és a Loewe háznál (Anderson a kreatívigazgatója) a több színből összerakott buggyos kabátok, a bő szárú, térdig érő csizmák, a neonszínű övek, a műanyag fülbevalók, a válltöméses kabátok és a lurexruhák lesznek divatban a hűvös szezonban. Meglepő, de a végeredmény egészen hordható lett, így nem fogunk csodálkozni, ha ilyen stílusú Zara szerelésekben készítik majd el az Instagramozók napi #OOTD (Outfit Of the Day) posztjaikat. A kollekcióból leginkább a lurexszoknyát érdemes beépíteni a ruhatárunkba, a mutatós darabot leginkább egy egyszer felsőrésszel ajánlott párosítani a szezonban.

5. Klasszikus kötött pulóverek

A divatvilág szentül meg van győződve arról, hogy minél vastagabb kötött pulóvert visel valaki, annál okosabb. Így idén is jó pár Aran mintás pulóver, krémszínű vaskos kardigán és gyapjú pulóver landolt a kifutókon, amit olyan ikonok ihlettek, mint Marilyn Monroe vagy James Bond. A meleg és örökzöld darab idén fehérben, bézsben és krém színben lesz divatos, legalábbis a Max Mara, Victoria Beckham és a Louis Vuitton szerint. A kötött áruk egyik legnagyobb királyának számító Blarneys-ban 35-40 ezer forint körül mozognak az Aran mintás pulóverek.

6. Beszárított és megtépázott frizura

Idén nem a lenyalt vagy rendetlen, hanem ezeknek pontosan az ellenkezője a menő a fodrászok körében. Tehát a frizura legyen beszárítva és lehetőleg legyen minél nagyobb és hivalkodóbb. Az arccsontot nagyszerűen hangsúlyozó frizura leginkább a suli mosdójában lezajlott hajba kapásokra emlékeztet minket, de a Pradának köszönhetően idén ősszel nem lesz ciki megtépve az utcára lépni. A gondosan beállított lófarkat kövekkel kirakott hajcsattal rögzítjük 2015 második felében.

7. Gallér a pulóveren

A 2012-es szezonban már futott egy kört ez a trend, akkoriban szinte nem volt olyan ruhadarab, amihez ne viseltük volna a Pán Péter gallért. Azonban úgy tűnik, hogy a divatházak még láttak fantáziát a formában és érdekes szövetekből, színes fémlapokból, láncokból, selyemből és pamutból készítették el az idei szezon gallérjait. A Miu Miu szerint a csíkos kötött pulóvert dobjuk fel állatos inggallérral, míg a Prada selyemben, a Dior pedig fémlapokban és láncban gondolkodott a tervezés során.

8. Melyik a szezon legtutibb kabáttrendje?

Természetesen az a fazon, amilyet a másik felkapott Wes Anderson film, a Grand Budapest Hotel sodort be a divatba. Azaz legyen barna, túlméretezett és egy kicsit katonai. A formát a Gucci építette be őszi-téli kollekciójába, de a Guardian.com értesülései szerint szeptember végén már a Zarában is lecsaphatunk valami hasonlóra. Túlméretezett maxikabátokra a Marks and Spencer és a Mango üzleteiben is érdemes vadászni a szezonban.

10. Még mindig trendi a garbónyak

Már a tavalyi szezonban is tettek arra utalásokat a kreatívtervezők, hogy a garbónyak vissza fog térni a divatba. A hírt annyira komolyan vették Londonban, hogy Emilia Wickstead legutóbbi bemutatójának első sorában helyet foglaló hírességek, mint Charlotte Dellal, Yasmin és Amber Le Bon, Daisy Lowe és Alexa Chung is ilyen magasított nyakú felsőrészben ülték végig a showt. Ezt a fazont dobja piacra 2015 második felében többek között a Loewe, Victoria Beckham és Jonathan Saunders is. Sőt, az új Steve Jobs filmben Michael Fassbender is a zseni által annyira preferált garbóban tűnik majd fel.

11. Nem kopik a sötét viktoriánus vonal sem

Már 2013-ban jeleztük, hogy vissza fognak térni a divatba a viktoriánus gyászruhák, amit akkor Marc Jacobs lehelt vissza a köztudatba. A New York-i tervező munkássága akkora nyomot hagyott kollégáiban, hogy azóta szezonról-szezonra visszatér valamilyen formában a viktoriánus trend. A nemrég lement MTV Video Music Awardson például az 1988-ban született brit énekesnő, FKA twigs villantotta meg bájait egy viktoriánus stílusú éjszakai pillangó ruhában. Ez a vonal egyébként várhatóan majd a báli szezonban lesz felkapottabb. Legalábbis nem hisszük, hogy tömegek jelennének meg ilyen szerelésben a munkahelyi karácsonyon.

12. Érdemes kivárni a resort kollekciókat

Míg a szezonális gyűjtemények már a boltokban vannak, addig a divatházak nyaralós ruháit tartalmazó resort darabok csak november közepe és december környékén csorognak be az üzletekbe. A Topshop resort kollekciójának egyik legmenőbb darabja, a hetvenes évek stílusát idéző rózsaszín bársony nadrágkosztüm például annyira ellentmond a jó ízlésről alkotott hagyományos véleménynek, hogy akár még viselnénk is a szomorú téli napokban.

13. Áttetsző fekete harisnya

A brit Vogue szeptemberi számában feketén-fehéren le van írva, hogy ez a divat. Ráadásul a nőies darabot idén menő olyan oda nem illő kiegészítőkkel kombinálni, mint például a Martens bakancs vagy a színben eltérő zokni (fehér vagy piros). Az őszi-téli kollekciókat felvonultató divathéten átlátszó fekete harisnyával mutatta be kollekcióját például a Rodarte és a Saint Laurent is. A Chanel pedig az haute couture gyűjteményét mutatta be hasonlóan füstös árnyalatú harisnyanadrágokkal.

14. Jön a Balmain féle H&M kollekció

A svéd fast-fashion márka minden évszakban okot ad az őrületre, amikor piacra dobja neves dizájnerekkel közös kollekcióját. Várhatóan november 5-én Budapesten is lesz majd könyöklés az Olivier Rousteing kreatívvezetése alá tartozó divatház olcsósított darabjaiért a Vörösmarty téri üzletben. Amennyiben úgy szeretne kinézni a karácsonyi bulikon, mint Kim Kardashian vagy Kendall Jenner, akkor semmiképpen sem hagyja ki a H&M vendégtervezőjének gyűjteményét!

15. Lenyomják a papucscipők és a bokacsizmák a combcsizmákat

Bár az idei szezonban is ijesztgettek hordhatatlanabbnál-hordhatatlanabb csizmákkal és tűsarkú cipőkkel, azért a való életben a legtöbb ember inkább az elegáns, időtálló és kényelmes lábbeliket keresi a cipőboltban. Ilyen például a Gucci által divatban tartott loafer (papucscipő) és a klasszikus fazonú fekete bokacsizma, amit a Zarában is be tud szerezni. A spanyol márkánál 17.995 forintot kérnek egy papucscipőért, a bokacsizma pedig 25.995 forintba kerül az üzletben.

16. Ne hagyja figyelmen kívül az Instagram trendeket

Mivel is lehetne jobban felhívni magunkra a többi Instagram függő figyelmét, mint a pimasz mintákat, merész formákat és élénk színeket kapott kiegészítőkkel? Ilyen, hetvenes és nyolcvanas évek stílusát idéző táskákat, hátizsákokat és borítéktáskákat dobott piacra többek között Anya Hindmarch, a Moschino és a Topshop is, de a megfizethetőbb Monki és a New Look is betárazott ilyen mókás kiegészítőkből a szezonra.

17. Mansur Gavriel féle vödör táska

Ha valamire egy kicsit többet költene a szezonban, akkor a Mansur Gavriel féle vödörtáska legyen az. A minőségi bőrtáska 325 fontba, azaz körülbelül 140.220 forintba kerül a márkaboltban, tehát jóval kevesebbe, mint a számtalanszor felemlegetett luxustáskák. A kiegészítő jelenleg igencsak felkapott az online boltokban, a matchesfashion.com és a netaporter.com előrejelzése szerint is csak szeptemberben lesz belőle újra raktáron.

18. Divattippek a Hillier Bartleytól

A Marc by Marc Jacobs brit származású tervezőpárosa, Katie Hillier és Luella Bartley egy saját márkával, a Hillier Bartleyval debütált a szezonban. Bár az eklektikusra sikerült kollekcióban található selyemblúzok, mazsorettes szegélyek, nyuszis táskák és bársonnyal díszített katonazöld pulóverek kicsit túl lettek árazva, azért inspirálódni még ér a duótól, főleg mert a legtöbb darab valamilyen formában megtalálható a fast-fashion boltokban is. Nagy kedvencünk például a függönyzsinórral átkötött világosbarna maxi kabát, amit kék selyemblúzzal, fehér sportzoknival és kényelmes loafer cipővel viselünk majd a tervezők szerint.

19. Az év legnagyobb visszatérői a brossok

Az olasz Pradának köszönhetően új életet leheltek az ékszernek is beillő kitűzőkbe a szezonban. A rég elfeledett nőies kiegészítő valamilyen formában várhatóan felbukkan majd a megfizethetőbb üzletek kínálatában is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra