Íme a 8 legemlékezetesebb kollekció New Yorkból

A napokban véget értek a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathét első, New York-i állomásának bemutatói. A Nagy Almában megtartott esemény általában nem sok izgalommal szolgál a divatrajongók számára, ezért is követtük tátott szájjal az elmúlt hét eseményeit, ugyanis jól láthatóan valami megváltozott a városban bemutató divatházaknál, melyek mintha egy új irányzat felé kezdtek volna el kacsintgatni a tervezés során. Nézze meg, hogy mi történt a jól öltözött hírességeket antipatikus celebekre váltó New York-i divathéten!

Társadalomkritika a Pyer Moss kifutóján

Kerby Jean-Raymond a márka dizájnere egy nem mindennapi vetítéssel nyitotta meg a showt, ahol egy megdöbbentő tízperces kisfilmet adtak le a feketékre brutálisan reagáló fehér rendőrökről, majd néhány interjút is bejátszottak a gyászoló családtagok szeretteivel. A filmben megszólalt a 2014-ben elhunyt Eric Garner apja is, aki tavaly júliusban lett egy zavargás áldozata. A hatgyermekes Garnert egy rendőr teperte le a földre és nem vette komolyan a fegyvertelen, asztmás férfi könyörgését, miszerint az nem kap levegőt. Tehát ilyen társadalmi problémára rámutató szokatlan műsorral vette kezdetét a show, amelyen javarészt drámai hatású, művérrel befröcskölt fehér bakancsokat, perforált bőr zakókat és nadrágokat, valamint sportosabb szereléseket mutattak be a közönségnek. A tervező a pop-artban és az absztrakt expresszionizmusban utazó kortárs művésszel, Gregory Siffel dolgozott együtt a kollekción, melynek az egyik leghatásvadászabb darabja a "Breath, Breath, Breath." (Levegőt, levegőt, levegőt) feliratú olívazöld kabátja volt.

Kanye West hülyét csinál a divatszakmából

A rapperből tervezővé avanzsált West, aki 2020-ra First Ladyt csinálna Kim Kardashianból, idén sem viccelt kollekciójával, melyet az Adidassal és a performansz művésszel, Vanessa Beecrofttal közösen készített el. Bár a divathét hivatalos naptárjában nem volt feltüntetve a show, mégis olyan illusztris szakmabeliek előtt tartották meg azt, mint a Givenchy kreatívigazgatója, Riccardo Tisci, Anna Wintour és a befolyásos főszerkesztőnő jobb kezeként emlegetett André Leon Talley. Természetesen a bemutatóra kíváncsi volt a Kardashian-Jenner família java és udvartartásuk is. A 38 éves West elsőként felvonultatott, bézsbe öltöztetett modelljei feltételezhetően szándékosan voltak platinaszőkék és hátborzongatóak, az őket követő, eggyel sötétebb bézst viselő, hadifogolynak tűnő modellek javarészt ázsiaiak és színes bőrűek, míg a harmadik csoport modelljei már mind feketék voltak és sötétbarna, valamint fekete ruhadarabokat viseltek.

Ezt a faji egyenlőségre irányuló felállást a Dazed Digital kritikusa például erősen kellemetlennek ítélte meg, a New York Magazin csípős nyelvű kritikusa, Cathy Horyn pedig odáig merészkedett, hogy azt mondta, itt az ideje leállítani West tervezői pályafutását. És hogy mit fogunk hordani West szerint a következő nyáron? Meglepő, de szinte ugyanazokat a Mad Max stílusú a harisnyaruhákat és seszínű, túlméretezett holmikat, mint amiket az őszi-téli szezonban akart méregdrágán elsózni a zavarbaejtő tekintetű celeb. Sőt, a lakótelepi kapucnis pulóvereket elnézve nagyon úgy tűnik, 2016 első felében sem lesz ciki Kanye Westnek öltözni.

Nem jöttünk izgalomba a Jeremy Scott cuccoktól

A közösségi oldalakon profin kommunikáló divatház az egyik legmenőbb Instagram-celebbel, Gigi Hadiddal nyitotta meg tavaszi-nyári showját, ami nem sokban különbözött a februárban felvonultatott kissé pszichedelikus, hippis, de mégis inkább a kilencvenes évek rave korszakát idéző gyűjteménytől. Scott jól láthatóan a hatvanas évek B-kategóriás sci-fi filmjeiből és mesefiguráiból merített ihletet a tervezés során, így az egyébként szellemesre sikerült kollekcióban a korra jellemző A-vonalú egyrészesek, kardigánok és pop-art stílusú pulóverek is helyet kaptak. A divatház szokásához híven várhatóan már a napokban piacra dob egy kapszulakollekciót a legerősebb tavaszi-nyári darabokból, amelyek közül szívesen látnánk a ruhatárunkban a mesefigurás pólóruhákat, a vizipisztoly nyomatos miniszoknyát, valamint az ezüstös-rózsaszín anyagból készült királylányos darabokat. Voltak azonban kritikusok, akik felejthetőnek titulálták a látottakat, de várhatóan lesznek olyan bloggerek is, akik már a jövő hónapban Scott Instagram-kompatibilis cuccaiban fognak pózolni a képeken.

Újragondolt iskoláscuccok a Hood By Airnél

A tavaszi-nyári szezonra sem vesztett a lendületből a Hood By Air tervezője, Shayne Oliver, aki egy energikus és a tavalyinál talán hordhatóbb gyűjteményt mutatott be New Yorkban. A provokatív stílusáról könnyen felismerhető divatház dizájnere ezúttal a Karib-térségben töltött gyermekkorából és iskolásélményeiből inspirálódott és a kötelező iskolásköpenyeket és egyéb hacukákat gondolta újra a tervezés során. A fekete, fehér, bézs és málnajoghurt színekben gondolkodó Oliver szerint divat lesz köldököt villantani, puha bőr kezeslábasban, kétoldalt felsliccelt szoknyában, fűzős cuccokban, és itt-ott kivágott szerelésekben tipegni. A Hood By Air az egyik olyan felfutóban lévő, New York mai arculatát formáló márka, ami miatt alig várjuk a következő divathetet.

Születésnapi kollekció Alexander Wangnél

Jövő nyáron sem indulhatunk hízásnak a tervező szerint, aki hasvillantós topokban szeretné látni vásárlóit a következő szezonban. A kollekciót elnézve a tizedik évfordulóját ünneplő márka tervezője nem esett kétségbe, hogy nem hosszabbította meg újabb három évre a szerződését a Balenciaga és egy erős, hordható kollekcióval rukkolt elő. Wang szerint menő lesz a bő fehér póló, a piros cipőfűző, az alsógatya fölé felvett farmersort és az kilencvenes évekből visszalehelt kék-fehér kamumotoros dzseki. A show első sorában olyan hírességek ültek, mint Lady Gaga, Nicki Minaj, a Fat Jew értelmi szerzője, Josh Ostrovsky, Mary J. Blige és a buggyantnak tűnő Kanye West, így várhatóan valamelyikük klipjében feltűnnek majd a közeljövőben a Wang által tervezett fiatalos cuccok.

Konfekciószagú kollekció Michael Korsnál

Nem igazán értjük, hogy milyen célközönséget vett idén célba a tervező, akinek kollekciójában a betonbiztos hétköznapias cuccok mellett helyet kaptak a legtisztult grunge-korszakot idéző együttesek, a hatvanas-hetvenes évekbeli hippiruhák és az olyan kőgazdagok által felkapott bálozós kreációk, amiket a tehetős vásárlók inkább Oscar de la Rentánál szereznek be. A javarészt fekete, fehér és piros gyűjteményből szerettük a hófehér kosztümöt, a virágokkal díszített piros zsorzsett ruhát és az androgün vonalat követő egyrészeseket, de azt nem tudjuk hova tenni, hogy miért kellene hosszúujjú, hasvillantós fekete garbót viselnünk a fürdőbugyihoz.

Saját magát koppintotta a Calvin Klein

Az 1968-ban alapított divatház egyik legmeghatározóbb kollekciója vitathatatlanul az 1994-es tavaszi-nyári volt, melynek Kate Moss által bemutatott selyemruhája ma már a divatvilág egyik legikonikusabb darabjainak egyike. A hálóruhaszerű darabot az elmúlt szezonban több tervező is újragondolta, így semmi meglepő nincs abban, hogy a Calvin Klein vezető dizájnere, Francisco Costa is látott benne fantáziát. Korshoz hasonlóan ebben a részben fehér, bézs, krém és fekete színű kollekcióban is megjelent a fehér nadrág kosztüm, de a divatház szerint divat lesz hosszú ujjatlan zakókban és szürke-lila virágokkal díszített egyrészesekben járni 2016 első felében.

Marc Jacobs Marc Jacobs Marc Jacobs...

Nagy rajongói vagyunk a tervező munkásságának, így a következő évre tervezett kollekció összes darabját szívesen látnánk a ruhatárunkban. Jacobs Manhattan legnagyobb működő mozijában, a Ziegfeld Theatre-ben tartotta meg bemutatóját, melyre olyan A-listás hírességek voltak kíváncsiak, mint Bette Midler, Winona Ryder, Sandra Bernhard és Sofia Coppola. A show egyfajta szerelmes levél volt Amerika legnagyobb találmányának, az eltűnőfélben lévő mozinak és New Yorknak, amihez stílszerűen a New York Dolls 1973-as megunhatatlan slágere a „Trash” szolgáltatta a zenét.

A kissé kaotikus, de mégis jól működő kollekcióban Maria Callas Medea szerepe, a Showgirls, valamint Janet Leight Pszichóban nyújtott alakítása keveredett egymással, de kiemelt szerepet kaptak Andy Warhol pop-art nyomatai is. A „Marc Jacobs: One Night Only!” néven futó showról és annak jelmezszerű kreációiról egészen biztosan hallani fogunk még a jövőben. Ide kattintva megnézheti ez egész Jacobs showt, az óriásgalériában pedig lecsekkolhatja, hogy miben fogunk járni a következő szezonban!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek