Búcsút inthetünk az edzőcipő-mániának

Alábbhagyott a tavalyi év egyik legmenőbb kiegészítője, az edzőcipő utáni őrület a kifutókon és az utcai divatban – derült ki a fashionista.com legutóbbi anyagából, mely szerint átmenetileg fellélegezhetünk, mivel úgy tűnik, hogy a kényelmes trend a 2014-es évhez képest idén kevésbé van jelen a divatvilágban. Nem is árt egy kis pihenő, hiszen az edzőcipő ilyen-olyan formában, de mindenütt jelen volt az elmúlt időszakban, arról nem is beszélve, hogy a Chanel vezető tervezője, Karl Lagerfeld és a Dior kreatívosa, Raf Simons történelmet írt azzal, hogy haute couture shown mutatta be kövekkel és virágokkal kirakott gumitalpú edzőcipőit 2014 januárjában. Addig ez elképzelhetetlennek tűnt a divatszakmában.

A sort Alexander Wang követte, aki tavaly szeptemberben vonultatta fel edzőcipő ihlette kollekcióját, melyet elsősorban a Nike Flynit féle lábbelik és a Stan Smith féle teniszruhák inspiráltak a tervezés során – bár szerintünk Mary Katrantzou 2014-es tavaszi-nyári kollekciója is hatással lehetett a fiatal New York-i tervezőre. Persze nemcsak Wang látott fantáziát a lapostalpú darabokban, hanem a Creatures of Comfort designere, Jade Lai is, aki New Yorkban küldte kifutóra modelljeit tornacipőben, Londonban pedig Alice Temperley mutatta be az egyébként elegáns kreációkból álló kollekcióját edzőcipőt viselő modellekkel.

A trend nemcsak a kifutókon hódított, az utcai divatfotókat sem kellett sokáig fürkészni ahhoz, hogy feltűnjön, az elmúlt egy-két évben New Yorktól Párizsig edzőcipőben jártak a divatmániások. Nem is csoda, hogy ráuntunk a bumfordi darabra, hiszen szó szerint mindenhez ezt hordtunk mostanában; tüll-szoknyához, motoros dzsekihez, kis fekete ruhához, farmernadrághoz, jól szabott blézerhez és kezeslábashoz is.

A visszájára talán éppen az őrület csúcsán – a Chanel couture bemutatón – fordult a megmagyarázhatatlan divathullám, ami már a show pillanatában divatban volt, majd azonnal ki is kopott onnan. Az ezt követő szezonban jól láthatóan lezárták magukban az edzőcipő-korszakot a divatházak és a kifutókat újra ellépték a bokacsizmák, a törpesarkú papucsok, fűzős bakancsok, gladiátor- és platform-szandálok, klumpák, hegyes orrú cipők és a hagyományos tűsarkúk. Az utcákon is kevesebb sportcipős nőt látni mostanában, nemcsak a New York-iak, de a londoni és a párizsi divatrajongók körében is, sőt a divatvilág egyik kedvenc közösségi oldalaként számon tartott Instagramon is megcsappant a tornacipőben pózoló magamutogatók száma.

Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy az edzőcipő-kultúrának végleg befellegzett, inkább úgy mondanánk, hogy helyreállt az egyensúly. Az Adidas éppen Kanye Westtel terveztette meg Yeezy néven futó cipőjét és a fwrd.com divatigazgatója, Elyse Walker szerint sem esett vissza a kereslet az általuk piacra dobott edzőcipőkre. „Az edzőcipők divatosak, mint a cukrot, úgy viszik ezeket a fwrd.com oldaláról és az üzletekből. A kifutókon látott kollekciók nem mindig egyeznek meg azokkal az utcai trendekkel, amik ténylegesen eladhatóak a butikokban és a webáruházakban" – mondja Walker. A bennfentesek szerint azonban az edzőcipő-hullám a piac túltelítettségének hála már túl van a csúcsponton és mélyrepülésbe kezdett. „Örülök, hogy kiment ez a trend. Ez egyben azt is jelenti, hogy újra a személyes stílusom részeként viselhetem az edzőcipőt!” – mondta a street style fotósok egyik kedvenc szerkesztője. Ön mit gondol, az edzőcipő trendről? Szavazzon!

Szerintem...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek