Túl sovány modell miatt tiltották be az YSL reklámját

Felelőtlennek minősítették azt az Elle magazinban közzétett fekete-fehér hirdetést, ami egy sötét miniruhában földön fekvő nőt ábrázol, a hivatalos magyarázat szerint ugyanis az Yves Saint Laurent divatcég reklámjában látható modell irreális vékony, írja a Mirror. Erre a következtetésre persze nem a lap, nem is a reklámozó Yves Saint Laurent, hanem a Advertising Standards Authority (ASA) jutott, ami kábé a brit reklámfelügyelet. A reklámra persze nemcsak úgy ráakadtak: egy olvasó hívta fel rá a figyelmüket.

1779

Az ASA ezután megállapította, hogy a képen látható, platform cipőben, fekete miniruhában földön fekvő nő egészségtelenül vékony, és habár utóbbi állítással az YSL egyáltalán nem ért egyet, azért készséggel megfelelt a szerv kérésének.

Ön szerint eszik rendesen a képen látható lány?

Az Elle nem is akar szót fecsérelni a dologra, de az ASA azért kifejtette az ezzel kapcsolatos véleményét, ami nagyjából így szól: A képen látható modell testtartása és megvilágítása elsősorban annak a ruhából kilógó mellkasára fókuszál, valamint irracionálisan vékony lábaira. A mellkas csontozata jól kivehető, és az is, hogy a nő combja és bokája pontosan ugyanolyan széles. „Mindezekből arra következtettünk, hogy a kép egy egészségtelen testképet sugall, így felelőtlen." A szabályozás értelmében a hirdetés jelen állapotában nem jelenhet meg újra, a hirdetők felé pedig jelezték a történteket, bízva abban, hogy a jövőben felelősségteljesebben járnak majd el.

A divatcégre rájár a rúd, idén egyszer már elmarasztalta őket a hatóság, mondván Black Opium nevű parfümjük kampányában istenítik és természetesnek veszik a droghasználatot. De nemcsak nekik gyűlt meg a bajuk mostanában a reklámfelügyelettel: egy bejelentés nyomán az American Apparell kiskorúnak tűnő modelljét is soknak érezték nemrég, 2014-ben pedig az Urban Outfitters amerikai céget kötelezték arra, hogy távolítsák el brit weboldalukról az egyik fehérneműs képet, mivel az ott látható modell rendkívül sovány. Az egészségtelenül vékony modellek visszaszorításáért, az anorexia ellen ugyanakkor Franciaországban is küzdenek, ott törvény tiltja a túl sovány modellek alkalmazását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra