Cannes: lapostalpú cipősök, kifelé a vetítésről!

A szokásosnál is jobban áll a bál a Cannes-i Filmfesztiválon, a hírek szerint ugyanis elküldték a Carol vetítéséről azokat a nőket, akik magassarkú helyett lapostalpú cipőben jelentek meg – tudta meg a BBC. Bár elég merésznek hangzik a tiltás (különösen, hogy állítólag több érintett hölgy idős és rossz egészségi állapotban volt) a Screen Dailynek egy névtelen forrás megerősítette, hogy a magas sarkak – ha kimondva nem is, de – kötelezőek azoknak, akik a vörös szőnyeges vetítéseken részt szerettek volna venni. A szervezők szerint persze szó sincs ilyesmiről.

A Cannes-i fesztivál igazgatója szerint a pletykák alaptalanok. „A szabályok nem változtak. Tilos dohányozni és alkalmi ruhában kell megjelenni" – hivatkoznak rá Twitteren. Bár a fesztivál honlapján szó esik a dress code-ról, a sarkakkal kapcsolatban nincs egyértelmű kinyilatkoztatás. Szintén a névtelen forrás árulta el, hogy az egyik ötvenes nőt (hiába volt strasszokkal kirakott lábbeliben), azzal küldték el, hogy menjen, vegyen magának egy megfelelő cipőt és jöjjön vissza abban. Hasonló jelenségről írt Twitteren Asif Kapadia is, akinek Amy Winehouse-ról szóló filmjét múlt hétvégén mutatták be. Ő azt közölte, hogy feleségét inzultálták, amiért nem magassarkúban érkezett, de végül beengedték.

473949180
George Pimentel / Europress / Getty

Az eset egyébként akkor kapott nagyobb visszangot, amikor az SXSW Fesztivál vezetője, Janet Pierson „Ezért nem megyek Cannes-ba" kísérőszöveggel posztolta a ScreenDaily vonatkozó cikkét. A Buzzfeed filmkritikusa, Alison Wllmore is felhozta a témát Emily Bluntnak a Sicario című film sajtótájékoztatóján, amire Blunt röviden reagált. „Szerintem mindenkinek laposat kéne hordania" – válaszolta Az ördög Pradát visel sztárja.

A balhéval kapcsolatban többen felhívják a figyelmet a sors fintorára: a feminizmust emlegetik, mégpedig azért, mert az ominózus film (Carol) egy leszbikus pár tiltott románcáról szól az '50-es évek New Yorkjában. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fesztivál szervezői elmondták, igyekeztek fele-fele arányban meghívni férfi és női rendezőket atz eseményre – ez viszont annyira jól sikerült, hogy mindössze két nő van versenyben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra