A páros, aki Renée Zellwegernek köszönheti sikerét

A Marchesáról a legtöbb embernek a lélegzetelállító estélyik jutnak eszébe, nem véletlenül: a márka 2004-es alapítása óta számos hírességet öltöztetett már - legyen szó partikról vagy vörös szőnyeges eseményekről. Kevesen tudják, hogy a név két hölgyet (Georgina Chapmant és Keren Craiget) takarja, ezért döntöttünk úgy, hogy tervezőket bemutató sorozatunkat velük folytatjuk.

A kezdetek

A Marchesa nevet a különc múzsától, Luisa Casatitól kölcsönözték, aki a 20. század első felének egyik meghatározó inspirációforrása volt. Mindkét alapító angol származású, a dúsgazdag apától származó Chapman 2001-ben diplomázott a Wimbledoni Művészeti Iskolában, Craig pedig egy évvel korábban Brightonban. Egyébként 17 évesen a londoni Chelsea College of Art and Designban találkoztak először, a barátság pedig a Marchesa 11 évvel ezelőtti megalapításához vezetett.

Elsőként Renée Zellweger viselte a ruhájukat, amelyre így emlékszik vissza Chapman: "Ez az első darab, amit Marchesa név alatt készítettünk és szintén első alkalom volt, hogy egy hírességgel dolgozhatok együtt" – mondta. "Minden ruhapróbán ott voltam és az esemény (Bridget Jones: Mindjárt megőrülök Egyesült Királyság-i premier – a szerk.) másnapján minden címlap vele volt vele. Ez volt az a pillanat, amikor az emberek megismerték a nevünket" – tette hozzá.

Kapkodnak értük a celebek

Ezután nem kellett sokat várni, hogy a többi sztár is viselje a ruháikat: hamarosan Sienna Miller és Jennifer Lopez is csatlakozott a listához. "Divattervező vagyok, így az elsőszámú szerelmem az, amikor egyéniségekkel dolgozhatok együtt" – mondta Chapman, aki egyébként azokból az anyagokból dolgozik, amiket társa, Craig készít. "Egy 58-as Chevrolet-t vezetek. Amikor az emberek meglátják, mindig megbámulják és mosolyognak. Valami hasonló történik akkor is, amikor Marchesát viselek" – nyilatkozta egyszer Olivia Wilde és van benne valami, ugyanis a márka az esetek nagy részében mindig benne van a divatoldalak legjobb vörös szőnyeges ruhákat bemutató cikkeiben.

Ha inspirációforrásról van szó, mindketten Madame Grès-re és Madeleine Vionnet-re, a tervezők közül pedig a brit Vivienne Westwoodra és a nemrég kiállítást nyitó Alexander McQueenre hivatkoznak. A kreatív folyamat szinte egyet jelent azzal, hogy minden szinten együttműködnek: például Chapman jelöli ki a következő kollekciók csapásvonalát, Craig pedig a pazar anyagokért és díszítésekért felel. Érdekesség: előbbi egyszer két éjszakát töltött azzal, hogy a L'Ermitage fürdőszobájának padlóján gyöngyöket varrjon Sandra Bullock Oscaron viselt estélyijére – úgy, hogy akkor még nem is tudták biztosan, hogy azt választja majd a színésznő.

Mindkettejük házas: Chapmannak két gyermeke (egy fia és egy lánya) van Harvey Weinsteintől, Keren Craignak pedig egy lánya. Mint a divatházak nagy része, ők is megalkották a pénztárcabarátabb vonalukat, amelyet Notte by Marchesának kereszteltek. Reméljük, hogy ezek a kollekciók tovább húzzák majd, mint az éppen felszámolás alatt álló Marc by Marc Jacobs.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

3. rész - Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

4. rész - Miuccia Prada: Soha nem lesz együttműködés a H&M-mel

5. rész - Akinek a cipői még a szexnél is jobbak

6. rész - 35 év alatt alig öregedett a body feltalálója

7. rész - Mindig is gyönyörű nők vettek körbe

8. rész - Amit nem tudott Nina Ricciről

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra