Esküvői ruha kisokos: 15 tipp a választáshoz

Az esküvői ruhák mérete, fazonja és kidolgozottsága tervezőtől függően változó – a különböző márkák teljesen más arányokkal, vastagabb vagy keskenyebb derékkal dolgoznak, egyvalami viszont mindegyikben közös: az, hogy a vásárló különlegesnek érezze magát. Megtalálni az igazit ettől függetlenül egyáltalán nem könnyű feladat, pláne, ha az amerikai esküvői-valóságshowk pánikbeteg menyasszonyaiból indulunk ki, és ha a való életben ennyire azért nem is drámai a helyzet, akkor is jól jöhet néhány tanács, A Nagy Szervezkedés előtt. Hogy megkönnyítsük az életét, össze is szedtünk ezekből tizenötöt, nem feltétlen csak a ruhára vonatkozóan.

1. Szervezés előtt határozza meg a büdzsét!

Nem árt előre tudni, pontosan mennyi pénzzel kalkulálhat, ahogyan azt sem, tengerparti, városi, vagy vidéki esküvőt szeretne. Éppen ezért a két legfontosabb szempont, amit jó előre érdemes meghatározni A Nagy Szervezkedés előtt az, hogy 1. pontosan mennyit költhet, 2. helyileg hol szeretne megesküdni. A prioritásokat határozza meg már a legelején: szervezés közben ugyanis hajlamosak vagyunk inkább az érzelmeinkre hallgatni, annak pedig valószínűleg senki sem örülne, ha végül olyan költségekbe veri magát, amit később nem győz majd visszafizetni.

2. Készítsen időbeosztást!

Esküvőszervezéskor sokan hajlamosak megbolondulni, éppen ezért érdemes összeállítani az esküvő dátumától visszafele számítva egy jól kidolgozott időbeosztást: azt mondjuk enyhe túlzásnak találjuk, hogy a torta kiválasztására nyolc hónapot, a ruhára pedig alsóhangon egy évet kéne szánni, az mindenesetre biztos, hogy egy jól átgondolt, ésszerű időbeosztással mindenre marad ideje.

Audrey Hepburn menyasszonyként is tökéletes.
Audrey Hepburn menyasszonyként is tökéletes.

3. Nézzen utána az alapinfóknak!

Például, hogy milyen esküvői-ruha fazonok vannak, milyen anyag, sziluett, és dekoltázsok közül választhat. Sokkal könnyebb úgy nekikezdeni mindennek, hogy van valamilyen halvány elképzelése a dolgokról, nem pedig vakon belevágni, mint sokan teszik. 

4. Tanulja meg rendesen lemérni magát!

Ha jól tud bánni a centivel, nagyon sok felesleges fáradságtól kímélheti meg magát, már akkor is, ha online vagy vintage vásárol. A vállak szélességét például balról jobbra, a legszélesebb részt nézve érdemes lemérni, míg a csípőméretet összetett lábakkal, a legszélesebb résznél. A ruha hosszát pedig a közhiedelemmel ellentétben nem a dekoltázstól, hanem a kulcscsonttól a földig mérjük!

5. Az alkatához illően válasszon sziluettet!

Ehhez persze először is tisztában kell lennie az olyan alapvető alakformákkal, mint a homokóra, a körte, az alma, a magas vékony, illetve az alacsony és a teltkarcsú. A homokóra-típushoz jól illik például a sellő fazon és hangsúlyos A-vonalú szoknya, míg a magas, vékony nőkön a báliruha-fazon, az egyenes szabás és a császári-fazon mutat jól. A teltkarcsú hölgyeknek pedig érdemes derékban húzott, a dekoltázst ízlésesen kiemelő, A-vonalú szoknyás, báliruha fazonnal próbálkozni.

6. Milyen legyen a dekoltázs?

Dekoltázsnál az a lényeg, hogy olyan fazont válasszon, amiben jól érzi magát: ha valahol, akkor talán pont nem a saját esküvőjén kéne feszengenie, ráadásul annyi verzió közül válogathat, hogy lehetetlen, hogy ne találjon egy előnyös, ugyanakkor Ön szerint is csinos megoldást. 

Ezekről beszélünk:

  • Szív alakú dekoltázs - a váll közepéből indul és a felső része szív alakú
  • Jewel dekoltázs - magasan följön a nyakra 
  • Csónaknyak dekoltázs - emelt, de hosszú, egyik váll csúcsától a másikig ér
  • Scoop dekoltázs - kicsi, kerek 
  • Négyzetes dekoltázs - nevéből adandóan négyzet alakú, főként kismellű nőknek ajánlják
  • Bertha dekoltázs - a dekoltázs vonalán csipke vagy más anyag vonul végig
  • Garbós - szintén a nevéből eredően magasított nyakú, tehát garbós fazon
  • Fichu dekoltázs - hasonló a vállon áthajtott kendő-verzióhoz
  • Portré dekoltázs - hosszú és mély, egyik válltól a másikig, nem véletlen, hogy ez az egyik legkeresettebb fazon
  • Queen Anne dekoltázs - magasabb a nyak hátsó részén, a mellnél elől pedig nyitott
  • Sabrina dekoltázs - kb. 2 cm-rel a váll alatt induló, egyenes fazon

7. Legyen képben az anyagokkal!

Persze nem kell szabóhoz illően betanulnia az anyagtípusokat, elég, ha csak körbenéz és képben van. A választásban amúgy nagy szerepe lehet az évszaknak és a ceremónia típusának is, de ha ezek nem is annyira mérvadók, legalább valamennyire szűkíthetik a kört, ami higgye el, nagyon jól jöhet.

Kate Moss Galliano ruhája tradicionális, ugyanakkor izgalmas.
Kate Moss Galliano ruhája tradicionális, ugyanakkor izgalmas.

8. Találja ki a színt!

Nem csak egyetlen fehér szín létezik: a hófehér, a gyémánt, a selyem, a pezsgő, illetve az elefántcsont színek mind mind külön árnyalatok, melyek teljesen másképp festenek egy napbarnított, vagy éppen világosabb bőrszínen. Ne azt a színt válassza, ami a legtrendibb, hanem ami a legjobban áll: lehet, hogy Kim Kardashian jól mutatott hófehérben, az Ön halványabb bőrszínéhez viszont jobban passzolna valami kevésbé rikító, mint például a pezsgő vagy elefántcsont szín. 

Tipp: Figyelje a trendeket, de ne kizárólag a legújabb divatirányzatok alapján döntsön: hozza összhangba a saját stílusával!

9. Milyen hosszú legyen az uszály?

Uszályt mindig a ruha fazonjának megfelelően, nem a romantikus vígjátékokban látott, ripacs színésznők ruhájához hasonlóan érdemes választani. Harminc centistől a háromszáz centisig bőven válogathat köztük, arra viszont azért figyeljen, hogy ne essen át a ló túloldalára. Alapvetően háromféle uszálytípust létezik: a kápolna hosszúságú uszály (ez a rövid), a fél katedrális hosszúságú uszály (vagyis a közepes), illetve a katedrális hosszúságú (ami nagyon hosszú). Ha már gyerekkora óta tudja, hogy extra hosszú uszályt szeretne, azt mindenképp jelezze az esküvői ruha szalonban, hiszen akkor majd csak olyan fazonú ruhákat mutatnak majd, amivel összehangolható az elképzelés.

Kate Middleton McQueen-ruháját sokan tökéletes esküvői ruhának tartják.
Kate Middleton McQueen-ruháját sokan tökéletes esküvői ruhának tartják.

10. Az ujj szabása sem mindegy!

Persze, hacsak nem pántnélkülit választ, mert akkor de, hogy viszont itt se legyen könnyű a dolga, vagy nyolc különböző típus közül választhat, mint például a Júlia ujj, ami hosszú, karhoz tapadós, a vállánál puffos, vagy a Balloon, ami a válltól könyékig buggyos. Ha ez sem lenne elég, van itt még vállig és vállról leeső fazon: utóbbi takarja a kar külső részét, miközben a vállakat szabadon hagyja, előbbire pedig a kerekített ujjak jellemzők, melyek a vállból csak minimális részt takarnak. 

11. És mi lesz a felső résszel?!

Egy díszes felsőrész akár tökéletes kiegészítő is lehet, ez a megoldás egyébként kifejezetten közkedvelt a teltebb nőknél. Ha eddig nem is számolt vele, érdemes a szalonban csak úgy kíváncsiságból is felpróbálnia párat – vesztenivalója nincs, legalább ezt a fazont is leteszteli. Azt viszont kerülje, hogy a díszes felsőrészhez még tiarát, feltűnő fátylat, ékszert és cipőt is felvegyen – persze, csak ha nem akar bazári majomnak kinézni. Az elegancia nem a kristályok számán, hanem az összhangon múlik.

12. Találja ki, mit vesz fel a ruha alá!

Valószínűleg Ön sem akar a ceremónia előtti percekben rájönni, hogy az egyébként gyönyörű menyasszonyi ruhája mindkét oldalán kilóg a melltartója, ha viszont leveszi, akkor semmi nem ad tartást a mellének. Ahhoz, hogy a nagy napon ne érhesse meglepetés, már a ruhavásárláskor érdemes utánakérdezni/magával vinnie fehérneműt, hogy letesztelje, hogyan áll – az sem baj, ha rosszul, így legalább tudni fogja, milyet ne vegyen. A ruha alatt lévő fehérnemű legalább annyira fontos, mint a ruha maga, ezen nem érdemes spórolni.

13. Válassza ki a tökéletes fátylat!

Amihez rögtön négy szempontot kell figyelembe vennie: a magasság, a ruha hossza és díszítése, illetve a fátyol helye. Alapvetően ötféle fátyoltípus létezik: a pironkodó fátyol, mely vállig ér és általában csak az arcot takarja el – érdekesség, hogy nem csak hagyományos esküvői ruhákhoz viselik –, az ujjakig érő fátyol, ami az ujjak végéig ér és általában hagyományos esküvőkön hordják, és a könyékig érő, ami értelemszerűen könyékig ér és általában uszály nélküli ruhához választják. Ezeken kívül van még a katedrális fátyol, ami legalább 15 centivel meghaladja a ruha hosszát, valamint a kápolna típusú, ami alsó hangon 270 centi hosszú és legtöbbször hosszú ujjú ruhával kombinálják.

14. Találja ki, milyen anyagból legyen!

Átlátszó, vagy masszív? Matt, vagy fényes? Nem mindegy, milyen anyagot választ fátyolként, pláne, ha maga a ruha is hangsúlyos. Mindenképp kérje ki szakember segítségét – lehet, hogy amit elképzelt, elméletben működik, gyakorlatban viszont pont nem passzol össze.

15. Biztos kell hozzá fejdísz?

Fejdíszt fátyoltól és ruhastílustól függően, nem pedig önmagában érdemes választani: ha vintage-re hajt, akkor tollasat, ha tradicionálisat, akkor tiarát, vagy valamilyen gyöngyös verziót válasszon, ha pedig modern hatást szeretne, hajráfot vagy valamilyen nagy csatot párosítson a ruhához. Fejdísz választásnál egyébként a ruha színét is érdemes figyelembe venni: világos fehérhez jól megy az ezüst, a platinum, vagy valamilyen kristályos megoldás, míg az elefántcsonthoz a gyöngyök és a csipke passzolnak. Ettől függetlenül ügyeljen az anyagra is: ha szatén vagy alapvetően fényes anyagból készült ruháról van szó, akkor nyugodtan válasszon hozzá feltűnő kiegészítőt, a matt ruháknál viszont érdemes valamilyen visszafogott megoldáson gondolkodni.

Elizabeth Taylornak bőven volt alkalma kísérletezni a ruhákkal - nekünk ez az egyik kedvencünk.
Elizabeth Taylornak bőven volt alkalma kísérletezni a ruhákkal - nekünk ez az egyik kedvencünk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra