Van élet a szűk farmeren túl

Pár éve, amikor még csak és kizárólag trapézfarmert hordtam, megszoktam, hogy a legtöbb boltban furcsán néznek rám, és ha találok egy megfelelő darabot, akkor abból érdemes egyszerre többet is venni. Amióta átszoktam a szűkebb fazonra, már gördülékenyebben megy a vásárlás, mindenhol elképesztő a választék.

Bár a boltok kínálatából úgy tűnhet, hogy a farmertrendek nem igazán változnak, hordjon szépen mindenki szűk szárú nadrágokat, azért időről-időre más fazonokat is megpróbálnak divatba hozni, most éppen a mom jeans és a trapéz van újra terítéken. El is mentünk megnézni, hogy mire számíthat az, aki már tényleg nagyon unja a slim és skinny farmernadrágokat. Előtte azonban jöjjön még egy kis közszolgálat: 

Fazonügyi kisokos

Skinny/slim: Szűkszárú, testheztapadó fazon, általában rugalmas, streccs anyagból készítik. 

Boyfriend: Általában magasabb derekú, laza, illetve bő szabású, egyenes szárú, koptatott nadrág, ami olyan mintha egy férfi ruhatárából vettük volna kölcsön. 

Mom jeans: Hasonlít a boyfriend fazonhoz. Magas derekú, a dereka lehet gumírozott, lehetnek rajta ráncolások, a szár kicsit szűkül lefelé és általában egyszínű, világos. Bizonyos definíciók szerint minden farmernadrág ide tartozhat, ha nem divatos és előnytelenül mutat viselőjén, például nagy, de lapos feneket csinál. 

Egyenes/straight: Olyan nadrágok, amelyek szára térdtől lefelé egyenes szabású. 

Enyhén trapéz/boot-cut: Az angol elnevezés onnan ered, hogy a nadrágszár alja elég széles ahhoz, hogy rá lehessen húzni a csizmára, bakancsra. Fazonban átmenetes az egyenes és a trapéz között. 

Trapéz/flare: Felülről lefelé szélesedő szabás, a szár alja harangszerű, a késő hatvanas, kora hetvenes években volt nagy divat.  

Forrás: Charlotte Mankey Calasibetta, Phyllis G. Tortora - The Fairchild Dictionary of Fashion/Wikipedia

H&M

A honlap alapján van miből válogatni, de már megszoktuk, hogy a boltok kínálata nem mindig egyezik az online kínálattal. A Westendben szerencsére két bolt van, így nagyobb az esély, hogy mindent megtalál. Az egyik üzletben például nem igazán volt trapéz vagy bő szárú nadrág, de találtunk többféle anyukafarmert, meg persze a szokásos szűk fazonokat, a másik helyen viszont a képen szereplő nadrágból több darab is függött. Ez a fazon igazán magas sarkú vagy talpú cipőkkel áll jól, főleg, hogy magas lányoknak tervezték. Persze ez legalább olyan szabású, hogy a felvarrás/hajtás után sem veszti el a formáját. A legdrágább farmernadrág a svéd márkánál 12900 forint, és az extrább, azaz nem skinny nadrágok ára 9000-10000 forint körül mozog. 

Mango

Farmernadrágot soha ne vegyen próba nélkül, de ha elég bátor, akkor mindenképpen nézzen körül a márka webshopjában, mert itt tényleg mindent megtalál. Az üzletben elsőre úgy tűnhet, hogy a testre tapadó nadrágok kedvelőinek érdemes ide csak betérni, de ha jobban körülnéz, akkor találhat boot cut, azaz egyenes vagy alul kicsit bővülő farmereket is és flare-nek titulált darabokat is, de ezt az igazán harangszerű farmert viszont nem láttuk sehol. Ja, és persze ha nem nőtt elég magasra, mindet viheti a varrónőhöz. Vagy marad a keveseken előnyös boyfriend fazon, ami akkor jó, ha fel van hajtva. Az árak itt már egy kicsit borsosabbak, ha nem szívleli a skinny/slim szabást, akkor 10 ezer forint alatt nem biztos, hogy megússza a vásárlást. 

Reserved

Ha márványkoptatott farmerre vagy kantáros nadrágra vágyik, akkor érdemes betérnie ide, ha viszont a trapéz fazon a szíve csücske, akkor inkább ne. A Váci utcai üzletben két különlegesebb fazont találtunk, az ún. szűk boyfriend fazont, aminek nem sok értelme van, ha a műfaji követelményeket nézzük, hiszen ennek a szabásnak a lényege az, hogy kicsit bő, még ha ettől sokaknak előnytelenül is áll. Annyira egyébként nem rossz viselet, ám az ára 10995 forint. 

Zara

Az online kínálat itt is ígéretes, de a többemeletes áruházban több percig keringtünk, amire talátlunk pár boyfriend nadrágot a sok szűk farmer között, és felcsillan a szemünk, amikor az egyik próbababán felfedezünk egy trapézos darabot. Képzelje el, a honlap szerint van belőle bokavillantós változat is 14995 forintért, hát nem csodás?! Utóbbiból van boyfriend fazon is, ami talán jobb választásnak tűnik, és 5000 forinttal olcsóbb. Egykori trapézrajongóként örömmel csaptunk le az anyáink nadrágjait idéző bő szárú farmerre is. Hát persze, hogy ez is piszok hosszú és eltűnik benne a fenekünk, de egyszer talán visszatérünk hozzá. Ha pedig egy igazi nyári nadrágot akar, akkor próbálja fel a fehér nadrágok valamelyikét, elvileg ebből sem csak skinny van. 

Gap

Az üzlet kirakatában az hirdetik, hogy itt megtaláljuk az új kedvenc farmerünket. Ez persze egy skinny fazon, ami állítólag olyan anyagból készült, ami tökéletesen ránk simul és egész nap megtartja a formáját. Ez mind nagyon szép, de most nem ezért jöttünk. Trapézfarmert itt se keressen, még a márka honlapján sem találtunk egyet sem, de egyenesszárú, boot-cut és boyfriend elvileg van, meg is találjuk ezeket az üzlet hátsó részében. Az egyenes szabású nadrág, amiből több szín is van, egyébként egészen kényelmes, de felhajtva jobban néz ki mint alapállapotban, az ára 16.900 forint, a boot cut fazont pedig tényleg csizmával érdemes hordani, mert lapos sarkúval nem az igazi, kicsit sem

Gas

Józan paraszti ésszel azt gondolná az ember, hogy egy farmerüzletben minden fazonból talál majd magának valót, de aki járt már ilyen boltokban, tudja, hogy ez nem egészen így működik. A Gasnél rákérdeztünk, hogy mit tudnak nekünk ajánlani, és végül egyetlenegy nadrág marad fenn a rostán. Ez bizony nem sok, és az ára is többszöröse a fast fashionös társainak, viszont az eladók tényleg nagyon segítőkészek és lesik minden kívánságunkat. 

G-Star Raw

Ugyan azonnal szerelmesek lettünk a márka környezetbarát kollekciójába, de más céllal érkeztünk. A nadrágoknál egy apró ábra segít eligazodni a fazonok között, a polcoknál is gondosan feltüntetik, hogy mi található az adott sorban, de erre nincs is szükség, mert azonnal ott terem egy eladó, aki sorra pakolja ki elénk a nadrágokat, majd miután kiállunk a tükör elé, azt is megmutatja, hogyan kell g-starosan feltekerni a nadrág szárát. Erre az egyik fazonnál tényleg szükség van, mert leengedve nem az igazi. A másik viszont pont jó, vagyis annak tűnik, amíg meg nem fordulunk, bár ebben legalább egy kicsit látszik a fenekünk, de előnyösnek semmiképpen nem mondanánk, Viszont az anyag tényleg egy álom, puha, hűvös érzés, majdnem olyan mintha semmi nem lenne rajtunk, le sem akarjuk venni. Persze 46900 forint, így érzékeny búcsút vettünk tőle a próba után. 

Replay

Itt mindketten ugyanazt a nem skinny fazonú nadrágot próbáltuk fel csak egy szám eltéréssel. A kisebbik méretű derékban bő volt, viszont térdnél annyira szűk, hogy le sem tudtunk guggolni benne, a lehető legrosszabb kombináció. A másik méret viszont pont jó volt, ezek szerint nem a fazonnal van a baj, és tényleg érdemes a próbafülkébe bevinni ugyanabból a nadrágból kettő vagy akár három méretet is. A képen látható farmer nem éppen olcsó, hiszen 57900 forintba kerül. 

Levi's

Nem fogja kitalálni, itt sincsen igazi trapéznadrág, van viszont boot cut és egyenes szabású, no meg persze a jó öreg 501-es, ami ugye egy igazi örök darab. És tényleg, elölről jól néz ki, mondhatni a tökéletes boyfriend fazon, viszont hátulról ez sem elég előnyös. A boot cut meg sajnos nem elég bő alul a trapézos múltidézéshez, viszont kellemes sztreccses anyagból van. A farmerüzeletek közül egyébként itt a legbarátibbak az árak, az 501-es 26990 forint, a másik fazon háromezer forinttal drágább, és az eladók minden kérdésünkre tudnak válaszolni, és kedvesen érdeklődnek, hogy jó lett a felpróbált darab. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra