New York-i divathét: eljön az áttetsző csipkeruhák ideje

Február 12-én kezdetét vette a 2015-16-os őszi-téli kollekciókat felvonultató Mercedes Benz divathétsorozat, aminek első állomása természetesen idén is New York volt, ahol általában még nem sok izgalomban van része a divatérzékeny közönségnek, celebnőknek és befektetőknek. Ahogy azt már megszokhattuk, a kifutókon magyar modellek is szép számmal végiglejtettek, feltűnt többek között Kondás Kata, Rajzák Kinga, Hódosi Anita és Boldov Eszter is a divatházak bemutatóin. Összeállításunkban ezúttal a New York-i divathét legnépszerűbb és legmeghatározóbb tervezőinek kollekcióit mutatjuk be. Győződjön meg róla a hajtás után, hogy nem csak ócska harisnyaruhákat mutattak be a világ egyik legmenőbb városában!

Így látta Victoria Beckham a 90-es évek elejét

Bár a focistafeleségből tervezővé avanzsált Victoria Beckham kollekciói továbbra is megosztják a divatszakmát, bemutatói azért mégis az egyik legjobban várt eseménynek számítanak a divathét alatt. Velünk is előfordult már, hogy megtetszett egy-két jól szabott darab a designer gyűjteményéből, de sajnos ez a most felvonultatott darabokról már nem mondható el. A semleges színpalettán mozgó kollekció javarészt kötött darabokat, puffos ujjú pulóvereket, óriási gombokkal ellátott ruhákat és túlméretezett kabátokat tartalmazott, melyhez Beckhamné elmondása szerint egy 1992-es BBC minisorozatból, a The Borrowersből merített ihletet. A showt természetesen idén sem hagyta ki Anna Wintour, aki ezúttal is a szemrevaló család, David Beckham, a 15 éves Brooklyn, a 12 éves Romeo, a 9 éves Cruz és a 3 éves Harper mellett foglalt helyet az első sorban.

Alexander Wang fekete kollekciója

Merésznek nevezte a vogue.com a fiatal tervező munkáját, aki a tavalyi tornacipős tematikáról a minőségi anyagokra és a dark-os szerelésekre váltott, ami valóban homlokegyenest az ellentéte azoknak a bohém, romantikus, hetvenes éveket idéző gyűjteményeknek, amikkel a legtöbb divatház próbálkozott az elmúlt időszakban. Jó tudni, hogy Wanget szemernyit sem érdekli a nosztalgikus hippi-korszak világa és annak stílusjegyei. A vagány őszi-téli kollekcióból szerettük a bársonnyal, bőrrel és az Aran gyapjúval kombinált darabokat, a szőrmegallérral feldobott sportos kabátokat, a vaskos platformcipőket, a steppelt kabátot, a selyemköntösre emlékeztető átmeneti kabátot, és az újragondolt blézereket.

New York showmanje, Marc Jacobs

Néhány visszafogottabb, minimalista és monokróm kollekció után Marc Jacobs rákapcsolt és egy látványos, de ijesztő gyűjteménnyel lepte meg a közönséget. A félelmet keltő zenének és a figyelemfelkeltő kifutónak köszönhetően a kifutó egy elhagyatott kastély hangulatát keltette, amihez kiválóan passzolt a felvonultatott kollekció, melyet Jacobs szerint a Vogue egykori ikonikus főszerkesztője, Diane Vreeland inspirált. Bár egyes kritikusok Sofia Coppolának és a New York Times divatkritikusának, Vanessa Friedmannek a hatását vélték felfedezni a darabokban. A jellemzően sötét színpalettán mozgó gyűjteményből szerettük a boszorkányos, valamint a Downton Abbey jelmezeire hajazó együtteseket, a huszas éveket idéző kabátokat, az A-vonalú hímzett szoknyákat, illetve a prémekkel feldobott kiegészítőket.

Összezavarodtunk a Rodarte kollekciója láttán

Idén lesz tíz éve, hogy Laura és Kate Mulleavvy először mutattak be Rodarte néven a New York-i divathéten. A Los Angeles-i székhelyű divatház testvérpárosa szinte azonnal befutott estélyi- és koktélruháival, melyek a vörös szőnyeges események főszereplőivé váltak az elmúlt években. A Rodarte idén mégis úgy döntött, hogy egy pimaszabb irányba megy el és egy hetvenes-nyolcvanas éveket idéző, glamrockos kollekciót küldött kifutóra, ami leginkább a tavalyi Saint Laurent és Louis Vuitton gyűjteményekre emlékeztetett minket. „A lelki békét kereső, várost elhagyó vándorló madarak ihlették a kollekciót” – fogalmazott rejtélyesen Laura Mulleavvy, ami többek között azért is zavarbaejtő, mert több strucc- és marabutollból készült ruha is helyet kapott a kollekcióban. A tervezőpáros szerint trendi lesz flitteres ruhákban, csillogó, aszimmetrikus miniszoknyában, bőr forrónadrágban és szőrmebundákban járni 2015 őszén.

Michael Kors a vidéki Angliából merített ihletet

Az 55 éves tervező jól láthatóan a minőségi szőrmékre helyezte a hangsúlyt a tervezésnél, a puha és kényes anyag ugyanis szinte mindenütt felbukkant a sálaktól a muffokon át a stólákig. A stílusosan elegáns és hordható gyűjteményből szerettük a mohazöld pulóvereket, a skarlátvörös és pávakék prémeket, a pizsamára emlékeztető együtteseket, az örökzöld tweed- és viharkabátokat, valamint az arany és ezüst fényben csillogó, hálóingszerű estélyi ruhákat. Michael Kors idén is gondoskodott arról, hogy showja gyorsan körbejárja a világhálót, olyan celebmodelleket szerződtetett le, mint Kendall Jenner és Gigi Hadid, a bemutató első sorát pedig olyan A-listás hírességekkel töltötte fel, mint Anna Wintour, Goldie Hawn egyre dögösebb lánya, Kate Hudson, a hongkongi milliárdos, Silas Chou, valamint a Csajok című sorozat sztárja, Allison Williams.

Oszd meg másokkal is!
Mustra