Teszt: 10 körömlakk, 10 hét

Mindig minden körömlakk két nap után igénytelenül néz ki, mert kopik, törik, fakul – ebből lett elegem, amikor elkezdtem géllakkoztatni, de sajnos még a leoldható verzió sem volt jó megoldás, mert fél év alatt tönkrement tőle a körmöm. Miután valamennyire helyreállt a helyzet, újra nekikezdtem a lakkozásnak, de úgy döntöttem, ha már így alakult, megkeresem a lehető legjobb minőségű lakkot és dokumentálom próbálkozásaimat. Mit ne mondjak, értek meglepetések: például csalódnom kellett az agyonhájpolt OPI-ban, és újra rá kellett jönnöm: ha az ember ápolt körmöket szeretne, akkor marad a profi manikűrös, mert még mindig nem találtak fel olyan körömlakkot, ami ne kopna meg 2 nap után. Ja, és hogy még bonyolultabb legyen a helyzet: márkán belül is vannak minőségi eltérések egyes színek közt, tehát sajnos attól, hogy a piros lakk elfogadható, a kék még lehet csapnivaló. Azért van pár egész jó befektetés, részletek a folytatásban!

1. Max Factor Glossfinity: 6 nap

A halvány színű lakkoknál nem olyan feltűnő, ha elkezdenek kopni, ezért is jó választás egy bézs verzió. A Max Factor lakkja könnyen kenhető, könnyen le is mosható, gyorsan szárad, de nem fed túl jól, ami ennél az árnyalatnál nem olyan nagy probléma, de egy élénk színnél már az lehet. Emellett 7 napnyi csillogást ígér, ezt nem tartja be, a hatodik napon már baromi igénytelenül néz ki, sőt, őszinte leszek, már az ötödiken se volt kifejezetten szép. De öt nap nem is olyan rossz, ha a mezőny többi tagját vesszük...

Ár-érték arány: 4/5 pont, mert a többi lakkhoz képest egész jó

Lelőhely, ár: Rossmann, 1400 forint

Fogom még használni?  Igen, vásárolni is fogok.

2. Sephora Pantone, Color of the year enamel set: 6 nap

Ez a lakk legalább 2 éves, ugyanis a 2012-es tangerine tango-hoz készítették el négy lakkból álló készletüket. Kolléganőm fiókjából került elő, gondoltam, kipróbálom. Sajnos ez volt az egyik legjobb, legtartósabb versenyző – azért sajnos, mert Sephora még mindig nincs Magyarországon, tehát ilyen márkát nem fog kapni sehol. A két éves lakk tökéletes állapotban van, kicsit áttetsző, csak két rétegben fed, de legalább gyorsan szárad, könnyű lemosni és tartós. Szépen csillog a felülete és csak sokára kezd kopni, akkor viszont elkezd lepotyogni a festék. Annak ellenére, hogy elvileg 2 év egy körömlakk szavatossági ideje, ez még így is felvette a versenyt a többiekkel.

Pontszám: 4/5 pont, két évesen is jól működik

Ár, lelőhely: irány Berlin vagy Párizs!

Fogom még használni? Igen.

3. China Glaze, Under the Boardwalk: 1,5 nap

Vastag az ecsete, kicsit túl telt az állaga. Egész más a színe felkenve, mint az üvegben, de igazából szebb. Mondjuk ha tényleg neonszínként szerettem volna használni, mint ami rá van írva, elég ideges lennék, de ez a matt bordó nagyon szép. Vastagon fed. És másfél napot bír. Másfelet. Azalatt a matt hatás eltűnik, és 3 körmömről is lehámlott a lakk, ami már másnap töredezett és csúnya.

Ár-érték arány: 1/5 pont, bármennyibe is kerül egy lakk, ez a tudás nagyon kevés

Lelőhely, ár: Nailland Árkád, 1490 forint

Fogom még használni? Nem, köszönöm.

4. H&M lakk: 7 nap

Szép a színe, de nagyon rossz, széles az ecset és baromi lassan szárad. Nagyon nagyon lassan. Már fél órája nem érek semmihez, erre véletlenül hozzányúltam a jobb kezem egyik körméhez és szinte lefolyt róla a lakk. Sűrű állaga van, egy rétegben mégis tragikusan fed. Kettőben már oké, de lehet, hogy soha nem fog megszáradni – írom felkenés után rögtön. Aztán öt nap múlva minden rosszat visszavonok, mert végül csak tökéletesen megszáradt, túlélt 2 lovaglást és számtalan mosogatást és még mindig tökéletes. Teljes 7 napig volt rajtam, és akármennyire is ragaszkodott addig hozzám, könnyű volt lemosni. Ez aztán a pozitív csalódás!

Ár-érték arány:  olcsó és jó, 5/5 pont

Lelőhely, ár: H&M, 790 forint

Fogom még használni? Naná! És vásárolni is fogok. Bár sose lehet tudni, hogy egy másik árnyalat is ennyire tartós lesz-e.

5. Sephora 5 days shine: 5 nap

Ha már a több éves Sephora ilyen jól teljesített, kaptam az alkalmon és amint külföldre mentem, vettem egy újabb üvegcse lakkot. Szép a színe, olyan, mint az üvegben, könnyű felkenni. November 17-én, hétfőn kentem fel, sajnos 2 nap múlva már kellett a végeket kicsit festegetni. Pénteken szedtem le, akkor már elég botrányosan nézett ki, szóval ha úgy vesszük, tartotta ígéretét és bírta az 5 napot. Nem rossz lakk egyébként, örülök, hogy megvettem, azóta is gyakran használom, de nem olyan "hűha!"-élmény, mint mondjuk a 790-es H&M lakk.

Ár-érték arány: 4/5 pont, annyira nem olcsó, és különösebben nem tud sokat

Lelőhely, ár: Sephora, Párizs, 5 euro

Fogom még használni? Igen, és vásárolni is fogok, ha lesz rá alkalmam.

6. Flormar Supermatte: egyszer 5 nap, egyszer 3 nap

Régen nagyon rá voltam kattanva erre a márkára, tele vagyok tőlük lakkokkal. Aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy a reggel felkent piros lakkon éjjel lenyomatot hagy a párna, hogy a narancs lakk nagyon sűrű, mégsem fed, és úgy általában: két nap után már nem szép a kezem. Ez a korall verzió épp könnyen kenhető, szép fényes az elején, és valami csoda folytán könnyen szárad. Mondjuk azt nem tudom, mire utal a supermatte felirat, amikor ilyen fényesen csillog. Már a második nap lejön az egyik körmöm végéről, de egyébként jól bírja, hétfőtől vasárnapig hordom, de az utolsó 2 nap már elég szomorú a látvány.

Mivel gyakran használok Flormar termékeket, a teszten kívül is használtam még párszor ezt a lakkot: akkor nem volt akkora szerencsém a száradással, és undorítóan kezdett kopni 3 nap után. Lassan végleg leteszek a Flormarról, egyre több csalódás ér (a szájceruzáik viszont fenomenálisak, azokat próbálja ki!).

Ár-érték arány:  3/5 pont, de legalább olcsó

Lelőhely, ár: Flormar Aréna, 745 forint

Fogom még használni? Nem biztos.

7. Springfield cosmetics, Rosa: 5 nap

Nem volt sok illúzióm, ahogy a legtöbb ruhaboltban kapható lakkal szemben nincs. Gondoltam drága lesz és szar, de nem volt igazam. Felkenni egy álom, elég egy réteg, gyorsan szárad és szép fényes. Összesen 5 napig bírta, de már a második nap lejött a körömvégekről, úgy tűnik, ez a sztenderd.

Ár-érték arány:  4/5 pont

Lelőhely, ár: Springfield üzletek, 999 forint

Fogom még használni? Igen, de vásárolni nem biztos, hogy fogok.

8. Opi Russian Navy: 2 nap, aztán 4 nap

Nagyon szeretem ezt a színt, kábé azért jártam géllakkoztatni, hogy ezt felkenjék, így eléggé örültem, hogy lehet kapni sima lakk-ként is. Mindenki azonnal el akarta tarhálni az üvegcsét, mert ÚRISTEN OPI!!!!! és persze kölcsön is adtam kolléganőknek, miután kifestettem a körmeim. Egy rétegben nem fed, kettőben viszont vastag. Nehezen száradt. És sajnos 14 óra alatt tök rondára kopott, pedig még csak nem is mosogattam. Nagy elvárásaim voltak, de egyelőre baromi kevés, amit ez a lakk tud, totális csalódás. (kolléganőm körömvégéről is 12 óra alatt kopott le, szóval nem én vagyok a béna). Egyébként a fénye halványult, tele lett apró karcolásokkal, 24 órányi viselés után nem valami igényes látvány. Hamar lemostam, nem bírtam tovább. Persze leszedni se volt könnyű, kék maradt a körömágyam.

Mivel ezt nem akartam elhinni, neki kellett gyürkőznöm másodszor is a tesztnek: a kép bal oldalon láthatják, közvetlen a felkenés után milyen szépen csillog a lakk, a kép jobb oldalán pedig azt láthatják, hogy hogyan nézett ki ez alkalommal 4 nap után. Igaz, a kopás itt is második nap kezdődött. Másodjára sokkal jobb az eredmény, ezért nem kap 1 pontot.

Ár-érték arány:  2/5 pont, a mezőny legdrágábbja, mégse bírja a strapát

Lelőhely, ár: Douglas, 2990 forint

Fogom még használni? Talán igen, de nem fogok több ilyen lakkot venni.

9/A. Selly Hansen: Salon Complete Manicure lakk + Diamond Strenght alaplakk + No Chip top coat.

Összesen 1 nap

Szerencsére nagyon hamar megszáradt a 4 réteg, amit felkenek: egy réteg alaplakk, 2 réteg színes lakk, 1 réteg fedőlakk. A felső "No chip" rétegnek elég furcsa szaga van és azonnal szilárdul, amint levegőre ér, de jó fényes bevonatot képez. Az első 4 órában az eredmény tökéletes.

De még aznap jön a feketeleves: estére hajszálrepedéseket látok a lakk felületén, ezek másnapra meggyengülnek, darabokban esik le a lakk. Másnapra konkrétan úgy nézek ki, mintha egy hónapos géllakk lenne a körmeimen, vagy még annál is rosszabbul, abból is arra következtetek, hogy az edzőtermi recepcióslány akciós géllakkupont ad nekem, csak úgy... A bézs Sally Hansen lakk egyébként jól bírta, amikor "No Chip" réteg nélkül kentem fel, közel egy hétig fent volt, nem volt vele semmi baj. De ez a felső réteg valami borzasztó, én nem tudom, mit ronthattam el, de ennek biztos nem így kell működnie. Két nap után lemostam, az viszont nem volt könnyű, nagyon ragaszkodott hozzám ez a vacak.

Ár-érték arány: A Salon Comlpete lapp magában 4/5 pont, mert tartós és könnyen szárad, a No Chip lakk viszont 0/5 pont. Összesen 2/5 pont.

Lelőhely, ár: Müller Drogéria, alaplakk: 1995 Ft + Salon Manicure lakkok 1995-2495 forint között + No Chip Coat lakk, 995 forint

Annyira szörnyű volt ez a fedőlakk-élmény, hogy még egyszer nekifutottam, ez alkalommal egy öregedő Flormar lakkra kentem fel, hogy megnézzem, mi történik. Mindent úgy csináltam ismét, ahogy a dobozra van írva és vártam a csodát.

9/B. Selly Hansen Diamond Strenght alaplakk + Flormar lakk + No Chip top coat

Összesen 4 nap!

A piros Flormar lakk azért nem kap külön számot, mert a márkától már teszteltünk egy terméket, plusz elég rég (egy éve) megvan és már közel sem olyan jó, mint volt. Ahogy öregszik a lakk, egyre nehezebben szárad, felkenés után még 20 perccel is folyékony, és még 12 órával később is simán meggyűrődik a felülete, ha nagyobb elánnal öltözködöm. Szóval az utóbbi időben nem nagyon szeretem használni, de gondoltam, talán a csúnyán besülő No Chip réteg csodát tesz vele, és viszont.

Bejött a számításom: a piros lakk egyáltalán nem akart megszilárdulni, de amikor már egész száraznak mondható volt, felkentem rá a No Chip réteget. Az nagyon hamar megszáradt. Estére megjelent ugyan pár alig észrevehető hajszálrepedés a lakk felületén, de nem pattogzott le az egész másnapra, sőt, egy lovaglás és egy takarítás után simán elmentem a 3 napos lakkal a Story gálára, mert nem nézett ki igénytelenül. A teljes lehalás a negyedik napon következett be, akkor elkezdett nagyobb darabokban leesni a lakk, de ezt már meg tudtam bocsájtani neki. A lemosás viszont nem volt könnyű.

Ár-érték arány: Így már nem is olyan rossz, hogy meg tudom menteni vele a régi lakkjaimat, úgyhogy most kap a No Chip lakk egy 3/5 pontot: azért csak ennyit, mert akárhogy is nézzük, más lakk minden extra nélkül fennmarad 4-5 napig.

Fogom még használni? Igen, de biztos nem a Sally Hansen lakkal együtt.

10. Claire's Ruby lakk

Egy kolléganőm nagyon ajánlotta, hogy vegyek lakkot az idétlen kiegészítőkkel teli üzletben, mert állítólag fenomenális. Teljes áron 750 forint, de épp akció volt, így 500 forintért jutottam hozzá. Felkenni könnyű, nagyon szép a színe, hamar szárad. Viszont másnap délutánra a körömvégekről kissé lekopik és 4 és fél napot bír mindössze, igaz, ebben benne van egy lovaglás, egy nagytakarítás és egy termálfürdőzés is, mind roncsolja a lakkot keményen külön-külön is, hát még együtt.

Ár-érték arány: 4/5 pont,pozitív csalódás

Lelőhely, ár: Claire's bizsubolt, 500 forint (akción kívül 750 forint)

Fogom még használni? Igen, vásárolni is fogok.

Összesítés

A próbálgatást októberben kezdtem, most meg már február közepe van, tehát volt időm teszten kívül is használni a lakkokat. Ez alapján körülbelül az körvonalazódott, hogy ha tudom már hétfőn, hogy lusta leszek a héten a kezemmel foglalkozni, a H&M lakkja után nyúlok, akkor is, ha unom már a bugyikék színt. Ha egy eseményre piros körmöket szeretnék, akkor a Flormarral szívok, és csak előző nap festek körmöt, mert azt gondolom, hogy úgyis csak egy napig lesz szép az eredmény. Ennek köszönhető, hogy inkább átálltam piros helyett a Sephora bordó lakkjára, és feszt ilyen színűek a körmeim. A natúr színű lakkokat is gyakran előveszem, viszont a sötétkék OPI-t, a Sally Hansen lakkokat és a China Glaze-t kerülöm. A Springfield pinkje sem került elő pár hónapja, de szerintem majd nyáron annál többször fogom használni.

A teszt abszolút az én szubjektív tapasztalataim alapján készült, és továbbra is fenntartom, hogy attól, hogy valamelyik színnel negatív a tapasztalatom, adott márkánál egy másik szín lehet tökéletes: a legtöbb márkánál a világos színű – bézs, áttetsző kagylóhéj-szín – lakkok tovább tartanak, mint a sötét színek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek