Haute couture divathét: nagy sláger a virágminta

Semmi meglepő nincsen abban, ha már képtelen követni a divatvilág meghatározó eseményeit, ugyanis lassan mi is elveszítjük a fonalat, hogy ki, mikor és hol mutatja be aktuális munkáit. Bár a Maison Margiela Londonban tartotta meg haute couture bemutatóját, a többi neves divatház szokásához híven Párizsban vonultatta fel 2015-ös tavaszi-nyári darabjait, melyekben várhatóan számos híresség vonul majd fel a vörös szőnyeges eseményeken a díjátadó szezonban. Nézze meg a hajtás után, hogy mire képesek az A-listás designerek, ha nem konfekcióról van szó!

Lagerfeld megmutatta, hogy mi vár ránk a jövőben

A divatház tervezője köztudottan rajong a sci-fikért, kedvenc karakterei már többször is visszaköszöntek a párizsi kifutón. Így semmi meglepő nem volt abban, hogy idei haute couture kollekciójához is valamelyik klasszikusból merített ihletet. Ezúttal Fritz Lang 1927-es alkotásának, a Metropolisnak egyik kitalált főhősére, CA Rotwangra esett a tervező választása, aki egy német kifejezésről kapta a nevét. (rózsás arcú, vörös-pofa). A film egyébként a jövőben játszódik és a társadalmi osztályok (munkásosztály és a vezetők) közötti óriási különbséget mutatja be.

A szintetikus paradicsomra emlékeztető, 300 motorizált virággal felturbózott shown a kötelező Chanel szabású darabokon kívül javarészt virágokkal és tüllökkel díszített fekete, rózsaszín, narancs és piros árnyalatú ruhákat, haspólókat, valamint túlméretezett kalapokat és vicces kötött sapkákat láttunk. A kollekció bemutatójáról természetesen nem hiányoztak Lagerfeld legújabb múzsái, Cara Delevingne és a 19 éves Kendall Jenner sem, aki még egy kis villantástól sem riad vissza a show kedvéért.

Jean Paul Gaultier az esküvői szezonra koncentrált

A 63 éves tervező szeptemberben egy emlékezetes konfettiesővel intett búcsút a ready-to-wear világának, hogy teljes gőzzel a magasabb színvonalon készült méregdrága haute couture vonalára koncentrálhasson. Jean Paul Gaultier „61 façons de se dire «oui»” (Az igen 61 módja) címre keresztelte kollekcióját, melyből már sejteni lehetett, hogy itt csak és kizárólag menyasszonyi ruhákat mutatnak be. A kifutót el is lepték a csipkével és tüllel díszített szoknyák és menyasszonyokra szabott ruhaköltemények, de természetesen nem hiányoztak a kollekcióból a kiválóan szabott blézerek, a maszkulin együttesek és a tervező védjegyének számító fűzők sem. A showt a celofánba csomagolt, orchideákkal díszített Naomi Campbell zárta, aki többek szerint is magát a menyasszonyi csokrot szimbolizálta a shown.

Raf Simons retrósította az haute couture-t

A Chanel kollekciójával több ponton is egyező, virágmintákkal, csipkével, flitterekkel és lakkal borított Dior kollekció láttán több szakember is meglepődött Párizsban. A kifutóra leterített rózsaszín szőnyeg és tükrös falak között bemutatott álomszerű haute couture darabok ugyanis olyan hatást keltettek, mintha a divatház kreatív igazgatója összemosta volna az ötvenes éveket a hatvanas és a hetvenes évek divathullámaival.

A megfizethetetlen gyűjteményből – melyben vannak olyan pliszírozott ruhák, amit 200 órán át készítettek – szerettük az átlátszó esőkabátokat, a flitterekkel kirakott kezeslábast, valamint a kissé pszichedelikus mintákat és árnyalatokat kapott egyrészeseket. A Dior összességében egy furcsa, de gyönyörű haute couture kollekcióval rukkolt elő a nyárra.

Idén is a Versace öltözteti a villantásra vágyó celebnőket

A divatház nagy kedvence a vörös szőnyeges eseményekre tartó A-listás hírességeknek, a nemrég megtartott Golden Globe-on többek között Jessica Chastain, Amy Adams, Jane Fonda, valamint Kate Hudson is Atelier Versace estélyiben lejtett végig a sokra tartott vörös szőnyegen és várhatóan a hétvégén megrendezésre kerülő Grammy díjátadón sem lesz ez máshogy.

Donatella Versace női idomokra fókuszáló kollekciójának színpalettáján javarészt a fekete, a fehér, a vörös, valamint a kék színek voltak megtalálhatóak. Szerettük az aszimmetrikus nyakkivágású darabokat, a térdig érő csizmákat és a jól szabott blézereket. Az egyre felismerhetetlenebb arccal mászkáló Donatella Versace szokásához híven február 8-án teszi elérhetővé kollekcióját a tehetős közönsége számára.

Romantikus hangulatba esett a Valentino tervezőpárosa

Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli a reménytelen romantikusoktól, a Dante poklából, Shakespeare műveiből, valamint Marc Chagall festményeiből merítettek ihletet a nyárinak nem kifejezetten mondható kollekció megtervezéséhez. "Chagallnak hihetetlen élete volt, nagyon nehéz, de ennek ellenére mégis fenntartotta az optimista jövőképet” – mondta az orosz-zsidó származású francia művészről Piccioli, aki Chagalltól vette couture mintáinak vezérmotívumait. A meglepő, de esztétikus gyűjteményből szerettük a tüll és a bársonyruhákat, az arany mídereket, az egyszerűséget hangoztató hímzett egyrészeseket, a hétköznapias fehér blúzokat, valamint az egyedi hatást keltő kabátokat.

Gyermekkorából inspirálódott az Elie Saab tervezője

A vörösszőnyeges események egyik nagy befutója kétségtelenül Elie Saab, aki talán az egyik legkövetkezetesebb couture tervező a szakmában. A flitterekre és kristálydíszítésekre rákapó designer ezúttal múltjából, a hatvanas években megélt gyermekkorából, a bejrúti nyüzsgésből, valamint az anyja tulipánmintás ruhájából inspirálódott a tervezés során – írja a style.com. A végeredmény egy pasztell és fehér árnyalatokat tartalmazó, gyöngyökkel, tüllel és strucctollakkal kombinált bálozós gyűjtemény lett, melyből szinte az összes kacér összeállítást felvennénk a térd felett elvágott koktélruháktól a hollywoodi dívás hatást keltő estélyi ruhákig.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek