Ugyanaz a méret, 16 centi különbség

egyutt
Dívány

Szeretek interneten vásárolni. Viszont ha ruházatról van szó, legtöbbször csak kiegészítők jöhetnek szóba, ugyanis félek attól, hogy a pulóver/ing/nadrág méretét rosszul választom meg, és túl kicsi vagy nagy lesz. Bár standard S-es a méretem, még a „rendes” vásárlásoknál is érnek meglepetések: a Zarában néha kényelmesebb és jobban áll az M-es, az F&F-nél pedig még az XS is lötyög rajtam. Vajon mi lehet ennek az oka? A legfőbb az, hogy a márkák különböző országokból származnak és az ottani átlagos testalkat lesz az M-es: nem csoda tehát, hogy a magyar méretekhez képest a spanyol Zaráé törpeméretnek számít.

Úgy döntöttem, körbenézek a hazai boltokban és megnézem, milyen méreteket fed le a valóságban az átlagosnak mondható M (medium). 13 üzletben jártam (a Pull&Beart, a Bershkát, a C&A-t, a H&M-et, a Zarát, a Reservedet, a NewYorkert és a Tommy Hilfigert az Árkádban látogattam meg, utóbbit a VAN GRAAF multibrand boltban találtam meg; az F&F-et a Fogarasi úton, a többit pedig a Mammutban), és mindegyikben kiválasztottam egy teljesen hétköznapi pulóvert, majd lemértem a mellszélességét hónaljtól hónaljig, illetve a belső ujjhosszt. Azért nem próbálkoztam az ingekkel, mert ott számos fazon van (slim, regular, body fit, stb.), és nem biztos, hogy minden márkánál találtam volna ugyanolyat. A két kritikus méret alapján kiderült, hova érdemes mennie annak, aki bár vékony de magas (és emiatt a kezei is hosszúak), illetve annak, aki bár pocakosabb, de mégis M-es címkéjű felsőt szeretne viselni.

Az ujjhossz tekintetében – a Zarát leszámítva – nincs nagy szórás: mindegyik pulóver esetében 51 és 55 centiméter közötti értéket mértem. A mellbőségnél azonban már értek meglepetések: a felsők fele 52 és 54 centiméter széles volt, a Marks&Spencerben talált viszont már 60! Bár ez nem tűnhet soknak, érdemes belegondolni, hogy ha a körméretet nézzük, akkor az ennek a duplája, vagyis hiába hord két férfi M-es pulóvert, lehet, hogy a mellkasuk között 16 centi különbség van. Készítettem egy ábrát is, amin láthatja, hogy miként helyezkednek el egymáshoz képest a márkák méretei: a vékony és alacsony férfiak menjenek a Zarába; ha vékony és magas, akkor a Pull&Bearbe, az átlagosaknak pedig irány a H&M!

Méretek
Dívány

Ennek fényében engem az online mérettáblázatok sem érdekelnek (hiába van minden pontosan megadva, ha például a mellkasom szélességét egy centivel lejjebb mérem, mint ahogy a webáruház gondolta, az simán van plusz 3-4 centiméter), maradok a hagyományos vásárlásnál, ha ruházatról van szó – a telefontokok viszont simán jöhetnek Aliexpresszről.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra