Így jártak a díjátadókra 50-60 évvel ezelőtt

Javában dübörög a díjátadó szezon, amit nem csak a bezsebelt elismerések miatt tartanak annyira fontosnak a szakmában: egyes kritikusok szerint ezeken a vörös szőnyeges eseményeken dől el az A-listás és a feltörekvő hollywoodi hírességek sorsa is a következő szezont illetően. Nem volt ez máshogyan a negyvenes, ötvenes és hatvanas években sem, akkor is jól ismerték már ezt az íratlan szabályt a színésznők, akik mindent megtettek azért, hogy róluk beszéljen a fél világ az Oscar vagy a Golden Globe gála után. A harpersbazaars.com szerkesztői készítettek egy összeállítást arról, hogy néhány évtizeddel ezelőtt milyen estélyi ruhákkal hívták fel magukra a figyelmet az olyan ikonná vált sztárok, mint Audrey Hepburn, Marilyn Monroe vagy Goldie Hawn.

Harmincas–negyvenes évek

Szeretjük ennek a kornak a hollywoodi díváit, például Bette Davis-t, aki 1939-ben vehette át Oscar szobrát a Jezebel című film női főszerepéért. A színésznő természetesen a díjátadós estélyit sem bízta a véletlenre, ruhájának nyakát ugyanis szupermenő tollak díszítették. Egy évvel később Vivien Leight nem vitte túlzásba a kiöltözést, egy virágmintás, de mélyen dekoltált ruhában vette át a legjobb színésznőnek járó Oscart az Elfújta a szél című film női főszerepéért. Ginger Rogers 1941-ben egy kövekkel kirakott nyaklánccal és fejdísszel dobta fel átlátszó, csipkebetéttel megtoldott estélyiét, amiben átvette az Oscar díjat a Leánysors című filmért, melyben egy emancipált dolgozó nőt alakított New Yorkban.

Ötvenes-hatvanas évek

Míg Audrey Hepburn 1954-ben elképesztő formájú és méretű szemöldökével elvonta a figyelmet egyszerű szabású ujjatlan ruhájáról, addig Grace Kelly egy 4000 dollárt (mai árfolyamon 9,5 millió forint) érő, Edith Head által tervezett jégkék szatén estélyiben érkezett a díjátadóra, ahol a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazták 1955-ben. A hollywoodi hírességből Monaco hercegnőjévé avanzsált Kelly egyébként ebben a jól szabott designerruhában ment el A vidéki lány filmpremierjére is.

Lauren Bacall egy érdekes estélyiben, egy túlméretezett nyaklánccal és egy kövekkel kirakott clutchcsal kísérte el Humprey Bogart-t a díjátadóra 1955-ben. A hatvanas években pedig már jóval többet mutattak magukból a hírességek, mint azelőtt, divatba jöttek a mélyen dekoltált, testhez simuló ruhák és a flitterekkel kirakott estélyik. Marilyn Monroe például egy földig érő flitteres ruhában érkezett a Golden Globe díjátadóra 1962-ben, ami feltűnő stílusváltás volt Elizabeth Taylor 1961-es bálozós ruhájához képest, melyben a Modern kaméliás hölgy című filmért vette át a neki ítélt díjat.

1965-ben Mia Farrow a legígéretesebb feltörekvő színésznőnek járó díjat egy egyszerű fekete ruhában és fehér kesztyűben vette át, ezzel szemben Barbra Streisand, aki mindig is kedvelte a feltűnő designerruhákat, egy csillogó, áttetsző anyagból varrt estélyiben indult el a 41.Oscar gálára.

Hetvenes-nyolcvanas évek

A hetvenes évek bálozós ruháit nem gyakran soroljuk a legemlékezetesebb divatpillanatok közé. Goldie Hawn például kócosan, hippinek öltözve adta át a legjobb színésznek, Frank McCarthynak járó díjat 1971-ben. Bár Cher sosem volt híres a jó ízléséről, azért mégis meglepő, hogy strandolós szerelésben pózolt a kirittyentett filmesek között a hetvenes évek közepén. A kor egyik hollywoodi álompárja, Anjelica Huston és Jack Nicholson azért kicsípték magukat az Oscar gálára, a színésznő egy lila pikkelyes ruhában, Nicholson pedig az elmaradhatatlan napszemüvegben lejtett végig a vörös szőnyegen. A mindig elegáns Meryl Streep pedig egy krémszínű kabátruhában vette át a Kramer kontra Kramer című filmért járó Oscar díjat 1980-ban. Nézze meg a galériában, hogy milyen szerelésekben jártak gálázni pár évtizeddel ezelőtt!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek