18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

11 különleges modell, aki megváltoztatta a divatvilágot

Annak ellenére, hogy a divatheteken idén sem bukkant fel túl sok színes bőrű modell a kifutókon, a divatipar okozott kellemes csalódásokat az idei évben, például több nem éppen átlagos modell is felbukkant. A mic.com szerkesztői listát írtak a szakma legmegosztóbb és legsikeresebb modelljeiről, akik 2014-ben valami kiemelkedőt produkáltak: őket mutatjuk be a hajtás után!

1. A pigmenthiányos modell, Chantelle Brown-Young

A Torontóból származó 19 éves modell az amerikai Topmodell leszek című reality egyik szériájában tűnt fel, ami után szinte azonnal megtalálták a szerződések. A közösségi oldalakon is nagy népszerűségnek számító Brown-Young, aka Winnie Harlow látható volt többek között a a Desigual valamint a londoni Showstudio kampányaiban is 2014-ben. „A Desigual valami rendkívülit, egyedülállót és szokatlant szeretett volna készíteni, és úgy gondolták, hogy én vagyok erre a kampányra a legalkalmasabb ember" – üdvözölte a márka döntését a modell.

2. Az albínó modell, Shaun Ross

A modellként, színészként és hivatásos táncosként is ismert, közepes testalkatú Ross a Tyra Banks show-val robbant be a köztudatba, azóta pedig szerepelt már a Saint Laurent és az amerikai Abercrombie reklámjaiban, valamint végigsétált az Alexander McQueen, illetve a Givenchy kifutóján is. A 22 éves modell 2013-ban kiemelt szerepet kapott Lana Del Rey kisfilmjében, a Tropicóban és Beyoncé Pretty Hurts című klipjében is. Idén pedig egy meglehetősen hatásosra sikerült TEDx talk beszédet nyomott le „In My Skin I Win” címmel.

„Mielőtt felkértek volna a modellkedésre, soha nem gondoltam arra, hogy modell legyek, mert azt hittem, hogy én a társadalom szemében rossz, elfogadhatatlan és csúnya vagyok. Lassan, de biztosan elfogadtak, de úgy gondolom, hogy még mindig jelen van a sokszínűség hiánya. Amikor az emberek a sokszínűségről beszélnek, akkor általában a feketékre gondolnak. De miért kellene csak addig a pontig mennünk az elfogadásban?” – nyilatkozta a modell a Grio magazinnak.

3. A bennszülött származású Jade Willoughby

A Kanadában élő modellt a Wilhelmine Modellügynökség szerződtette le 2013-ban, az idei divathéten pedig egyike volt annak a maroknyi „más kategóriába” sorolt modellnek, aki végigvonulthatott a New York-i divathét kifutóin, például a Tracy Reese show-n.”Nagy dolognak tartom, hogy én vagyok az egyik első őslakos modell, bár ezzel szerintem az ügyfelek nagy része nincs is tisztában" – mesélt az ICTMN-nek a modell a kezdeti nehézségekről és arról, hogy a legtöbb castingon „etnikailag kétértelmű” jelzőt kap, ha nem jelöli meg a hovatartozását.

4. A kaméleon Erika Linder

A svéd származású modell a   Crocker by JC Jeans   kampánnyal hívta fel magára a figyelmet, melyben ő alakította a férfi és a női modell szerepét is. „A főszereplő, Erika mutatja be a férfi és a női darabokat is, szeretnénk ha kampányunk inspirálóan hatna a divatiparra és új határokat nyitna meg a kreativitásban” – olvastuk a márka oldalán. „Ez a Leonardo DiCaprióra hasonlító fiatal modell valójában nem más, mint Erika Linder" – mutatta be modelljét a Next Model Managment, de Linder 2014-ben megvillanthatta sokoldalúságát Tom Ford beauty-kampányában, illetve a kínai Harper's Bazaar egyik divatanyagában is.

5. A teltkarcsú modell, Ashley Graham

A nebraskai származású modell már jó néhány éve a szakmában dolgozik, mégis fontos ugródeszka volt neki a 2014-es év. Grahamet ugyanis az egyik legmenőbb ügynökség, az IMG szerződtette le, aki a modellen kívül másik négy plus-size modellt is a táborában tudhat. Az ügynökség egyébként nyitott a másság elfogadására, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy összes női modelljét egy kalap alá véve egyszerűen csak a „nők” kategóriába sorolta őket ahelyett, hogy plus size, normal, skinny és egyéb kategóriákat aggatna rájuk.

A modell idén végigsétált többek között Isabel Toledo, valamint a Lane Bryant kifutóján, fehérneműben pózolt az Elle Quebec címlapján, a vogue.com oldalán, továbbá látható volt a Nordstrom áprilisi katalógusában. De ami még ennél is fontosabb, Graham vitathatatlanul kiáll a telt-karcsú modellek és nők jogaiért, ahogy nem tetszését fejezi ki a „plus-size” szó használatával kapcsolatban is. „Nem szeretném, ha a továbbiakban plus-size modellnek hívnának. Én modell vagyok, miért kell állandóan a méreteim miatt magyarázkodni?” – mondta a széles körben vitatott jelenségről Ashley Graham.

6. A transznemű modell, Lea T.

A modell 1981-ben Leandro Cerezo néven született Brazíliában. A nemátalakító műtéteken átesett Lea T. 2010-ben hívta fel magára a figyelmet a Givenchy haute couture bemutatón, ami után több divatlap címlapjára tette és több divatház is felkérte kampányarcának. Idén például a Redken szerződtette le, hajfesték-kampányukat 2015 januárjától láthatja majd a nagyközönség. „Szeretek a Redkennel dolgozni, mert mindenféle szépséget értékelnek. Hisznek az emberben és az egyéniségben és ez mindennél fontosabb” – mondta a Redkenről a modell.

7. Az androgünből transzneművé változott Andreja Pejić

A 22 éves modell már több éve sikeres és eladható a piacon, férfiként végiglejtett Thom Brown, Rick Owens és Jean Paul Gaultier kifutóján, nőkent pedig a Jeremy Scott, Jean Paul Gaultier Haute Couture illetve a DKNY bemutatóján. „Minden emberi lény megérdemli, hogy nemi vagy szexuális identitástól függetlenül egyenlő bánásmódban részesüljön. Azért szeretném mindenkivel megosztani a történetemet mert úgy gondolom, társadalmi felelősséggel tartozom mások iránt. Csak remélni tudom, hogy azáltal, hogy nyilvánosan megszólalok ezzel a témával kapcsolatban, másnak csak megkönnyítem az életét, ha hasonló szakaszhoz ér" – mondta a szerb származású modell az életmódváltásról.

8. A művészlelkű Hari Nef

Az olyan modellek, mint Lea T. vagy Pejić bizonyos szempontból már kitaposták az utat az utánuk következő transznemű modellgenerációnak, például a 22 éves Nef-nek. A performansz-művészként és színészként is ismert modell végzős a Columbia Egyetem színház szakán, így nem csak az éjszakai életben, hanem a tudományok és a művészetek világában is jártas. A divatvilág egyébként valóban nyitott Nefre, ezt bizonyítja az is, hogy több kifutón felbukkant a New York-i divathéten, de még nagyobb bók, hogy a Dazed&Confused magazin idei 100-as listáján a 68. helyen áll.

9. Az egy lábbal élő Alex Minsky

A tetovált tengerészgyalogos egy afganisztáni robbanás során vesztette el egyik lábát. A baleset óta helyet kapott a GQ magazinban, a Hunger Games legújabb kampányában, valamint ő lett a LiveFit nevű sportszermárka nagykövete is. A baleset után alkoholproblémákkal küzdő, rehabot is megjárt Minskyt egy fotós fedezte fel egy edzőteremben. A fotósnak megtetszett Minsky megszállott kitartása és akaratereje, így lőtt róla pár képet. "Én hiszek a csodákban. A „tökéletes test” számomra csak emlékeztetőül szolgál arra, hogy odaadással és kemény munkával minden lehetséges” – mondta az ex-tengerész.

10. A kerekesszékes modell, Jillian Mercado

Az izomsorvadásban szenvedő Mercado neve nem ismeretlen a divatszakmában, hiszen mindig is nagy érdeklődést mutatott a divat iránt; kereskedelmet tanult a Fashion Institute of Technology-n, gyakornokoskodott az Allure magazinnál, kreatív asszisztensként dolgozott a hírességek egyik kedvenc fotósa, Patrick McMullan mellett a New York-i divathéten, valamint blogja, a Manufactured1987 is nagy népszerűségnek örvend a divatmániások körében. A 26 éves modell az év elején kapott helyet a Diesel kampányában, majd láthattuk a Nordstrom nyári és őszi katalógusaiban is. „Volt idő, amikor összehasonlítottam magam a körülöttem lévő emberekkel, de hamar rájöttem, hogy mekkora hazugságban élek” – nyilatkozta Mercado az iD magazinnak.

11. A világ legidősebb modellje, Carmen Dell'Orefice

A magyar-olasz származású modell rendesen rácáfolt arra a tévhitre, hogy kizárólag a fiatal modelleknek áll a zászló a divatvilágban. A 83 éves Dell'Orefice közel 70 éve van a szakmában, első Vogue címlapja 1947. októberében jelent meg, azóta pedig ült modell Salvador Dalínak és olyan legendás fotósok kamerájának pózolt, mint Cecil Beaton, Norman Parkinson és Richard Avedon. Az őzikeszemű modell 2014-ben sem lépett rá a fékre, éppen ellenkezőleg, felkerült a thaiföldi Harper's Bazaar címlapjára, ahogy az utóbbi négy évben sem pihent, megfordult ugyanis a V Magazin, a Vogue Italia, a Harper's Bazaar, valamint a Vanity Fair borítóin is.

"Modellként nem volt még identitásom, nem voltam egy kaméleon típus. Nem voltam egy teljes személyiség, magányos voltam. Nem voltam egy címlaplány típus. Az elmúlt 15 évben több címlapon pózoltam, mint azelőtt bármikor. A mai fiatal modelleket megtanítják járni a kifutón, de az egész a szexről szól. Hiányzik a finomság, nincs romantika. Minden olyan közönséges és ez olyan szomorú” – fejtette ki véleményét a veterán modell.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra