Jean Paul Gaultier nem mutat be többet a divathéten

Szeptember 27-én, a párizsi Le Grand Rex moziban mutatta be utolsó ready-to-wear kollekcióját Jean Paul Gaultier. A nagyszabású shown a szokásos múzsák mellett több szakmabeli is tiszteletét tette, mint például Pierre Cardin, Alexander Wang, Alber Elbaz, Jeremy Scott, Rick Owens vagy Gareth Pugh. A 62 éves tervező szerencsére nem int végleg búcsút a divatvilágnak, csupán a női és férfi ruházatot, valamint a kiegészítők gyártását fújja le, hogy teljes gőzzel az haute couture vonalára és a parfümökre koncentrálhasson.

„Egy ideje az haute couture-ben találtam meg az igazi beteljesülést, ami lehetővé teszi számomra, hogy kifejezzem önmagam és saját kedvemre kísérletezhessek. A ready-to-wear világa jelentős változáson ment keresztül, egyre több a kereskedelmi elvárás, az egyre gyorsabb ütemben kijövő kollekciók nem adnak elég szabadságot és időt arra, hogy új ötleteket és innovációkat gyűjtsek. Ez egy új kezdet, remélem, hogy ezáltal lehetőségem nyílik arra, hogy korlátok nélkül fejezhessem ki a bennem rejlő kreativitást” – olvasható az olykor egyszerre nyolc vagy annál is több kollekcióval zsonglőrködő tervező nyílt levelében.

„Felgyorsult a divatvilág, annyira, hogy az már majdnem embertelen. Úgy gondolom, hogy nagyon szép, ha Gaultier abba akarja hagyni ezt az egészet, csak azért, hogy nagyobb hangsúlyt fektethessen a couture vonalára és legyen egy kis ideje a magánéletére is. Bár persze szomorú is vagyok emiatt, de tiszteletben tartom a döntését. Nagy bátorság kell ehhez” – mondta a szokatlan jelenségről a Moschino kreatív igazgatója, Jeremy Scott.

„Ezt már nem lehet lelassítani. Van egyfajta változás a divatvilágban és vannak emberek, akik képesek haladni a korral, míg mások inkább leállnak, vagy inkább más utakat keresnek a jövőben” – mondja a belga tervező, Walter Van Beirendonck, aki a divatipart és a sajtót okolja a kollekciók iránt megnőtt kereslet miatt. Beirendonck a wwd.com-nak azt is elmondta, hogy szerinte már nincs visszaút, többé nem jön vissza az a kor, amikor csak két szezont tartottak számon egy évben.

„Talán eljött az ideje a változásnak, szerintem az jó, hogyha az emberek képesek meghozni ilyen döntéseket. Nem feltétlenül értek egyet az efféle helyzetekkel, de hát miért csináljon valamit, amit nem akar csinálni? Szerintem ez egy nagyon bátor döntés volt a részéről. Neki hiányzik az élet, előfordul, hogy az embernek egyszer csak elege lesz mindenből és mindenkiből. Másrészről biztos vagyok abban, hogy sokkal több oka volt erre a lépésre azon kívül, hogy ez így jó neki” – mondta a felpörgött divatvilágot elunó tervezőről Gareth Pugh.

„Imádom ezt a sebességet. De ez nem mindenkinek fekszik. Tény, hogy ő úgy döntött, hogy a saját útját járja. Mindig is radikális volt és ez a lépés még az eddigieknél is radikálisabb. Jó neki” – osztja meg véleményét Rick Owens, aki saját állítása szerint egyáltalán nem bánja, hogy egyre növekszik a kereslet az újabbnál újabb tervekre.

Gaultier egyébként 1976-ban mutatta be első showját Párizsban, azóta számos alkalommal megbotránkoztatta a közönségét kollekcióival. Ezúttal egy 77 darabból álló gyűjteményt vonultatott fel, mely javarészt a korábbi terveinek legkultikusabb alapdarabjait tartalmazza. Nézze meg az óriásgalériában, hogy hogyan búcsúzott a provokatív designer a felgyorsult divatvilágtól a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató párizsi divathéten!

Oszd meg másokkal is!
Mustra