Ezért öltöznek jobban az osztrák férfiak, mint a magyarok

A bécsi divathéten szokatlanul sok férfiruhát küldtek a tervezők kifutóra: mármint számunkra szokatlanul sokat, mivel a magyar divattervezők nagy része nem tervez férfiruhákat, főként azért, mert azokra alig van kereslet. Az osztrák tervezők azonban nyugodtan kísérletezhetnek férfiruhákkal és nem is fogják vissza magukat. A tervezők egy része tökéletesen elegáns öltönyöket, nyárias zakókat, másik része elborult, androgün ruhákat, harmadik része pedig laza esésű, fiatalos szetteket tervezett az erősebbik nem számára a következő egy évre.

Karl Michael

A fiatal tervező női, férfi és uniszex ruhákat tervez, mostani kollekcióját a késő 80-as évek New York-i utcai divatja és a londoni glam-punk szcéna inspirálta, címe: The Rebel, üzenete: "az uniszex a tolerancia nyelve". Olyan nagy lázadást nem tapasztaltunk a férfiruhái terén, szaggatott farmerek, sportruházat stílusú pólók és abszolút hordható bomberdzsekik sorakoztak a férfiakon. A Karl feliratos hátizsák és felső sem rossz vásár, ha azt vesszük, hogy a divatban kevésbé jártasak úgyis óhatatlanul Lagerfelddel társítják ezt a nevet, plusz a nagyon hájpont Alexander Wang x H&M kollekció is hasonló nagy feliratokkal operál.

Shakkei

A márka kollekciója nem csak utánozhatatlanul úrias, hanem környezetbarát is, szinte mindent Ausztriában, helyben készítenek és varrnak. Ez nem egyszerű vállalkozás, de a tervező elszánt, mindent megtesz, hogy öko-ruhákat adhasson a férfiakra. Az elegáns kollekció a 20-as éveket és a Nagy Gatsby-t juttatja a szemlélő eszébe, jó lenne, ha minden férfi olyan igényesen öltözne, ahogy azt Shakkei ruhákkal tehetné.

Papiste

A nemek közötti határvonal és annak eltűnése szerfölött foglalkoztatja az osztrák tervezőket, nem a Papiste volt az egyetlen bemutató, ahol magassarkúban vonult ki az első férfimodell. A terveződuó (Juergen Christian Hoerl és Martin Wagner) a klasszikus férfidivat elemeit keveri élénk színekkel, különleges anyagokkal, modern szabásvonalakkal. Idei nagy találmányuk a térdnadrág alá húzott öltönynadrág, amit a divathét néhány látogatóján is láttunk, és tényleg jól nézett ki. Mármint szerintünk, mert hallottunk azért kritikus megnyilvánulásokat, jellemzően magyar látogatóktól, akik nem értették, "minek van szoknya a kiscsávón".

Mariella Morgana

A tervezőnő férfi szettjeiben leginkább a hatalmas kötött sálak ragadták meg figyelmünket, egyszerűen szuper az összes. A kabátok, öltönyök, garbók nagyon szép, mély színekben pompáznak, a szabások lezserek, de nem trottyosak. Morganától olyan férfiak öltözködhetnek, akik nem akarnak karót nyeltnek tűnni, de unják a farmer-tréningfelső kombót és a szürke öltönyt sem bírják magukon elviselni.

Szimon + Rosenthal

A Szimon + Rosenthal férfiruhái sokkal visszafogottabbak, mint a nőiek, ha a miniszoknyás szettet leszámítjuk. A szürke és fekete színekben játszó lezser felsők és tunikák beilleszthetők a hétköznapi ruhatárunkba, ha kicsit bevállalósabbak vagyunk az átlagnál. A 2012-ben alapított márka egyébként elkötelezetten küzd a nemi sztereotípiák és az unalmas divatsémák ellen: mostani őszi-téli kollekciójuk mottója: Love is my rebellion, azaz a szerelem az én lázadásom.

Manufaktur Herzblut

A tervező, Markus Spatzier a lehető legextrémebb ruhákat küldte kifutóra, a tollas váll-lapok, latex fecskék és műbőr leggingsek nem valószínű, hogy megjelennek az utcai divatban. A fejre húzott pulóverek sem tűnnek praktikusnak, de az üzenet átjött: legyünk bátrak, provokatívak és legyünk önmagunk! 

Ferrari Zöchling

A két tervező, Monica Ferrari-Krieger és Romana Zöchling 2013 óta dolgozik együtt, jelenleg Bécsben működik műhelyük és showroomjuk. A köztük lévő generációs különbség (21 év) a duó egyik mozgatórugója, hozzájárul ahhoz, hogy a szépen kivitelezett urbánus ruhák egyszerre tűnjenek túl extrémnek, mégis simán hordhatónak. A magyar tervezővel dolgozó Hey-Mr cipőivel kiegészítve a Ferrari Zöchling szettek nekünk nagyon tetszettek, jó lenne, ha mászkálnának Pesten olyan férfiak, akik tudnak ilyen ruhákat méltósággal, vagányan viselni.

R! by Dominique Raffa

Az R! mögött álló bécsi tervező, Dominique Raffa még bemutatója előtt levetített egy kisfilmet a rakoncátlan fonalakról, melyek letekeredve a hímzésből elkóborolnak: a videó nagyon jó beharangozója volt az „Untamed stiches” fantázianevű kollekciónak, melynek hímzett női ruhái mellett kötött férfipulóvereket láthattunk a kifutón. Nézze meg őket ön is a galériában!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra