Londoni divathét: punknak és hippinek áll a világ

Szeptember 12. és 16. között mutatták be a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat a londoni divathéten. Bár az eseményen korántsem volt annyi hazai modell, mint a New York-i állomáson, azért itt sem volt hiány magyar modellekben, Boldov Eszter például feltűnt Simone Rocha, Zeynep Kartal, Ong-Oaj Pairam valamint a Ones to Watch kifutóján, míg Farkas Zita Trager Delaney és Natasha Zinko bemutatóján lejtett végig. Nézze meg a hajtás után a londoni divathét legmeghatározóbb tervezőinek legújabb munkáit!

Hippi-korszakát éli a House of Holland

„Légy erős, szexi, magabiztos és kerülj fel a listára” – ez a szlogen volt olvasható a divatház backstage-ében, mellyel a modelleket kívánta motiválni a tervező, Henry Holland, aki szerint egy mai nő nagyon is tudja, hogy mit akar és azzal is tisztában van, hogy hogyan valósítsa meg álmait. A bemutató első sorában olyan divatba jött celebnők nézhették végig a giccses virágos mintákban nem szűkölködő showt, mint Alexa Chung, Daisy Lowe vagy Pixie Lott, akiken a következő szezonban várhatóan feltűnnek majd a House of Holland horgolt rátétes farmernadrágjai, rózsaszín velúrból készült ruhái, tarkabarka egyrészesei és kígyómintás miniszoknyái.

„Meg vagyok elégedve a végeredménnyel, már kezdetektől fogva bízom ebben a kollekcióban. Ezeket a ruhákat úgy terveztük, hogy szó szerint életre keljenek majd a magazinok hasábjain, a közösségi oldalakon, valamint a webáruházak katalógusaiban. Ezekben a ruhákban soha, de soha nem fogunk beleolvadni a tömegbe" – mondja szerénykedve a kacér formákkal és retro tapétamintákkal megtöltött hetvenes évek ihlette kollekcióról a tervező.

Földrajzóra Mary Katrantzou kifutóján

Szinte felfoghatatlan, hogy a görög származású tervezőnő csak öt éve van a szakmában. Az egyedi nyomataival ismertté vált Katrantzou nőies ruháit azóta minden szezonban több mint 200 üzletbe rendelik meg a világ 50 országából. A tervezőt ezúttal a geológiai korszakok, fosszíliák, a paleolitikum és a földtörténet inspirálta a tervezés során, melynek végeredményébe első látásra beleszerettünk.

A párizsi haute couture hétre is simán beillő szenzációs darabok közül nagy kedvenceink voltak az ón és khaki színeket kapott romantikus csipkeruhák, a hímzett hüllőket idéző egyrészesek, valamint a csillogó kaviárokat és korallokat idéző fekete darabok. A luxusanyagokból készült kollekciónak talán csak egyetlen hátulütője lehet, méghozzá az, hogy aki megengedheti magának Katrantzou ruháit, az valószínűleg nem fog egynél több ruhát választani ebből a gyűjteményből.

Vivienne Westwood idén is kifutóra tette az aktuálpolitikát

A 73 éves tervező szokásához híven politikai üzenettel fűszerezte meg Red Label vonalának bemutatóját a londoni divathéten. A Skócia függetlenségét ösztönző és támogató Westwood egy „Yes” felirattal ellátott jelvényt tűzött kollekciója minden egyes darabjára, mely a modellek drámai sminkjével együtt igencsak hatásvadászra sikerült. A javarészt fekete, fehér, mandarin sárga, padlizsán lila és halványkék színeket kapott kollekcióból szerettük a túlméretezett darabokat, a vintage virágnyomatokat és a David Bowie hetvenes évekbeli Freddie Burretti ruháját idéző fazonokat.

Játszós cipőkben gondolkodott a Burberry

A brit divatház vezető tervezője, Christopher Bailey a Hyde Parkban tartotta meg a Burberry Prorsum teltházas bemutatóját, melynek első sorában olyan hírességek kaptak helyet, mint Anna Wintour, Kate Moss vagy Cara Delevingne. A 2015-ös tavaszi-nyári kollekció  fő témája egyébként a madarak és méhek voltak, így semmi meglepő nincs abban, hogy az előző szezonban látott motoros- és pilótadzsekiket a különböző anyagokkal kombinált farmerkabátok, papucsok és tornacipők váltották le, melyeket Bailey stílusosan kevert romantikusabb, erdei hangulatot idéző anyagokkal és színekkel, mint például pipacspirossal, sötét és poros rózsaszínnel és a fűzölddel. A Szent Iván éji álom jelmezeire hajazó darabok közül szívesen látnánk ruhatárunkban a fehér strucctollal kombinált farmerkabátot, a nőies tüll ruhákat és az óriás pillangó mintával ellátott kabátokat.

Tom Ford is lát fantáziát a rockereket és punkokat majmoló gazdagokban

Megoszlanak a vélemények a tervező legújabb kollekciójáról, melyről a legtöbb kritikusnak a megújult Saint Laurent alapdarabjai ugrottak be elsőre. Pedig ilyen fekete, arany és ezüst árnyalatú, mell- és lábvillantós, mélyen dekoltált darabokat küldött kifutóra az elmúlt néhány szezonban a Diesel, Alexander McQueen és a Lanvin is. Ford is tett már kifutóra hasonló kollekciókat a kilencvenes évek végén, de feltűnt a shown egy-két olyan darab is, ami például a tervező Guccinál töltött időszakát juttatta az eszünkbe. Egy biztos, napjainkban valószínűleg nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki ne sportos utcai ruhákat, hanem annál vadabb és nehezebben eladható kollekciót küldjön kifutóra. Tom Ford darabjaiban azért várhatóan több celebnő is villant majd mellbimbót a díjátadó szezonban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek