Így marad tartósan tiszta fehér cipője

A tökéletes tornacipő megtalálása nem csak sok időt, de jelentős pénzt is igényel, így miután hosszas vadászat után megtalálta kedvencét, nem kérdés, hogy még sokáig szeretné jó állapotban tudni. Ez viszont korántsem merül ki annyiban, hogy egy kiadós fesztiválozás után bedobja a teljesen saras vászon tornacipőt a mosógépbe, szépen kimossa, majd hagyja a napon megszáradni, mivel ezzel – és az ehhez hasonló módszerekkel – pont, hogy tönkreteszi a több tízezer forintos cipőt. A farmerek tisztítási módszerei után így most a vászon tornacipők mosási technikáit is összeszedtük a Fashionista.com írása és olyan szakértők véleménye alapján, mint Angie Dita, a Vans Classics egyik tervezője. 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés

Ahogy megvette a vadiúj cipőt – és kivette a gumiszagtól illatozó dobozából – már érdemes néhány megelőző lépést tenni annak érdekében, hogy még jó sokáig ugyanilyen szép lehessen. Bőrcipők esetében érdemes nano-technológiás bőr Spa spray-t használni, míg a könnyedebb vászon tornacipőkön érdemes a téli csizmákhoz használatos vízlepergetős impregnáló spray-t alkalmazni. A cipők átfújását érdemes heti, de legalább kétheti rutinként megismételni, hogy a vászon anyag masszívabb legyen és egy könnyedebb esőtől se ázzon be.

A mosógépet felejtse el

Az egyik leghatásosabb módszer, ha papír törlőkendővel és némi cipőtisztító krémmel próbálkozik, a foltokra pedig érdemes bármilyen folttisztító szert alkalmazni. Bármit is csinál, még csak véletlenül se dobja be a mosógépbe a tornacipőt: "A mosógép, illetve a szárító hőfokának köszönhetően hamar elszíneződhet az egész cipő, illetve az anyag is roncsolódik, megszakadhat. Arról már nem is beszélve, hogy a hófehér gumírozott rész idő előtti besárgulása is a ennek köszönhető, bármennyivel is egyszerűbb csak behajítani a mosógépbe."

Csak helyenként tisztítson!

A vászon tornacipők kulcsa a helyi tisztítás, aminek a lényege, hogy kifejezetten a bekoszolódott, foltos részeket tisztítsa meg – amilyen gyorsan csak lehet – ne az egész cipőt. A gyors tisztítás fontos, hiszen így elkerülheti, hogy az adott szennyeződés végérvényesen beágyazódjon a cipő anyagába. A következő lépés talán túlzásnak tűnik, de a szakértők szerint elengedhetetlen: miután hazaért és levette a cipőjét, szánjon pár percet és kezelje le:

"Ne dörzsölje túl erősen az anyagot, különben csak tönkreteszi. Óvatosan mossa, határozott, de finom mozdulatokkal egészen addig, amíg teljesen tiszta nem lesz az adott rész" – javasolja a Vans-tervező, aki egyébként a mikroszálas kefét is használ kedvenc vászoncipői tisztításához.

Mitől sárgul be a gumi?

A vámpírokhoz hasonlóan a vászon tornacipők hófehér gumírozott részei sem bírják a napsütést, úgyhogy érdemes sötét, hűvös helyen megoldani a tárolást. A farmerek tisztításához hasonlóan a tornacipők esetében is érdemes inkább a helyi tisztítást alkalmazni, tehát csak a kifejezetten foltos és koszos részeket lekezelni, nem pedig bevágni az egészet a mosógépbe. Bár kétségtelenül egyszerűbb lenne így, a hosszantartó fehérség és a minőség megőrzésének érdekében szánjon rá egy picivel több időt: a gumis részt szappanos vízzel és egy kis kefével hófehérre sikálhatja (fogkefével is lehet próbálkozni vagy speciális mikroszálas kefével), a lényeg mindössze annyi, hogy elkerülje a sárgulást. Végső megoldásként hidrogén-peroxiddal is próbálkozhat, de ezt csak tényleg akkor vesse be, ha a többi módszernek nem vette hasznát. És persze mindenképp húzzon kesztyűt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek