13 kifutós trend őszre

Minden ősz elején összegyűjtik a nagyobb külföldi oldalak a februári divathetek alapján, hogy mire számíthatunk a szezonban: mi is megnéztük a legnagyobb divatházak bemutatóit, végigböngésztük a Fashionista.com-ot, a Style.com-ot és az Elle.com-ot is, hogy összeszedjük, melyik trendeket követjük majd akarva-akaratlan szeptembertől.

Valószínűleg megtelnek majd a fast fashion boltok színes műszőrökkel, retro ruhácskákkal és unalmas blézerekkel, de ez nem lesz olyan meglepő, mint az, ha tényleg bejön a Dior stílusa, mert ez esetben végre télen is élénk színekben fogunk járni. Nagyon várjuk a harsány printeket és a sportos ruhákat is, és reméljük, tényleg nem lesz hiány oversized garbókból és különleges kabátokból sem. A hajtás után találja az óriásgalériát és a részleteket!

1. Színes szőrme, műszőrme és toll

A divatházak minden hideg évszakra terveznek pár bundát, de idén még a szokásosnál is több szőrt küldtek kifutóra, tehát valószínűleg az elérhető árú üzletek is tele lesznek valamilyen utánzatokkal: a Prada, a Topshop és a Marni színezett műszőrben látja a jövőt, amivel legalább az rendben van, hogy nem kell érte állatokat ölni. A Dolce & Gabbana és a Fendi viszont ragaszkodott a valódi szőrhöz, előbbi márka 7 millió forintra árazta be a vörös szőrmét.

Nem csak a hosszú szálú bundák számítanak menőnek, hanem a rövidebb fajták is, például az Astrakhan szőrme, ami juhszőrből készül, az irhakabátok és ezek szintetikus verziói. Én személy szerint utálom a valódi szőrt, hasonló okokból, mint a PETA, de a műszőrért sem vagyok oda: akárhogy is, a szőrös kabátok mindig kövérítenek, és valahogy nevetségesen nagy a kiterjedésük. A tollas kabátokról pedig ne is beszéljünk, az Alexander McQueen kabátja például nagyon mutatós, de az olcsóbb változatokból mindig kérlelhetetlenül hullik a toll. A galériában rengeteg divatház bundáit megnézheti a Marnitól az Isabel Marant-ig!

2. Colour blocking vibráló színekkel

Az élénk színek mostanáig a meleg szezon favoritjai voltak, most végre télen sem kell majd feketében és bordóban járnunk, már ha bejön a Dior-féle colour blocking. A divatház pink-méregzöld, valamint piros-kék kombinációjú ruhákat küldött kifutóra, de a Prada is bevállalt egy piros-sárga irhabundát, a Versace pedig a hirtelensárgát passzintotta kékkel. A galériában talál pink és lila-zöld ruhákat, kabátokat is, reméljük, a boltokban is lesznek hasonlók! 

3. Tetőtől-talpig kötött szett

A szezon leghülyébb trendjének tűnik, de annyi neves tervező zavart kifutóra kötött nadrágos és pulcsis modelleket, hogy a Zara már augusztusra elkészült a szettek olcsó verziójával. Hihetetlen, de Marc Jacobs mellett Stella McCartney is látott a szürkés színű kötött ruhákban fantáziát, az itthon kevésbé ismert Edun is hasonló szetteket tervezett, valamint Yohji Yamamoto és a Céline is beszállt a versenybe. Szerintem borzalmas, de biztos sokan fogják hordani, ha pedig önnek ez a kedvenc trendje idén, akkor elnézést a kemény szavakért.

4. Érdekes és harsány printek

A 90-es évek most ősszel főként a harsány printekben manifesztálódik, éllovasa Marc Jacobs, aki Marc by Marc Jacobs vonalának BMX-es ruhákat tervezett. Yohji Yamamoto színes paplankabátjai is elég jók, de valószínű, hogy a Fendi és a Marni finomabb, nőiesebb nyomatai kelendőbbek lesznek. A Pucci legendás mintáiban idén sem kell csalódnunk, a Kenzónak viszont ennél talán jobban oda kellett volna tennie magát, ha meg akarja ismételni a tigrisfejes pulóvere által gerjesztett hype-ot. A galériában talál még szép, színes Chanel mintákat, pszichedelikus Dries van Noten és retro hangulatú Prada mintákat is!

5. Normcore irodistanő

Ha nem tudja, mi az a normcore, először olvassa el ezt, aztán nézze meg a képeket a galériában: idén a tervezők szerint is menő lesz tök unalmas irodistának öltözni, a kinyúlt pulóverek mellett sima fekete blézerben, térdig érő szoknyában is kifejezetten divatos lesz járni. Persze azért a nagyon normcore szettekbe is lehet egy kis érdekességet csempészni, például Armani és a Max Mara is lakkbőr részletekkel dobta fel ruháit.

6. Még nem unalmas a 60-as évek retró

A 60-es évek folyamatosan divatban van, körülbelül a hatvanas évek óta: kicsit unalmas, de ha így öltözik, biztosra megy, mert egy derékban szűkített, egyszínű vagy aprómintás ruha mindenkinek jól áll. A Louis Vuitton teljesen korhű ruhákat tervezett idén, a Gucci egész kollekciója úgy nézett ki, mintha 1965-et írnánk, a Miu Miu pedig csak követte azt a stílust, amit évek óta nagy sikerrel követ. Ha szereti a Mad Men-t, és nincs még tele a szekrénye mintás miniruhákkal, térdcsizmákkal és hangsúlyos bizsukkal itt a remek alkalom, hogy vegyen belőlük párat!

7. A majdnem pucérruhák

Az áttetsző ruhák trendje leginkább a báli szezont és az A-listás celebeket fogja érinteni. Számukra a Valentino, az Alexander McQueen, Elie Saab és a Marchesa tervezett lélegzetelállító ruhákat. A tündérmesékbe illő, csipkés, fényes anyagú, finoman átlátszó estélyik vörös szőnyegre valók, de ha ön is kipróbálná a trendet, várjon nyárig és saruval, megfelelően megválasztott alsóneművel próbálja ki egy nyaraláson: olyan lesz, mintha a 70-es évekből lépett volna elő.

8. Nagy kabátok furcsa megoldásokkal

Kötelező kellék a télikabát és a vastag pulcsi, ezt ugye nem is kell mondanunk: ahhoz viszont, hogy évről évre el lehessen adni a kabátokat és pulóvereket, mindig kell valami újdonság. Idén a Marni és a Lanvin szőrmerátétekkel tette különlegessé kabátjait, a Thakoon és az Acne pedig unpraktikus, kart a testhez szorító felsőkkel és vállmegoldásokkal készült. Ilyesmit valószínűleg nem nagyon fogunk a pesti utcákon látni, pedig nézni jó őket – de a hordásukat meghagynánk inkább másnak.

9. Még mindig minden oversized

Évek óta nem tudnak a tervezők elszakadni a direkt nagy, leeső vállú, puffos kabátoktól, amik tényleg jó melegek, de az alacsonyabb nőkből kerti törpét csinálnak. Ha eddig még nem szerzett egy túI nagynak tűnő kabátot vagy pulcsit, most itt az ideje, mert a Donna Karan New York, a Fendi, a Céline, a Balenciaga és a Chloé is ilyen kabátokban látja a jövőt. Igen, tényleg nem sok forradalmi van egy szürke vagy barna oversized kabátban, de a divatházak szerint erre van kereslet – és a hatalmas garbókra, amik jó melegen tartják az ember nyakát. Nézzük a jó oldalát: legalább nem kell télen is kínosan tartani a súlyunkat.

10. A sportos az új kis fekete

Ha már úgyse kell edzőterembe menni, mert az oversized kabátok mindent eltakarnak, akkor akár utcára is felvehetjük kedvenc edzőcipőinket: az edzőcipő az új kis fekete és kész. Ebben a szezonban végre stílusban illő ruhát is kapunk a sportos cipők mellé, és most szerencsére nem a háromcsíkos tréningnadrágra kell gondolni.

Kedvenceink a Miu Miu és a Balenciaga steppelt kabátai, szoknyái, továbbra is menők a tréningfelsők, és a rácsos vagy frottír anyagok – reméljük, hasonló ruhákat kapunk majd a fast fashion boltokban is.

11. Fémes csillogás

A szezon fémes színe az arany: a Prada aranyszínű irhakabátokat küldött kifutóra, a Carven miniruhája majd' kiveri a szemünket, a Saint Laurent aranyszettje erős diszkós túlzás, de nagyon mutatós. A Moschino aranyruháit nem nagyon szerettük, de a Max Mara fényes kosztümje teljesen hordható. A trendhez természetesen a Dolce & Gabbana is csatlakozott, de náluk nem csak az anyagok csillogtak, hanem a sokezer gyöngydísz is.

12. Leopárdminta, mi más?

Az állatminta sem újdonság, aki követi a divatot, évek óta meg van pakolva ocelotos és kígyós ruhákkal. Itt a legfontosabb, hogy ne essünk túlzásba és keressük a minőséget: a galériában megnézheti, mennyire gyönyörű a Gucci full leopárdmintás ruhája, aztán képzelje mellé, hogy nézne ki ugyanez, ha pár ezresért venné meg valami kínai butikban. Ha nem is telik egy Givenchy, Balmain vagy Armani szettre, és nem is akar valódi szőrt a testén tudni, a Zaránál jópofa, színes ocelotmintákat talál!

13. Téli pasztellszínek

Akárcsak az élénk színek, a pasztellek őszi előretörése is újdonság: a Gucci, a Miu Miu, a Chanel és a Carven is fáradtrózsaszín, pasztellzöld és egyéb púderes árnyalatokat küldött kifutóra, emellett a fehér is divat lesz télen. Ez már biztos, hisz Victoria Beckham és a Marni is készített téli szettet a kényes árnyalatban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra