Így utaztak a stílusikonok a 60-70-es években

Több mint ötven éve annak, hogy az emberek elkezdtek megbarátkozni a repülés gondolatával, aminek köszönhetően mára már szinte rutinná vált átrepülni egyik földrészről a másikra. Az utazás megkönnyítését szolgáló járművet ünnepli a Harper's Bazaar szerkesztősége is, méghozzá egy vintage anyaggal, amiben bemutatják, hogy hogyan utaztak minden idők legnagyobb stílusikonjai az utasszállító repülőgépek korának hajnalán. Nézze meg a folytatásban, hogy hogyan repült Grace Kelly, Catherine Deneuve, vagy Twiggy!

Elegánsan az ötvenes években

1955-ben a New York-i Nemzetközi Repülőtérre érkezett meg Grace Kelly, Elizabeth Taylor és Lorraine Day, akik mindhárman fehér kesztyűvel egészítették ki utazós szerelésüket. Kelly az egyen-kiegészítőhöz egy fekete színű ujjatlan felsőt és egy kisméretű selyemsálat választott, míg Elizabeth Taylor egy közepesen vastag fehér övvel dobta fel kockás, derékban bővülő ruháját. Lorraine Day pedig egy térd alatt elvágott fehér ruhában és virágmintás kardigánban repült kolléganőivel. Az amerikai színésznő, Jane Mansfield is szeretett kényelmesen, de elegánsan utazni, ő 1957-ben egy elöl gombos ingruhában és a ruhához képest feltűnő nyakláncban köszöntötte a fotóriportereket és újságírókat a londoni reptéren.

Hippik és divatmániások a hatvanas években

Klasszikus szabású egyrészesekben, selyem-vászon, A-vonalú ruhákban, kalapban és fehér körömcipőkben repkedtek a világ körül a hatvanas években olyan hírességek, mint Jacqueline Kennedy, Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn, akinek már akkor is elengedhetetlen útitársa volt a Louis Vuitton táska és a nagy méretű naspszemüveg.

Míg Diana Ross és énekescsapata méregdrága szőrmebundákban integetett rajongóinak a londoni repülőtéren, addig Brigitte Bardot egy duplagombolásos kiskabátban, Catherine Deneuve pedig egy André Courreges féle fehér kabátban és ahhoz passzoló, boka felett elvágott csizmában indult a reptérre 1965-ben.

1967-ben az előző szerelésekhez képest jóval lazábban utaztak a hírességek, Faye Dunaway például menő Pan-am táskával kombinálta szőrmegalléros kabátját, míg Twiggy egy bordó színű, rojtos hippiruhát passzintott klasszikus repülős táskájához és hasított bőr térdcsizmájához. A Rolling Stone körül legyeskedő Marianne Faithfull és Anita Pallenberg pedig tollas boával, kalapban kísérte a zenekar tagjait egyik fellépésről a másikra. Persze George Harrison felesége sem kerülte a feltűnést, Patti Boyd egy széles karimájú kalapban, rövid ujjú kardigánban és fekete blúzban repült férjével a Cannes-i Filmfesztiválra.

A képek alapján úgy tűnik, hogy kalapban, szőrmekabátban és A-vonalú miniruhákban volt a legtrendibb repülni a hatvanas évek végén. Így tett akkoriban Jane Fonda, a német grófnőből lett modell és filmsztár, Veruschka, valamint a világ egyik első szupermodellje, Jean Shrimpton is, aki még egy ikonikus szitakötő kitűzővel is feldobta kabátját a repüléshez.

Kényelmes ruhákban repültek a hetvenes években

Míg Grace Kelly hollywoodi dívához méltó módon nem lépett ki luxustáskája és designer kosztümje nélkül az utcára, addig Julie Christie jól láthatóan a kényelmes repülés híve volt, kötött pulóvere fölé egy manapság újra trendi kertésznadrágot húzott, amit vékony karperecekkel és egy virágmintás kendővel dobott fel. Christiehez hasonlóan az angol színésznő, Charlotte Rampling is kertésznadrágban utazott, amit egy virágmintás blúzzal tett még nőiesebbé.

A hippiknek köszönhetően a hetvenes években divat volt széles karimájú kalapban és virágmintás cuccokban járni, így semmi meglepő nincs abban, hogy Bianca Jagger is ilyen összeállításban kísérte Mick Jaggert és közös gyereküket 1974-ben. Ahogy Farrah Fawcett és Cher sem volt a feltűnésmentes utazás híve, Fawcett gumírozott egyrészesben, az énekesnő pedig térdig érő kígyóbőr csizmában hívta fel magára a figyelmet a repülőtéren. Nézze meg a galériában, hogy hogyan kapták lencsevégre a celebnőket 40-50 évvel ezelőtt!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek