Szépségtippek vészhelyzetekre

Mindenki életében vannak olyan periódusok, mikor bőrhibái miatt legszívesebben ki se tenné a lábát az utcára, az ok lehet például árpa, herpesz, rosaceás bőr, vagy az allergiának köszönhető piros orr és könnyes szemek. Ezekben az időszakokban nem csoda, ha mínuszba süllyed az önbizalma, pláne, hogy a sérült bőrt még sminkelni is sokkal macerásabb. Hogy megkönnyítsük ezeket a nehéz napokat, mutatunk pár olyan szépségtrükköt a Refinery29 segítségével, melyekkel elterelheti a figyelmet az árpáról, a sírástól vörös szemekről vagy az arcon feltűnően éktelenkedő leégésekről. Nem kell sminkmesternek lennie ahhoz, hogy megtanulja korrigálni ezeket a tökéletlenségeket, ráadásul a saját közérzetét is jelentősen felturbózhatja. 

Kisírt szemek

A sírás duplán is a smink egyik legfőbb ellensége: a könnyeknek köszönhetően elmosódik a már felvitt smink, a végeredményként megmaradó vörös, kisírt szemek pedig csak még jobban tönkreteszik az összhatást. Márpedig a sírást nem igen lehet visszatartani, úgyhogy kizárólag a smink marad, amin még korrigálni lehet bármit is: tegyen egy kis színezett korrektort az ujjbegyére és gyors mozdulatokkal nyomogassa rá a szem alatti karikákra. "Sokkal egyszerűbb a szem alatti részt korrigálni, mint lemosni az egész sminket. A korrektor – mint ahogy a nevében is hordozza – kikorrigálja a smink elmosódott, megfakult részeit, miközben újra fényessé teszi a bőrt" – mondja a sminkes-szakértő a Refinery29-nak.

Napégés

Attól függetlenül, milyen és hány faktoros naptejet használ – na meg persze, hogy milyen gyakran keni be magát – az abnormálisan erős napsugárzásnak köszönhetően simán leéghet még akkor is, ha árnyékban pihen. A helyzet kifejezetten akkor kínos, ha a leégés az arcot érinti – például a napszemüveg nyoma, vagy hosszú búvárkodás után akár az egész búvárszemüveg rásülhet a képére. Az első és legfontosabb kellék leégett arc sminkelésére egy olyan tonik, ami nyugtató, tehát aloe verás, levendulás vagy éppen kamillás összetevőket tartalmaz. Ezek után hidratáló krémmel alaposan kenje be a sérült területet, várja meg, míg teljesen beszívja, és csak után álljon neki sminkelni.

Ebben az esetben kifejezetten ajánlott Primert is használni, ami ad egy szilárd alapot a sminknek, közben pedig a bőrt is nyugtatja, megszünteti az esetleges szárazságot. A kozmetikumokat illetően érdemes vízálló termékekkel dolgoznia, mivel a napégésnek köszönhetően a sérült bőr hőmérséklete folyamatosan változik, ezáltal pedig szó szerint lefolyhat az előzetesen felvitt smink, míg vízálló produktumok esetében nem jelent olyan nagy problémát egy pár fokos eltérés. A púdert mindenképp felejtse el és az extra hidratáció érdekében használjon inkább fixáló spray-t. Ha szeretné a szemhéját valamilyen színnel hangsúlyozni, semmiképp se használja a piros ellentétes színeit, mint például a kék és a zöld. A vörös ajkakkal például alapból elvonják a figyelmet a leégett területekről, így ezzel biztosan nem lő mellé.

Mi viszont azt tanácsoljuk, csak nagyon szükséges esetekben sminkelje a leégett bőrt: az ilyen extrém irritációs időszakokban inkább adjon elegendő időt bőrének a regenerálódásra, ápolja hidratálókkal és megfelelő arcmaszkokkal, hogy visszanyerje egészségét!

Másnaposság

Másnaposan még az ágyból sem szívesen kel ki az ember, de egy egyszerű, nappali sminkkel a hulla másnaposság is elég jól leplezhető, ráadásul hatalmas sminktudást sem igényel. Itt is tonikos tisztítással majd hidratálással kezdjen, lehetőleg olyan krémet használjon, ami A és E vitamint is tartalmaz. Ez persze nem külön kritérium, de pont ez a két vitamin felel a bőr erősítéséért és felélénkítéséért, ezért nem árt, ha hasonlóval dolgozik. Mivel egyszerű nappali sminkről van szó, felejtse el a szemhéjpúdert és a rúzst, elegendő egy szempillaspirál, lehetőleg olyan, amiben van egy kis kékes tónus, mely tompítja a szem pirosságát. Munkába persze ne világos, hanem inkább sötétebb kéket válasszon, ami első ránézésre feketének tűnik. A pirosító és a bronzosító szintén legyen kéznél: előbbit csak az arccsonton használja - úgy tudja a lehető legjobban hangsúlyozni, ha sminkelés közben mosolyog - bronzosítót pedig ne az egész arcra, hanem kizárólag a nap érte területekre tegyen. Ha egy rúzzsal is megfejelné az összhatást, a spirálhoz hasonlóan ebből is kékes alaptónusút válasszon, ez ugyanis fehéríti a fogait.

Árpa

Az árpa, bár apró és múló probléma, azért nem egy leányálom: borzalmas tőle a közérzete, paranoiás, mert azt hiszi, mindenki a szemét bámulja, ráadásul még sminkelni se nagyon lehet vele, mivel a legtöbb szemkörnyéki praktika csak fokozza az irritációt. A sminkmesterek azt tanácsolják, hogy ilyenkor az arc keretét meghatározó száj-szemöldök párost érdemes kihangsúlyozni, mivel ezek jól elvonják a figyelmet az éppen betegeskedő szemről. Ha mégsem bírja megállni, hogy halványan kihúzza a szemét, előtte megfelelően fertőtlenítse le, azaz sterilizálja a szemceruzáját - elég kellemetlen lenne saját hibája miatt ismételten végigszenvedni egy árpás időszakot.

Rosacea

A legfontosabb lépés rosaceas bőr sminkelése előtt az, hogy megfelelően lenyugtassa a hajszálereket. A legtöbb nő pont ott hibázik, hogy vastag alapozóréteggel igyekszik eltüntetni a vörösséget, holott ezzel csak még jobban felhívják a figyelmet erre a gyakori bőrproblémára. A trükk valahol a kettő között van: érdemes kizárólag a problémás területeket korrigálni: tegyen egy kis színezett korrektort az ujjbegyére és óvatosan, de határozott mozdulatokkal oszlassa szét a problémás területen. Ha a vörösség pont a arccsont környékén található, bronzosítóval vagy pirosítóval szintén javíthat valamit a helyzeten. A trükk csak annyi, hogy a vöröses területet úgy hangsúlyozza a pirosítóval vagy bronzosítóval, hogy úgy tűnjön, szándékosan olyan az eredmény, amilyen. Arra viszont mindenképpen ügyeljen, hogy a korrektor színe az arcbőréhez 99%-ban legalább passzoljon, különben foltos lesz a végeredmény.

Allergia

Az allergiás időszakban sokan teljesen megválnak napi sminkrutinjukról, mivel az állandó tüsszögés, könnyes szemek és vörösre fújt orr előbb vagy utóbb úgyis tönkreteszi a reggel gondosan lealapozott arcot, a húszpercenkénti újrapúderezéshez pedig nem mindenkinek van türelme. Pedig az allergiás küzdelem közben is létezik egy jó alternatíva sminkjének megőrzésére: a tonik! "A tonikkal tisztítás előkészíti az arcot a hidratálásra, de olyan tonik is akad, amiben alapvetően már van természetes hidratáló-anyag. Amiben van rózsavíz, biztosan működik." A következő lépés a vörös szemek kezelése: "Azoknak, akiknek a szeme hajlamos feltűnően kivörösödni az allergiás időszakban, mindenképpen ajánlott beszerezni egy olyan szemcseppet, amit profi sminkesek is alkalmaznak egy-egy smink előtt: elég egyet-egyet csepegtetni, és a pirosság eltűnik, a szemei pedig sokkal csillogóbbak lesznek, mint előtte. Ha ettől a verziótól ódzkodik, használjon most is színezett korrektort: sokan elkövetik azt a hibát, hogy az elfedés helyett inkább kihangsúlyozzák a vörös szemeket azzal, hogy a bőrükhöz képest sokkal világosabb korrektort használnak, pedig ebben az esetben a bőrszínhez képest sokkal inkább sötétet, narancsos árnyalatot érdemes választani.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek