Politikatudományokból diplomázott, ma milliók viselik ruháit

Nemrég bemutattunk öt luxusmárkát és azok vezetőtervezőit, akiknek szezonról szezonra csodás kollekciókat köszönhetünk. A múltkori érdeklődést látva úgy döntöttük, folytatjuk a sorozatot és újabb öt névvel készültünk. Ön tudja egyáltalán, hogy férfi vagy nő áll mondjuk a Gucci vagy a Burberry tervei mögött? És hogy ki büszkélkedhet politikatudományi diplomával? Posztunkból ez is kiderül.

Gucci

Az 1972-es születésű Frida Giannini kreatív család sarja. 1997-ben került a Fendihez, a 2002-es év pedig már a Guccinál találta őt mint táskatervezési igazgatót. Fokozatosan megújította a márka ikonikus darabjait – legyen szó a bambuszból készült kiegészítőkről vagy a legendás Jackie-táskáról.

Frida Giannini
Frida GianniniVenturelli / Europress / Getty

Prada

Miuccia Prada 1949-ben született és az alapító Mario Prada legfiatalabb unokája. A luxusházat 1978 óta vezeti és az idők során divatnagyhatalommá tette többek között azzal, hogy bekebelezte a Jil Sandert és Helmut Langet. Gyakran beválasztják a legjobban öltözött nők közé: tavaly például az 50 felettiek kategóriájában bekerült az első 50-be. Doktorija is van, méghozzá politikatudományokból.

Miuccia Prada
Miuccia PradaVenturelli / Europress / Getty

Lanvin

Az idén 125 éves Lanvin divatház kreatív igazgatója 2001 óta a szeretnivaló, önmagát izraelinek tekintő Alber Elbaz. A Casablanca-i születésű Elbaz 1985-ben költözött New Yorkba, dolgozott többek között az Yves Saint Laurent-nál és a Guccinál is. 2006-ban új csomagolást tervezett az egyébként Budapesten is kapható márkának, 2012-ben pedig egy több mint 3000 képet tartalmazó könyvet jelentett meg, ami a luxusház munkáit mutatja be.

Alber Elbaz
Rindoff/dufour / Europress / Getty

Marchesa

Ha a Marchesa neve nem is ismerős, a ruhák minden bizonnyal. A gyönyörű estélyikről híres márkát tíz évvel ezelőtt alapította Georgina Chapman és Keren Craig. Mindketten színészek és modellek voltak mielőtt belevágtak a – mint utólag kiderült jövedelmező és sikeres – vállalkozásukba. A Chelsea College of Arts and Design nevű iskolában találkoztak, a márkát pedig Luisa Marchesa Casatiről nevezték el.

Georgina Chapman és Keren Craig
Georgina Chapman és Keren CraigCindy Ord / Europress / Getty

Zadig & Voltaire

A Zadig & Voltaire kollekcióra a vadság és a kényelem jellemző, megteremtve ezzel a lehetőséget azoknak, akik szeretnek lazábban öltözni, de előnyben részesítik a minőségi ruhadarabokat. A márkát 1997-ben Thierry Gillier alapította, 2003-ban pedig Cecilia Bonstrom lett a kreatív igazgatója. Ő vezette be a rockos vonalat és a bohém stílust a Zadig & Voltaire-nél az ikonikus tépett pólók és a bársonyos kasmír kötött ruhadarabok képében. 2004-ben a márka férfi és gyermekkollekciókkal rukkolt elő.

Hogy honnan szerzi a francia exmodell az inspirációt? "Ehhez elég megnézni az embereket. Erre a legjobb terep például egy vásár" - mondta Bonstrom.

Cecilia Bonstrom
Bertrand Rindoff Petroff / Europress / Getty

Burberry

Christopher Bailey-t többször választották az év férfidivat-tervezőjének (2007-ben és 2008-ban is) és számos divattal foglalkozó kuratórium tagja és elnöke. Ő álmodta meg a márka Regent Street-i üzletének dizájnját, ami két éve nyitotta meg a kapuit a vásárlók előtt. 2008-ban megalapította a Burberry Alapítványt, hogy fiatal tehetségeket támogathasson álmaik megvalósításában.

Christopher Bailey
Christopher BaileyMike Marsland / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra