Ön kimossa vásárlás után a fehérneműt?

Természetes, hogy azonnal mosásba dobjuk a bugyit, amit megvásároltunk, nem? Vagy néha hajlamos ezt ellógni, főleg fürdőruhánál, amiben még a higiéniai műanyag csík is benne van? Ne tegye, dr. Philip M. Tierno, mikrobiológus és patológus professzor mondta el a Refinery 29-nak, hogy miért. Röviden azért, mert:

  •  a nők hajlamosak felpróbálni az alsóneműt, amit meg kívánnak venni, és soha nem lehet tudni, hogy tényleg betartják-e az üzletek kérését, miszerint saját alsóneműre vegyék csak fel a próbafülkében a bugyit. Tehát amit ön hazavisz, lehet, hogy már több nő nemi szervével érintkezett.
  • a beragasztott higiéniai műanyag csík sem jelent teljes védelmet, Dr. Tierno talált például menstruációs vérnyomokat, amikor laborban vizsgált bolti fehérneműket.
  • ha vér nincs is a bugyin, gondolja csak végig, hányan tapogatták meg, amit megvesz: a gyári munkások, a csomagolók, az eladók és rengeteg vevő, aki nézelődés közben mániákusan fogdos mindent.
  • a tapogatással pedig jönnek a baktériumok, például a Staphylococcus, az MRSA (azaz methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) és a hasmenésért felelős norovírus, ami még a betegség tüneteinek elmúltával két napig terjed a fertőzött emberről. A baktériumok és vírusok pár perctől akár fél évig is életben maradhatnak a pamuton.  
  • a fertőzésveszélyen kívül a kemikáliák miatt is érdemes mosni. A pamutot a földeken rövarirtókkal kezelik, ami rajta maradhat a kész textílián is. A bugyik természetes anyagába gyakran kevernek szintetikus szálakat, nylont, akrilszálat, poliésztert vagy Spandexet, melyek elkészülésében több száz kemikália szerepet játszik. A készterméket gombaölőkkel és penészirtókkal kezelik, hogy a szállításkor ne menjen tönkre az áru, a színezést szintén kemikáliákkal intézik, a színfixáló, anyagpuhító anyagok, ftalátok sem épp természetesek, és ezek mind-mind okozhatnak allergiás reakciót. Viszketést, bőrpírt, és a kényes területen: szeméremtest-gyulladást.
shutterstock 102964808

Jó hír, hogy ezekre mind kevés esély van, dolgozik az immunrendszerünk és jó esetben nem vagyunk allergiásak semmire. De van egy kis esély azért, és a hasmenés és gyulladások kikezelésénél jóval egyszerűbb bedobni az új bugyit egy mosásba. Vagy, a Refinery29 ajánlása szerint mindjárt két jó mosásba, hogy biztos minden kórokozó és kemikália eltűnjön. Mi azt ajánljuk, az összes új ruhadarabjával tegyen így, a pólókon, nadrágokon ugyanígy megtelepszik minden: ön mindig kimossa az új fehérneműt, vagy néha ellógja a dolgot? És az új ruhákat? Eddig eszébe sem jutott? Mosson és szavazzon, az a biztos!

Ön kimossa az új ruhákat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek