Az haute couture márpedig nem halott

A napokban bemutatták a 2014-15-ös őszi-téli haute couture kollekciókat Párizsban, melyre természetesen idén is rengeteg híresség és celebnő volt kíváncsi. Az év eleji haute couture kollekciók után izgatottan vártuk, hogy vajon a következő szezonban is luxuscuccnak számít-e majd a tornacipő, de a felhozatalt elnézve úgy tűnik, hogy ezúttal talán megússzuk a furcsa trendet. Összeállításunkban és az óriásgalériában megnézheti a mindig nagy kockázatot jelentő haute couture hét legemlékezetesebb és leghatározóbb bemutatóit.

Chanel: Lagerfeld divatba hozza a biciklisnadrágot

Bár Kim Kardashian féltestvére, Kendall Jenner már másodszorra került fel a Chanel idei modell listájára, a showt mégis Lagerfeld egyik kedvenc múzsája, az állapotos Ashleigt Good vitte el, aki a bemutató zárómodelljeként kéz a kézben sétált végig a kifutón a designerrel.

„Az egész kollekció olyan, mint a modern anyagokkal kísérletező kortárs szobrászat, csak barokk elemekkel van keverve. Ilyen lett volna Versailles, ha Le Corbusier tervezi meg" – mondta a Grand Palaisban tartott showról Lagerfeld, aki valóban stílusosan hozta össze az 1965-ben elhunyt francia építész és a 18. században csillogó gazdagságáról ismert Versailles ízlésvilágát. A javarészt hófehér, szürke, ezüst és piros árnyalatú kollekción biztos megakadt volna a divatmániásként emlegetett Marie Antoinette szeme is, ahogy mi is azonnal beleszerettünk a nagyszerű anyagokba, az apró, betonlemezekből kirakott díszítésekre, a combközépig érő kabátruhákba, illetve a tweed anyagból készült biciklisnadrágokra.

Bár a fashionista.com szerkesztőiben felmerült a kérdés, hogy vajon tényleg vannak-e olyan gazdag nők a világon, akik hajlandóak befektetni Lagerfeld egyre utópisztikusabb darabjaiba több tíz-, ha nem több százezer eurót, de esélyes, hogy a Közel-Keleten, Oroszországban és Ázsiában idén is nyitottan fogadják majd a Chanel kollekcióját.

Dior: Raf Simons rácáfolt a couture halálhírére

A francia divatház kreatívigazgatója bebizonyította Párizsban, hogy igenis kifutóra lehet küldeni egyszerre klasszikus és futurisztikus kollekciót a divathéten. A divatház a gyötrelmesen drága ruhákat ezúttal egy 150.000 orchideával díszített teremben mutatta be a Musée Rodinben, melyekre természetesen idén is kíváncsiak voltak Hollywood A-listás hírességei, mint Jennifer Lawrence vagy Emma Watson. A belga designer legújabb haute couture kollekciójából szerettük a Grace Kelly-hez illő darabokat, a kimonókabátokat, valamint a jeges pasztell, sápadtrózsaszín, hortenziazöld és púderkék egyrészeseket és a mesterien elkészített kiegészítőket.

Vajon ki lehet Margiela célközönsége?

A rejtélyes belgaként emlegetett tervező haute couture kollekcióját a vintage szövetek ihlették. Így semmi meglepő nincs abban, hogy kifutóra került egy-két kabát a 20. század elejének egyik meghatározó tervezőjétől, Paul Poiret-től is, ahogy az ötvenes évek japán hímzései is visszaköszöntek Margiela bomberkabátjairól.

„Nehéz elképzelni, hogy ezeket bárki is viselje a való életben. De nem is ez az egyetlen hiba a kollekcióval, hanem az, hogy a legtöbb anyag bár vizuálisan vonzó, esztétikailag mégis jobban passzol a belsőépítészethez, mint a divathoz. Ezek bár látszólag egyszerű darabok, a tervező ezúttal rosszul vette be a kanyart és háromdimenziós elemekkel valamint patchwork mintával kísérletezett. Az egyik modell például egy Elsa Schiaparelli stílusban készült hatalmas homárt cipelt a vállán. Ebben az időszakban, amikor például a Givenchy már meg sem engedheti magának, hogy bemutasson a couture héten. Pontosan vajon kik is Maison Martin Margiela ügyfelei?” – utalt a wwd.com-nak egy divatszakértő arra, hogy ő még sehol nem látott embert Margiela kollekcióban parádézni.

Jean Paul Gaultier is feldolgozta a vámpír témát

Vegyes érzésekkel fogadta a közönség a modellcsapatát az osztrák származású énekessel, Conchita Wursttal erősítő tervező legújabb, izgalmasnak is mondható couture kollekcióját, melyből nekünk a gótikus menyasszonyi ruhák, a javarészt sötét árnyalatú, piros és ezüst csuklyás felsők és blúzok tetszettek legjobban. „Ilyen, amikor egy elegáns vámpír luxustréninget visel” – mondta Gaultier a mintegy ötven darabos, merész kollekcióról, amiből természetesen idén sem maradtak ki az átlátszó koktélruhák, a flitterekkel és gyöngyökkel kirakott estélyik és a vaskos kiegészítők.

Giorgio Armani vörösben, fehérben és feketében gondolkodott

Olaszország egyik leggazdagabb embere az haute couture héten töltötte be nyolcvanadik életévét, melyből negyvenet a divatszakmában húzott le. Így semmi meglepő nincs abban, hogy mindig Armanié az egyik legjobban várt show Párizsban, ahol a tervező idén a letisztult, egyszerű vonalvezetésben, színvilágban és az időtlen szabásban látott fantáziát. A luxuscuccok közül szívesen látnánk a ruhatárunkban az origami-szerű, geometrikus formájú felsőrészeket, valamint a hagyományos estélyi ruhákat, ceruzaszoknyákat és átlátszó pelerineket.

A gazdag nők hiúságára hajt a Valentino

A divatház természetfeletti showjára több híresség is kíváncsi volt, így a bemutató első sorában ott ült Emma Watson, Baz Luhrmann, Olivia Palermo és Kim Kardashian is. Utóbbi celebnő részvétele – tekintve a Valentino istennős témaválasztását – érthető, hisz Kardashian férje éppen utolsó albumán kiáltotta ki magát istennek. A 61 darabból álló kollekció már nyitódarabjaival is utalt a nemesi méltóságra és a problémamentes gazdagságra, de a többi szett sem volt mentes a túlvilági, csipkéből és aranyból készült szerelésektől, melyekhez stílusosan hordható blézereket és lapos talpú, fűzős sarukat passzintott a divatház két tervezője, Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli. Nézze meg a galériában, hogy milyen ruhákban parádézzák majd végig a hírességek a díjátadó szezont!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra