Így indult hódító útjára a mini- és a midiruha

Az egyenes szabású, kicsit bő, térd fölé érő ruha (shift dress) az 1960-as években jelent meg, de zsákruhák persze már előtte is léteztek, és a mai napig nagyon népszerűek, a magyar tervezők kollekcióiban is rendre találni ilyen kreációkat. A hajtás után megtekintheti, hogyan is lett a nők ruhatárának alapdarabja ez a egyszerű, de jól variálható darab.

Az ötvenes években főként a derékban szűk, de alul terebélyes ruhák voltak divatban, de pár év alatt minden megváltozott, és a nők már nem akarták annyira kihangsúlyozni az alkatukat, ám szívesen mutattak volna többet a lábukból, nézzék csak meg a mellékelt galériát! 

A fazon egyszerűségét a mintákkal, az anyagokkal és apró trükkökkel próbálták ellensúlyozni, és mindenki megtalálhatta a kedvére való vagy az alkalomhoz illő darabot. Többségüket egyébként még ma sem lenne kínos hordani, és érdemes szétnézni a vintage lelőhelyeken, ha nem akarja, hogy az üzletben vásárolt darab szembe jöjjön önnel az utcán. Ha mégsem régi darabot választana, akkor a Mango, a Zara és az F&F márkákat ajánljuk. 

És hogy mi számít mininek és mi midinek? A The Fairchild Dictionary of Fashion harmadik kiadása szerint utóbbi kifejezést azoknál a szoknyáknál, ruháknál, kabátoknál használjuk, amelyek maximum lábszár közepéig érnek, az előbbit pedig azoknál, amelyek combközépig érnek vagy annál rövidebbek. Ez a hossz az 1960-as években lett igazán divat a modern kultúrának köszönhetően.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra