13 trend, ami a kőgazdagok miatt jön divatba

Nemrég bemutatták 2015-ös resort kollekcióikat a divatházak, amivel szezonról-szezonra bebizonyítják, hogy a hagyományos tavaszi és őszi kollekcióik mellett is tudnak újat mutatni a közönségnek. A tervezők jól láthatóan idén is jobban szabadjára engedték fantáziájukat, mint a hagyományos szezonális gyűjteményeknél, változatos és időtálló ruhákt álmodtak 2015 trópusokon töltött telére. Nézze meg, hogy milyen vagány szerelésekben fognak járni azok januárban, akik megtehetik, hogy a hideg elől valami szuper strandra meneklüljenek! Kis szerencsével mi is hasonló ruhákat vehetünk majd jövő nyárra a fast fashion boltokban.

Mi az a resort?

A resort (vagy más néven cruise) kollekciók általában novemberben érkeznek a boltok polcaira és az őszi-téli és a tavaszi-nyári szezonok közötti űrt hivatottak betölteni. A márkák azoknak a tehetős vásárlóknak próbálnak így kedvezni, akik a hideg hónapokban nyaralnak és az előző nyári ruhadarabokat viselni már derogál nekik, a jövő tavasziak boltba kerülésére viszont még februárig várniuk kéne. Ez a vonal elvileg hatalmas "breaking" ötleteket nem hordoz magában, azokat a divatházak megtartják a "rendes" kollekcióikra. Ha még többre kíváncsi, olvassa el ezt a cikkünket is!

1. Minőségi retró

Az egyre növekvő keresletnek köszönhetően az idei resort szezonban a pálmafás nyaraló ruhákat felváltották a hétköznapiassabb múltidéző szerelések, legalábbis a Valentinónál, Veronique Branquinhónál, a Chloé-nál, a Sass & Bide-nál és a Louis Vuittonnál is. Ezek a márkák magas derekú nadrágokban, meleg színekben, vastag anyagokban és a hetvenes évek stílusában gondolkodtak – írja a kollekciókról a fashionista.com.

2. Művészi utalások, minták

Több divatház tervezője is úgy gondolta, hogy 2015-re kedvenc modernista és pop-art művészeinek munkájából merít ihletet. A Gucci Frida Kahlo munkásságát lapozta át a kollekció tervezése előtt, a Thakoont, a Calvin Kleint vagy az Issát pedig Matisse festészete fogta meg. Reed Krakoffnak Andy Warhol munkái tetszettek meg, míg a Missoni Roy Lichtenstein képregényes világában látott fantáziát a szezonban.  

3. Divatba jönnek a batikolt cuccok

Bár a hipszteres márványmintás nadrágok nem jöttek divatba, azért mégis úgy tűnik, hogy egy furcsa és egyre népszerűbb trend van kialakulóban a luxus divatházaknál: idén Michael Kors, Alexander Wang és az olasz Gucci is kifutóra küldött olyan darabokat, melyek direkt keltettek viharvert, kihipózott benyomást. Bár egy-két darabról a kék ég és a bárányfelhők is eszünkbe jutnak, ez a trend várhatóan a DIY batikoláshoz hozza meg majd leginkább a kedvet.

4. Nem kopnak ki a virágminták sem

Sőt, újabb színeket és textúrákat rántottak be kollekcióikba a divatházak, akik úgy tűnik,hogy egyöntetűen egyet értettek abban, hogyha 2015-ben minél harsányabb és feltűnőbb virágos ruhában lépünk ki az utcára, annál elegánsabb hatást keltünk majd. Kedvenc virágmintáinkat Francesco Scognamiglio, Alberta Ferretti, Christopher Kane, Mary Katrantzou és a Giles készítette el a szezonban.

5. Átlátszó ruhákban is nyaralhatunk jövőre

A Chanel, a Donna Karan, a Christian Dior, illetve a Burberry Prorsum tervezői szerint sincs abban semmi fura, hogyha estélyi ruhára emlékezető szettet is pakolunk a fürdőruha és a strandpapucs mellé a nyaralós bőröndbe. A divatházak felhozatalát elnézve divat lesz a lazac színű és a sápadtkék áttetsző ruha, a hosszúságot nézve pedig midi fazont hordunk majd.

6. Marad a klasszikus fazon

Talán a vintage és a retro mániának köszönhető, hogy az Alexander McQueen, a Sally LaPointe, Zac Posen, a Band of Outsiders és Pamella Roland kifutóján is szép számmal akadtak örökzöld, klasszikus vonalvezetésű darabok, melyek közül idén nem csak alkalmi viseletként ajánlott az A-vonalú miniruha és a derékban szűkített, kifelé szélesedő szoknya.

7. Nem ússzuk meg a kezeslábasokat

Az alacsony nőkön gyakran előnytelenül mutató egyrészes idén mélyen dekoltált és elsősorban sötétkék, illetve fekete árnyalatban lesz trendi az olyan divatházak szerint, mint Markus Lupfer, Richard Nicoll, Tracy Reese, a Halston Heritage vagy Ralph Rucci. Mi inkább magassarkú cipővel ajánlanánk, de nem lesz ciki lapos talpú gyógypapuccsal sem hordani a következő szezonban.

8. Nincs lista tengerész csíkok nélkül

A gazdagok üdülési szezonjától egyáltalán nem idegen a hajózási téma, sőt szinte kötelező januárban egyet vitorlázni bizonyos körökben. A divatházak kötelező jelleggel idén is illesztettek tengerész csíkos felsőt, kötött halász pulóvert és tengeri kagylókkal díszített ruhát kollekcióikba, melyek közül kedvenceinket M.Patmos, a Tibi, a Gucci, Ralph Lauren és Tadashi Shoji mutatta be.

9. Papírzacskó-szerűen összehúzott derékrész

Talán ez az egyik olyan trend, ami a legjobban kifejezi , hogy milyen stílusbeli változásokon mentek át a nyaralós cuccok az utóbbi időszakban. Ilyen lazább, de elegáns fazonú szabásban gondolkodott idén Jill Stuart, Paule Ka, Jenni Kayne, az Organic by John Patrick és Adam Lippes is.

10. Visszatérnek a pöttyök

A hagyományos mintát ezúttal erőteljesebb és látványosabb formában kell elképzelnünk a ruhatárunkban. Egyetértett ebben a Kenzo, a Salani, Rebecca Minkoff, Ralph Lauren és a Fendi is, akik egyrészes ruhákra, cigaretta nadrágokra és haspólókra nyomták figyelemfelkeltő pöttyeiket.

11. Helyezzük a hangsúlyt a derékrészre

Logikus lépésnek tűnik, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb trendjét, a peplumot valami hasonló követi majd a sorban. A tervezők valóban nem kanyarodtak el teljesen a derékrésztől, ahova ezúttal fodrokat képzeltek el. Ilyen különböző méretű és formájú fodorra fektette a hangsúlyt a Marni, a No.21, a TSE, Alexis Mabille és Emilio de la Morena is.

12. Tengerhullám-kék az új pálmafa minta

A fémes fényezést kapott árnyalatot rengeteg tervező felhasználta ebben a szezonban. A friss szín rákerült kabátra, szoknyára és ingekre is, melyek közül kedveltük a Pringle os Scotland és Antonio Marras felsőit, Antonio Berardi és a Honor hableányos szoknyáit, valamint a Sportmax nőies szabású kabátját is.

13. Szinte kötelező lesz az edzőcipő

Egy-két szezonnal ezelőtt még csak az igazán megrögzött divatmániások passzintottak designerruháikhoz játszós cipőt. A trend úgy tűnik, hogy jövőre sem kopik ki a divatból, a DKNY-nek, Nicole Millernek, M.Patmosnak és a Just Cavallinak hála. Menő lesz hagyományos formában, virágmintás, illetve arany- és ezüst árnyalatokban is a következő nyaralós évadban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek