Akár a HPV-t is elkaphatja, ha zokni nélkül próbál

A cipőboltokban járva két fő típust figyelhetünk meg: vannak, akik megrögzötten keresik a próbazoknikat (ha éppen nem vettek fel aznap) és akadnak azok, akik fittyet hánynak rá és mezítláb próbálgatják a lábbeliket. Utóbbi több dolog miatt is helytelen – és ebből csak egy a sokat emlegetett higiénia.

Gondoljunk csak bele: mire mi belebújunk egy cipőbe, addigra hány emberen járhatott már? És biztos akadt köztük olyan is, aki zokni nélkül próbálta fel – átadva ezzel minden fertőzését. A gombán kívül elkaphatjuk még a HPV-t is, hiszen tévhit az, hogy kizárólag szexuális úton terjed: elég egy apró horzsolás és már meg is fertőződhetünk - a jó hír viszont az, hogy létezik ellene védőoltás. Ami még fontos, hogy miután megvettük a cipőt, utána is (titok)zoknival viseljük, hiszen ha valaki a nélkül mászkált benne előttünk, az esetleges fertőzések nem szűnnek meg a vásárlással együtt.

165457258 másolata
Tara WaltonP66 Jennifer Perras / Europress / Getty

A HuffPoston megjelent cikk kommentelői azt mondták, ők nem figyelnek oda a próba során ezekre, hiszen egy uszodában vagy nyilvános zuhanyzóban sokkal nagyobb az esélye annak, hogy bármit is elkap, mint egy cipőboltban. Nekik ad igazat Jane E. Andersen lábápoló is. „Sokkal nagyobb a rizikó akkor, ha nedves helyről beszélünk. Ilyenek lehetnek a strandok vagy például az edzőterem öltözője is” – mondta.

Nyár végén megeshet az is, hogy szandálban vagyunk, de zárt cipőt, esetleg csizmát próbálnánk. A szakértő szerint ilyenkor mindig éljünk a kihelyezett próbazoknikkal, ha pedig üres dobozt találunk a helyükön, kérjünk az eladótól! A zárt lábbelikben könnyen bent ragad a nedvesség, így a már említett kockázat is magasabb. Mi úgy vagyunk vele, hogy ha már egyszer biztosítanak egy olyan lehetőséget az üzletek, amikkel számos kíntól (gomba, fertőzések, legrosszabb esetben HPV) megkímélhetjük magunkat, miért ne élnénk vele. Továbbá, így legalább biztosak lehetünk abban, hogy zoknival is kényelmes viselet a kinézett cipő. Ön mit gondol?

Ön hogy próbál cipőt?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra