DIY: színátmenetes ombre sort

Egyedi rövidnadrágot manapság keresve is csak nagyon nehezen talál az ember, a gyatra kínálat  általában kimerül a túlságosan rövid, koptatott fazonoknál. Bár eddig csak megunt pólók felturbózásán ügyködtünk, most rég nem használt rövidnadrágon is nekiálltunk kísérletezni: így lesz egy hétköznapi, halványkék sortból színes ombre rövidnadrág, baromi egyszerűen, pár óra alatt.

Erősen ajánlott a nadrágkészítéshez verőfényes napsütésben, délelőtt nekifogni, mivel a folyamat eléggé száradásigényes és így pár órát megspórolhatunk az életünkből.

Amire szükség lesz:

  • bármilyen rövidnadrág (a szín mindegy, úgyis ki kell hipózni)
  • kartondoboz (ebben egyszerűbb festeni)
  • hipó + spray-s üveg (a hipót csakúgy, mint a galaxy pólónál, vizezve kell majd az anyagra spriccelni)
  • tetszés szerinti magasfényű akrilfestékek, minimum két színben (Az Üllői úti hobbiboltban 580 forintért lehet hozzájutni egy tégelyhez)
  • tubus
  • szivacs
  • szegecs
  • olló

A procedúrát hipózással kezdjük: töltse meg az üres spray-s üveg háromnegyedét vízzel, majd adjon hozzá hipót. Terítse ki a nadrágot olyan helyre, ahol szabadon fújkálhat, majd spriccelje szét a szert jó alaposan a sort mindkét oldalán. Ha ezzel megvan, tegye ki a napra száradni, ez maximum 30 percet vesz igénybe.

A hipózás kihagyhatatlan lépése a nadrág elkészítésének, hiszen ezzel alapozzuk meg a későbbi festegetést. A nadrág alapszíne pont azért teljesen mindegy, mivel a hipózás után ígyis-úgyis kifehéredik. Ez a mi példánkon talán nem látszik annyira, mivel eleve nagyon világos színű anyagon dolgoztunk, viszont ilyenkor sem szabad kihagyni.

Száradás után hozzá is foghatunk a festéshez: tegyük a nadrágot a kartondobozba, amit ajánlatos még egy réteg újsággal is kibélelni. Fogja az üres tégelyt és csorogassa bele a nadrág tetejére szánt színt, a mi esetünkben ez a lila volt. Úgy kalkuláljon, hogy a nadrágszárak közepéig kell jutnia az első festékből, persze elöl és hátul is, szóval ha úgy érzi, kevés a festék, nyugodtan vizezze fel. Lehet, hogy picit világosabb lesz a végeredmény, de legalább mindenhova jut.

Az első szín száradására pont elég annyi idő, míg kiöblíti és megtölti a tubust a komplementer színnel. Bátran töltse ki az eddig festetlen részeket, a slicc környékére pedig bőven locsoljon a festékből, ne spóroljon. Végezze el a sort hátulján is, majd mehet száradni a napra 1-2 óráig.

Az intenzív szín megőrzése érdekében ajánlatos száradás után belevasalni a nadrágba az akrilfestéket. Fogjon egy rongyot, tegye rá a nadrágra, majd 3-4 percig egyenletesen vasalja át az anyagot. Miután ezt az egész nadrágon elvégezte, jöhet a szappanos öblítés, amit elég lavórban elvégezni. A mosás után még hagyhatja is ázni egy darabig, aztán mehet megint száradni a napra.

Száradás után gyakorlatilag el is készültünk, már csak a díszítés maradt. Mi szegecsekkel, szaggatással és apró vágásokkal dobtuk fel a nadrág mindkét hátsó zsebét. Szegecset eszébe ne jusson a fast fashion üzletekben beszerezni: online már 400 forintért hozzájuthat egy százas csomaghoz (etsy.com). Ha szeretné kiszaggatni a nadrág hátsó zsebét, mindig arra ügyeljen, hogy csak a zseb külső anyagát vágja ki: tegye az ujját a zsebbe, feszítse ki a külső anyagot és úgy vagdosson bele aprókat az anyagba. Az anyag szálait szemöldökcsipesszel a legegyszerűbb kihúzogatni, ezt akár a szárak alján is megteheti.

Íme a végeredmény szemből és hátulról. Próbálja ki, elrontani nem lehet!
Íme a végeredmény szemből és hátulról. Próbálja ki, elrontani nem lehet!FotóFotóDívány.hu
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek