Az otromba bakancsot felváltják a nőies cipők

Most, hogy már nagyjából egyértelmű vált, hogy milyen ruhákban, zakókban, lakk szerelésekben és színes vagy szőrös kabátokban töltjük a még távolinak tűnő őszi szezont, megnéztük azt is, hogy milyen lábbeliket lesz érdemes beszerezni az elkövetkezendő időszakban.

A 2014-es őszi-téli cipőtrendeket elnézve jó hírnek számít, hogy túl sok változás az előző szezonokhoz képest nem történt, de azt is üdvözöltük, hogy a tavalyi felhozatalhoz képest egyre kevesebb telitalpú és otromba, bakancs formájú cipőt építettek be kollekcióikba a divatházak, mint azelőtt.

Csizmák

Az elmúlt időszakban nem voltak felülreprezentálva a csizmák a kifutókon, ha mégis megjelent egy-egy darab, azzal biztosra mentek a tervezők és maradtak a klasszikus fekete vagy barna árnyalatoknál. Idén merészebben nyúltak a témához, így Alexander Wang szerint még mindig menő lesz a fehér talpú csizma, a Gucci szerint színes, térdig érő kígyóbőr csizmában töltjük a telet. Kedvencünk mégis a Versace nőies bőrcsizmája volt, mellyel jól láthatóan tudták, hogy nem tévedhetnek nagyot.

Bokacsizmák

Bokacsizmákban a következő szezonban sem szenvedünk hiányt, a fantáziadús felhozatal is ígér meglepetéseket. A Fendi vaskos sarokban és nehezen tisztítható fehérben gondolkodott, a Louis Vuittonnál idén a hagyományok felidézésén volt a hangsúly – írja refinery29.com.

Az olajzöldben gondolkodó Balmain kétségkívül megalkotta a szezon egyik legmenőbb cipősarkát, míg a Bottega Veneta szerint menő lesz a klasszikus hegyes orr, a fűző és a tűsarok. Venetához hasonlóan Jonathan Saunders is fűzőkben gondolkodott, a divatház biztosra ment és Louboutinra bízta csillámporral megszórt, sápadt rózsaszín cipői megtervezését.

Csillámporban látott fantáziát a Saint Laurent vezető tervezője, Hedi Slimane is, aki rózsaszín csillámokkal vonta be lábbelijeit. A saját márkájára koncentráló Marc Jacobs pedig a hatvanas évek sci-fi hangulatát idézte meg kék és ezüst bokacsizmájával, melyek leginkább az 1968-as Roger Vadim sci-fi, a Barbarella hősnőjének szerelésére emlékeztettek. Nem Jacobs volt az első, aki inspirációt merített a 41.században játszódó történetből, ugyanis Lagerfeld már 2013-as haute couture kollekciójához is onnan merített ihletet.

Szandálok, félcipők és játszós cipők

Nagy favoritja volt a divatházaknak a Gatsby-korszakot idéző T-pántos szandál, amit Dries Van Noten sem hagyott figyelmen kívül a szezonban, a tervező trendi ezüstben és hétköznapiassabb sárgában, szürkében is piacra dobná az örökzöld fazont, ahogy az Erdem designerét sem kerülte a mutatós forma. A divatház egy szupernőies, bokapántos cipőt küldött kifutóra, melynek egyik legfeltűnőbb része a kövekkel kirakott sarokrész volt.

Jil Sander hibrid cipőjével egyértelmű tette, hogy a következő szezonban is a városias, maszkulin nőkre hajt, ahogy Christopher Kane futurisztikus, szemeteszsákra emlékeztető félcipőiről is ez a célközönség ugrott be elsőként.

A 2014-es őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét egyik abszolút befutója az olasz tervező páros, a Dolce & Gabbana késő középkor és a hatvanas évek ihlette gyűjteménye volt, melyből nemcsak a látványos ruhákat, hanem kivétel nélkül a csillogós, kövekkel kirakott cipőket is bevállalnánk a következő szezonban.

A divathét egyik legnagyobb kakukktojása kétségkívül a Kenzo egyik papucscipője volt. Vajon mire gondolt a tervező, mikor összeházasította a világ egyik legízléstelenebb papucs formáját, a Crocs-ot a high-fashion fogalmával? Mindenesetre a végeredmény zavarba ejtőre sikeredett. Nincs divatlista Chanel cuccok nélkül, így röviden megemlékezünk a francia divatház tornacipőjéről is, mellyel ha nem Lagerfeld rukkolt volna elő, akkor azonnal tiltólistára került volna. Nézze meg a jövő évi cipő felhozatalt a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek