no

Modellek, akik divatfotósok múzsái lettek

Pár évvel ezelőtt a Metropolitan Museum of Art adott otthont a Costume Institute Gálának, ahol egy egész kiállítást szenteltek a divatipar múzsaként számontartott modelleinek és kedvenc fotósaiknak. A munkakapcsolatból nem ritkán románc is szövődött modell és fotós között, mely gyakran világhírű képek készítésére ösztönözte az összedolgozó párost. A fashionista.com összegyűjtötte a tíz legizgalmasabb modell-fotós kapcsolatot, nézze meg kik voltak azok az inspiratív ikonok, akik a divattörténelem részévé váltak!

Man Ray és Lee Miller

Man Ray, eredeti nevén Emmanuel Radnitzky a dadaizmus és szürrealizmus, illetve az avantgárd fotográfia egyik meghatározó alakja volt. A szürrealista fotósként ismert Lee Millerrel Man Ray a neves modellel, Kiki de Montparnasse-szal való szakítása után találkozott 1929-ben. Ray leghíresebb képei közé tartoznak azok a fotók, melyeket Miller szeméről és ajkáról lőtt a harmincas években. A modell a románc után Párizsból New Yorkba költözött és háborús tudósító, illetve sikeres Vogue fotós lett. Man Rayt 1999-ben az ARTnews amerikai művészeti magazin a huszadik század 25 legmeghatározóbb művészei közé sorolta.

Richard Avedon és Doe Avedon

A huszadik század egyik legmeghatározóbb fotósának, Richard Avedonnak és Doe Avedonnak a kapcsolata nem követte a standard modell, a múzsa és szerető formát. Nem sokkal a pár 1944-ben kötött házassága után lett Doe-ból színésznő és modell. Kapcsolatuk inspirálta a Funny Face című film történetét, ahol a fotós, Dick Avery találkozik a könyvmoly Joe Stocktonnal és szupermodellt csinál belőle. Az Audrey Hepburn és Fred Astaire főszereplésével készült filmben Richard Avedon tanácsadóként vett részt, illetve ő tervezte a film bevezető képsorait is – írja a wikipedia.org. Doa Avedon 1949-ben elvált fotós férjétől és feleségül ment Dan Mathews színészhez.

Norman Parkinson és Wenda Rogerson

Az élénk társasági életet élő, arisztokrata körökben mozgó Parkinson 1947-ben vette feleségül a színésznőként és modellként ismert Wenda Rogersont. Az 1913-ban született fotósnak a modell volt a harmadik és egyben az utolsó felesége. A házasság utáni modell-fotós kapcsolatból születtek Parkinson karrierjének legismertebb képei, de lencsevégre kapta többek között II. Erzsébet királynőt, Uma Thurman anyját 16 évesen, és Jerry Hallt is a Roxy Music ötödik albumának borítójára.

Irving Penn és Lisa Fonssagrives

Arthur Penn filmrendező testvérének, Irving Pennek és Lisa Fonssagrivesnek kapcsolata talán minden idők egyik legklasszikusabb modell-fotós története. Penn és Fonssagrives egy forgatáson találkozott 1947-ben. A modell a háború után vetett véget sikertelen házasságának a táncos-fotós Fernand Fonssagrivessel, majd nem sokkal később, 1950-ben feleségül ment Penn-hez. Az erotikus és glamour képekben utazó fotós stílusa kiemelte a modell kifogástalanul tiszta vonásait, a pár közös munkáit azóta is a huszadik század leghatásosabb képei között tartják számon.

David Bailey és Jean Shrimpton

Az angol fotós, David Bailey és a hosszú lábú, fiatal modell, Jean Shrimpton a kor szabadszellemű, bohém „ Swinging Sixties” generációjához tartozott a hatvanas években. Michelangelo Antonioni például 1966-ban forgatott Nagyítás című filmjének főszereplőjét, Thomast Bailey-ről mintázta. A „Shrimp” becenéven futó 18 éves modell és az akkor még nős fotós 1960-ban találkozott először, majd 1963-ban Bailey elvált első feleségétől, Rosemary Bramble-tól és nem sokkal később elvette Shrimptont. De ez a frigy sem tartott sokáig, a nőcsábász hírében álló Bailey megismerkedett Catherine Deneuve-vel, akit 1967-ben vett feleségül. Bailey az első olyan fotósok egyike volt, aki hírességek között mozgott, élénk társasági életet élt, ami által ő is népszerű lett.

David Bailey és Penelope Tree

Bailey több modellel is folytatott intim viszonyt pályája során, az egyik ilyen hódítása volt Penelope Tree is, aki nem a klasszikus szépséget képviselő modellek közé tartozott, arca inkább volt idegenszerű és túlvilági, mint babás. A pár hét éves románca 1967-ben kezdődött, annak ellenére, hogy a fotós még Catherine Deneuve-vel élt házasságban, akitől 1972-ben vált el. A válás után három évvel elvette a japán származású szupermodellt, Marie Helvint, ennek a kapcsolatnak 1982-ben vége lett. A fotós jelenlegi feleségével, Catherine Dyerrel 1986-ban kötött házasságot.

William Claxton és Peggy Moffitt

A kaliforniai származású Claxton több volt, mint divatfotós, előszeretettel fényképezett jazz zenészeket is, például Chet Bakert. Claxton Baker jazz lemezborítójának fotózásakor ismerte meg Jack Moffit forgatókönyvíró lányát, Peggy-t 1958-ban. A pár 1959-ben házasodott össze és a fotós 2008-as haláláig együtt is éltek. Peggy Moffitt a hatvanas évek legkarakteresebb modelljei közé tartozott, a színészkedéssel is kísérletező modellt férje mellett múzsájának tekintette Rudi Grenreich, a monokini feltalálója is, akivel évtizedekig dolgoztak közös projecteken. Vidal Sassoon pedig róla nevezte el egyik formáját a „Moffitt Look-ot”. Az ismert fodrászról egyszer így nyilatkozott a modell: "Vidal az a hajnak, ami Picasso a festészetnek.”

Franco Rubartelli és Veruschka

A Lehndorff családból származó német grófnőt, Veruschkát, eredeti nevén Vera Gottliebe Anna von Lehndorff-Steinort 1959-ben, húsz évesen fedezte fel Ugo Mulas fotós. A kirívóan magas termete, esetlenül nagy keze és lába miatt trükkös képek készítésére alkalmas modellnek nem kellett sok idő, hogy a Vogue címlapján találja magát, de szerepet kapott a David Bailey ihlette Nagyításban is. A szokatlan külsejű modell 1963-ban Rómában találkozott az olaszok akkori kedvenc fotósával, Franco Rubartellivel, akivel a kora hetvenes évekig együtt élt és dolgozott. A hollywoodi színészekkel is szívesen flörtölő Verushka 1968-ban így nyilatkozott a Nova Magazinnak: "Gyűlölöm a divatot, a sikkes megjelenést,a Diort, Yves Saint Laurent-t és társaikat. Nagyon jól mutatnak, se semmilyen érzelmet nem váltanak ki belőlem.”

Mario Sorrenti és Kate Moss

Mario Sorrenti és Kate Moss pályájuk elején futottak egymásba, a Calvin Klein Obsessiom parfüm kampányának fotózásán 1993-ban. Az azóta világhírűvé vált Calvin Kleinnek lőtt képeket a fotós és modell között zajló románcnak tudják be. A világ egyik legtöbbet fotózott modellje Sorrentivel való kapcsolata után nem sokkal összejött a sármos Johnny Depp-pel, akivel négy évig alkottak egy párt, de a fotóssal való barátsága a mai napig tart.

Gilles Bensimon és Elle Macpherson

Az 1944-ben született Gilles Bensimon a francia Elle-nél kezdte karrierjét, majd később a lap nemzetközi kreatív igazgatója lett. A fotós 1984-ben találkozott az ausztrál modellel, Elle Macphersonnal, becenevén a „The Body-val” . Rövid életű házasságuk alatt Bensimon számtalanszor lencsevégre kapta feleségét, aminek köszönhetően a modell a szokottnál gyakrabban volt látható az Elle címlapjain a nyolcvanak években. A fotós és múzsájának válását 1989-ben mondták ki.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek