A tökéletes fekete blézer nyomában

Fekete blézerre bármikor szükség lehet, ez egy igazi alapdarab minden nő ruhatárában: bármilyen színű aljhoz felvehetjük, azonnal elegánssá tesz, a hosszított fazon hűvösebb napokon is elkísér, a rövidebb pedig kiemeli a derekat, nyújtja alakunkat. Szerencsére nem kell már szabóhoz fordulnunk, ha szeretnénk egy igazán jó blézert, de azért fel kell próbálni vagy húszat, mire találunk egy elfogadhatót. Körülnéztük a könnyen elérhető üzletekben, idén milyen fekete blézert vehet az, aki elhordta az előzőt vagy csak szeretne egy újabbat a már meglévők mellé.

Jó hír, hogy találtunk olyat 10 ezer forint alatt, ami nem tűnik olcsónak és nincs is elszabva, további jó hír – bár, lehet, hogy ez esetben rossz –, hogy sokkal több a szép színes blézer, mint a fekete, így fennáll a veszélye annak, hogy a mindennel kombinálható kis fekete helyett egy virágos és egy narancssárga blézerrel megyünk haza.

New Yorker

Körülnéztünk a New Yorkerben, de nem nyűgözött le a választék: vagy a szabás, vagy az anyaghasználat volt kicsit elhibázott, az árak viszont furcsamód magasak a minőséghez képest. 7000 forint felett vékony anyagú, már most gyűrött blézer lehet a miénk, 9 ezer forint körül meg nagyon vastag tweed kabátkák kaphatók.

F&F

A Tescóban a New Yorkerrel szemben legalább az árak nyomottak, 6-7 ezer forint között vastag, elsőre jónak tűnő anyagból készült, abszolút munkahelyre készült darabok kaphatók. Ezek a blézerek talán farmerrel nem mutatnak jól, de egy kosztüm részeként nagyon jól teljesítenek majd:

H&M

A svéd márka ebben a szezonban a fekete blézer Kánaán, legalább 6 félét tudtunk összeszedni öt perc alatt. Mindegyik kicsit más, mint a többi, az egyik fodros, a másik rövid, a harmadik hosszított, vagy épp szmoking-szabású. Itt igazán nagy a választék, a mi kedvencünk egy tökegyszerű, mindennel párosítható, egygombos, derékban szűkített fekete blézer lett, de van duplasoros, nyomott anyagú és válldíszes verzió is, nézze meg a galériában!

Blézer vagy zakó?

Bár már a boltok honlapján is rengetegszer olvashatjuk női kabátkák mellett, hogy "zakó", hagyományosan a blézer a női kosztüm felső része, a zakó pedig a férfi öltönyének felsője. Tehát a kettő nem szinonima, bár egyre elterjedtebb a két szó azonos értelemben való használata és ebbe még az angol nyelv is bekavar: a blazer ugyanis angolul a férfiak sportos zakójára utal, a női kiskabátokat meg blazer vagy jacket címszó alatt találjuk meg. 

A blézer definíció szerint színes vagy csíkozott anyagú dzseki, melyet eredetileg egy sor gomb és két, kívülről varrt zseb díszít. Mára persze rengeteg változatban készítik, duplasoros gombolással, több vagy kevesebb zsebbel, általában színben harmonizáló szoknyával vagy nadrággal viselik. Korábban a blézer szót kifejezetten egy piros, sportoláshoz viselt dzsekire használták, akkor még a férfiak viselete volt – írja a The Fairchild dictionary of fashion.

Mango

A Mangótól komoly és drága választékot vártunk, de azért itt is gondoltak a kevésbé tehetősekre. 12990 forintrét például nagyon szép duplagombos blézer kapható, több színben, de 20 ezer forint alatt bevásárolhatunk rövid derekú és egygombos blézerekből is.

Promod

A Promodban mindössze két fekete blézert találtunk és egyik sem volt nagyon különleges, de mindkettő jól kidolgozott, szép darab volt, 10 és 16 ezer forintos áron:

Zara és egyéb Inditex boltok

A Zarában kicsit csalódtunk, mert bár a teljes tavaszi-nyári kollekció szemet gyönyörködtető, az egyes darabok külön-külön nem a legjobbak. Például a fekete blézerek hiába kerülnek 20 ezer forintnál többe, az anyaguk csapnivaló és gyakran a szabásuk is szörnyű. Míg a honlapon rengeteg szép blézert láttunk, az üzletben felpróbált 26 ezer forintos darabok szörnyen álltak. A galériában a Zara kínálata mellett más Inditex boltok – Stradivarius, Bershka – blézereit is megtalálja!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek