DIY: Ezer forintból kijön a szegecselt zakó

Biztosan mindenkinek akad pár olyan ruhadarabja a gardróbban, ami akkor még nagyon menő volt, mikor megvette, ma már viszont semmihez sem tudná felvenni. Vagy egyszerűen megörökölte az édesanyjától, és bár tényleg jól néz ki, nem tudná mivel felvenni.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Édesanyámtól örökölt, körülbelül 15 éves zakóját soha nem lett volna szívem kitenni a gardróbomból, viszont eredeti állapotában nem is tudtam beilleszteni a ruhatáramba. Ezért rendeltem vagy két tucat piramis szegecset eBayről és felturbóztam, ráadásul bőven ezer forint alatt megúsztam az egészet. Ezzel az egyszerű, viszont időigényes praktikával ön is feldobhatja akármelyik rég nem használt ruháját. Részletek a hajtás után.

Már korábbi DIY posztunkban is bizonyítottuk, hogy egy tucat szegeccsel akár a leárazáson szerzett ruhát, vagy egy régi farmerkabátot is könnyedén fel lehet dobni, ráadásul fillérekből. Ebben a mostani posztban az általunk eddig még nem használt piramis szegeccsel ügyeskedtünk, amiben az a jó, hogy varrogatás nélkül is simán fel lehet tűzdelni a ruhára, négyágú hegyes végeinek köszönhetően pedig stabilan ott is marad.

Amire szükségünk lesz

  • egy rég nem használt zakó (persze csinálhatja vadiújjal is, de régivel jobban megéri)
  • kb. 200 darab szegecs (a szegecsek száma gallérok nagyságától függ)
  • szemöldökcsipesz
  • vonalzó
  • és egy nagyon jó dalválogatás, mert ez a projekt elég sokáig tart

1. Vasalja ki

A zakót érdemes kimosni és alaposan átvasalni szegecselés előtt: főként a gallérokat fontos rendesen levasalni, hogy a szegecsek felhelyezésekor egyértelműek legyenek a végek.

Figyelem! A zakó hátránya, hogy minden egyes mosás előtt le kell szedni róla a szegecseket, úgyhogy ez a DIY projekt tényleg elég időigényes. Viszont a végeredmény látványos, ráadásul ha van otthon egy felesleges zakó, vagy bármi más, amit feldobhat, bőven ezer forint alatt megússza az egészet.

2. Ellenőrizze a szegecsek végeit

Mielőtt rendesen nekikezdenénk a szegecsek felhelyezéséhez, érdemes kiborítani az egész kupacot és nagyjából átellenőrizni, hogy kifele állnak-e a végeik. Ha frissen rendelt szegecsekkel dolgozik, akkor nagy valószínűséggel semmi dolga nem lesz, viszont ha használtak, akkor egy szemöldökcsipesz segítségével nyissa ki a végeit.

Tipp: Mindenképpen szemöldökcsipesszel nyissa ki a szegecseket, mert szabadkézzel könnyen felsértheti a bőrét vagy a körmét, illetve másnapra könnyen begyulladhat.

Feltűzés előtt érdemes átellenőrizni a szegecsek hátulját.
Feltűzés előtt érdemes átellenőrizni a szegecsek hátulját.

3. Vonalzóval jelölje ki a szegecsek helyét

Ahhoz, hogy szép, szimmetrikus sorokban tudja felhelyezni a szegecseket, mindenképpen ajánlott legalább az első három sort vonalzó segítségével felhelyezni. Fektesse le a vonalzót a zakó gallérjára, és a szegecsek hosszával megegyező sorokban.

Tipp: A szimmetrikus végeredmény érdekében ajánlott felváltva dolgozni a gallérokon. Ha elkészült a baloldali rész első szegecselt sora, folytassa tovább a jobboldalon és ügyeljen a szegecsek elhelyezkedésére. Ilyenkor még mindig nem késő korrigálni, akkor viszont már sokkal problémásabb, ha egy végigtűzdelt gallért kezd megbontani.

Vonalzóval sokkal egyszerűbb egyenes sorokat csinálni.
Vonalzóval sokkal egyszerűbb egyenes sorokat csinálni.

4. Először a gallérok széleit tűzze végig

Most már betehet valami pörgős zenét, mert kezdődik a szegecselés! Először a gallérok széleit ajánlott végigtűzdelni, hogy meglegyen minden sor kiindulási alapja. Igyekezzen az anyag legszélére tűzdelni a szegecsek éles végeit, így nem csak helyet spórol, de jobban is néz ki. Öntől és a szegecsállománytól függ, meddig tűzi tele a gallérokat, mi kb. a gallér hosszának háromnegyedéig dolgoztunk.

Először a gallérok széleit tűzze végig, így minden sornak megvan a kiindulási alapja.
Először a gallérok széleit tűzze végig, így minden sornak megvan a kiindulási alapja.

6. Tűzdelje végig a gallérokat

A következő lépés - akármilyen meglepő is - hogy lehetőleg türelmét el nem vesztve applikálja fel a szegecseket addig, amíg mindkét gallért be nem fedi velük. Ahogy halad lefelé, egyre kevesebb szegecsre lesz szüksége soronként: haladjon felváltva, használjon vonalzót, illetve arra is ügyeljen, hogy soronként hány szegeccsel dolgozik. Elég hülyén tud kinézni, ha a bal oldali gallérra hárommal több szegecset applikál, mint a másik oldalon, a sorok feltűnően elüthetnek és szedheti le az egészet.

Tipp: Bizonyos időközönként ellenőrizze magát a tükörben!

Ez már csak ilyen óvintézkedés féle, de ajánlott bizonyos sorszám után odaállni a tükör elé, belebújni a zakóba és átellenőrizni a már elkészült munkát. Ilyenkor még mindig tud korrigálni, ha valamelyik sor túlságosan csálé vagy aszimmetrikus lenne.

Alakul, alakul…
Alakul, alakul…

7. Öltse a gallérok szélét a zakóhoz

Ez a lépés nem kötelező, csak akkor, ha idegesíti a gallérok lifegése. Bár a szegecsek súlya lehúzza a gallérokat, attól még elmozdulhatnak, ezért ha a biztos tartáshoz ragaszkodik, öltse oda a gallérok csücskét a zakóhoz. Ezt a lépést mindenképpen csak a szegecsek felhelyezése után csinálja, különben nem tudja felszúrni őket.

És igen, bő egy órás kitartó tűzdelés után el is készültünk. Ennél jobb DIY- projekttel nem is tudjuk bizonyítani, mi mindent kihozhat régen nem használt, elavult ruháiból. Ha kedvet kapott és úgy döntött, Ön is elkészíti szegecselt zakóját, küldje el nekünk saját verzióját a e-mailben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra