Topmodellek magyarázzák, hogyan kell egészségesen enni

892768 356129384489269 121167113 o

Általános sztereotípia, hogy a modellek alig, vagy egyáltalán semmit sem esznek minél vékonyabb alakjuk megőrzése érdekében. A magazinok címlapját vizslatva egyre több fiatal lesz anorexiás, alakít ki magáról téves önképet, egyesek szó szerint belebetegednek, hogy nem tudnak megfelelni a magazinok megvalósíthatatlan elvárásainak – legalábbis vannak, akik ezt állítják.

A topmodellek a róluk kialakult negatív képen szeretnének változtatni azáltal, hogy az egészséges életmód önjelölt nagykövetei lettek. Az tényleg tévedés, hogy a modellek nem esznek – mondjuk mi a rémhírekben is látunk némi fantáziát –, például Palvin Barbara nem egyszer posztolta már, mit töm éppen magába, az pedig külön érdekes, hogy a magyar modell általában nem egészséges ételeket választ.

Csoportosan igyekszenek leküzdeni a modellek azt a sztereotípiát, hogy karrierjük érdekében nem, vagy csak nagyon keveset esznek. Jourdan Dunn brit topmodell végigvonult már a Tommy Hilfiger, a Jason Wu és a Chanel kifutóján is, most pedig Well Dunn néven saját főzőműsort indított a Youtube-on, ahova olyan vendégszakácsokat is meghív, mint legjobb – természetesen szintén modell – barátnőit, Cara Delevingne-t és Chanel Imant.

A Victoria’s Secret aktuális topmodellje, a nádszálvékony Karlie Kloss szintén szívügyének érzi az egészséges étkezés támogatását, ezért saját sütimárkát alapított egy amerikai tejivóval kollaborálva, Karlie”s Kookies at Momofuko Milk Bar néven. “Imádok sütni. Mindig is azon voltam, hogy egészséges összetevőket csempésszek a sütijeimbe: a cukrot például agávéval helyettesítjük.”

A szintén modell Danielle Copperman annyira elhivatott, hogy a cél érdekében saját weboldalt is indított, aminek már a neve is a védekező mechanizmus jegyében született. A Model Mange Tout, vagyis ‘A modellek mindent megesznek’ állítólagos célja, hogy új perspektívákat mutasson a nőknek a helyes táplálkozást és a fitt közérzetet illetően. És bár az elkészített ételek hiperegészségesek – mind glutén, gabona és cukormentes – első ránézésre meglehetősen bizarr, pépesített bébiételnek néznek ki.

Megkóstolná Doutzen Kroes reggelijét?
Megkóstolná Doutzen Kroes reggelijét?Doutzen Kroes / Webstagram

Ha saját weboldalt és recepteket nem is gyárt, azért Instagramon és Facebookon kellően dokumentál a többi modell is, mint például a szintén Victoria's Secret kedvence, Doutzen Kroes, aki általában mindent megörökít, aminek csak egy kicsit is köze van a gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

“A topmodellek igenis lehetnek példaképek: a híresztelésekkel ellentétben rendesen étkeznek, közben pedig elképesztő karrierjük van, hol itt a hiba?” – részletezte Dale Noelle egykori modell, aki szerint igenis példaértékű, amit a modellek véghezvisznek. Erre persze elég hamar rácáfolt az olimpikon Lindsey Vonn, aki szerint a modellek példája egyáltalán nem követendő, mivel szimplán csak vékonyságukra figyelnek oda. “Minden nap sportolok és egészségesen eszem. Szerintem inkább ez lenne a követendő példa a falatoknak, nem pedig a csontsovány modellek, akiknek épp csak annyit muszáj enniük, hogy elfogadhatóan nézzenek ki.”

Egy biztos: az Instagram- és Facebook-függő, a modelleket példaképüknek tekintő lánykákra talán tényleg jó hatással lehet a topmodellek törekvése, bármilyen komolyabb következtetést kár lenne levonni az egészből. Az egészséges étkezés mindenképpen követendő példa, ettől függetlenül nem kellene tiltólistára száműzni az olyan nassokat sem, mint a csokoládé vagy a burgonyaszirom. Mogyorót, nyers zöldségeket és banánchipszet szinte lehetetlenség egy életen át rágcsálni: akkor jó, ha a kettő szinkronban van. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek