Cipőt a cipőboltból, de minek

Cipőfronton mintha megállt volna az idő: körbejártuk a kifejezetten lábbelikre specializálódott üzleteket, és erős déja vu-nk volt, ugyanezeket a cipőket láttuk már tavaly, meg talán már előtte is. Vannak balerinák – azokban a boltokban, ahol a kényelemmel igyekeznek vásárlót fogni decens, teli talppal. Vannak hegyes orrú magassarkúk, amik véletlenül idén megint divatba jönnek, de ugyanezek – na jó, nem ugyanezek, de nagyon hasonlók – integettek a kirakatokból 2013 tavaszán is. Nem lehet megszabadulni a funkciójából adódóan már ronda tavaszi csizmáktól, csipkézett, műbőr bokacsizmáktól se.

Az Office Shoes és a Players Room a szokásos, unalomig ismert márkák unalomig ismert tornacipőivel és bőrszandálaival kereskedik most is. Egyetlen helyen láttunk olyan cipőket, amik a friss trendeknek megfelelnek, a Vagabondban: ez a márka viszont annyira ráerősített a traktortalpú divatra, hogy úgy nézett ki, mint egy gyógycipőbolt. Ha ezekből az üzletekből kéne cipőt választanunk 2014 tavaszára, egyszerű dolgunk lenne: elővennénk a szekrényből valamelyik évekkel ezelőtt vásárolt lábbelinket és kész.

Merthogy az tény, hogy ezek a cipők sokkal jobban bírják a strapát, mint a fast fashion boltok kínálata és lassabban is mennek ki a divatból. Aki mindenáron divatozni akar, az meg menjen a fast fashion boltokba és vásároljon olcsóbban, trendibb lábbelit. Körképünkben 11 cipőboltot néztünk meg, a divatboltok kínálata egy másik körképre marad.

A Batával kezdtük a nézelődést, mert élénken élt bennem az emlék, amikor úgy 10 éve nagyon vártam, hogy bejöjjön végre Magyarországra is ez a márka. Kényelmes, de divatos és relatíve olcsó cipőiről ismertem meg anno Párizsban, Prágában. Na, az itteni boltokban azóta se vettem náluk semmit. A balerinák egy része műbőr és 10 ezer forintnál többet kérnek értük. A csizmák egy része simán csak divatjamúlt vagy csúnya, a szépen kidolgozott magassarkúknak pedig megkérik az árát, körülbelül 25 ezer forintba kerülnek.

Szimpatikus a Batában, hogy gondolnak a 40 feletti korosztályra, stílusában és kényelmi fokában majd' minden cipőjüket hordhatják még a jól öltözött nyugdíjasok is. A minőséggel sincs gond, de tényleg bőrt kell vásárolni: jobban megéri egy bőrcipőre kiadni 20 ezret, mint egy műbőrre 10-et.

Minket ledöbbentett, hogy a jól megválasztott, olaszosan hangzó Gino Rossi név és olaszos dizájn mögött lengyel márka áll, de ez mellékes: a cipők gyönyörűek, igényesen kialakítottak és ennek megfelelően jó drágák is. A Högl megbízható osztrák márkaként a kényelemre megy rá, de szerencsére ez nem azt jelenti, hogy klumpákkal van tele az üzlet, sőt. Gyönyörű ezüstszín magassarkú cipők sorakoznak a kirakatban, melyekben puha talppárnák és kényelmes betétek könnyítik meg a járást.

A Salamandert sem hagyhattuk ki, itt több márka cipői közül válogathat, aki legalább 30 ezret szán egy új cipőre. A Clark's kényelmes, szép, színes lábbelikkel rukkolt elő idén tavaszra, a Gant cuccait továbbra is túlárazottnak érezzük, a Hispanitas márkáról meg még soha nem hallottunk, pedig 1925-ben alapították, de most se a dizájn, se a 40 ezres árcédula nem bírt minket vásárlásra. A Boss szandálai leárazva is közel 70 ezer forintot kóstálnak, de legalább biztos többet bírnak egy szezonnál. Újdonság, hogy Vágó Rékától is vásárolhatunk cipőt, nem is olyan vészes áron, és kifejezetten nagyon szépek a magyar tervező portékái.

A Tamarisszal még mindig nem tudtunk megbarátkozni, de miért is barátkoznánk, amikor a színes műbőr magassarkúkért 13-14 ezer forintot kérnek? Ilyen minőséget harmadáron is kaphatunk. A márka valódi bőr körömcipőiért közel 19 ezer forintot kell fizetni, de ezek tényleg szépek. Aztán vannak a telitalpú, magasított bőrbalerinák 21 ezerért, na azok bűnrondák, és a kis tavaszi Oxford cipőket is elég drágára árazták ahhoz, hogy ne itt vásároljon, aki figyel az ár/érték arányra.

A Vagabondban nem győztünk csodálkozni, az egész üzletet elöntötték a traktortalpú cipők, mind 20 ezer forint körüli áron. Ha valaki tényleg követné az idei trendeket, itt vásároljon, mert ennél komolyabb csúnyacipő-felhozatal nincs máshol. Azért persze vannak balerinák és sportcipők is, de mi alig bírtunk elszakadni az ortopéd-cipőket idéző kínálat legdurvább darabjaitól. Nem mindenkinek fognak tetszeni ezek a lábbelik, de pont ez a lényeg: végre valami különlegeset is lehet itthon kapni.

Hogy visszatérjünk a valóságba, átmentünk a Humanicba, ahol mintha megállt volna az idő és lespórolták volna az árucserét. A cipők és szandálok nagy része nemes egyszerűséggel csúnya, de nem a Vagabondál látott, trendi értelemben. A műbőr balerinákért hülye, aki 6 ezret fizet, a Gamloong magasított talpú, 15 ezer forintot kóstáló edzőcipőjét pedig jobb lenne bedobozolni és elrejteni egy raktár mélyén. A N2H szandálai hiába kerülnek 10 ezerbe, simán csak közönségesek. A legjobb márka a Humanicban a Lazzarini, 18-20 ezer forint körüli áron adnak egy-egy cipőt, de azok megbízható minőségűek, bőrből készültek és nagyon szépek.

Ismét erős váltásra vágytunk, átmentünk hát a Garage Store-ba, ahol deszkás cipőkből lehet betárazni egy életre. Ha Vans cipőre vágyik, vehet 17 ezerért, de van Nike Air Max is, 40 ezerért. Hogy a sportos vonalon maradjunk, áthúztunk a Players Roomba, ahol a kifejezetten sportolásra szánt cipők keveredtek a utcaiakkal. Nagyon unjuk már a Norah márka lábbelijeit, de úgy tűnik, az üzlet vásárlói még nem jöttek rá, hol vehetnek máshol művelúr körömcipőt olcsóbban és szebb színekben.

A szegecselt orrú, platformos cipőtől például kiszaladunk a világból, miért hordanak ilyet a nők? Egyszerűen közönséges, főleg ebben a 13 ezres műbőr verzióban – mert Christian Louboutin tényleg tud még ebben a műfajban is szexi cipőket alkotni, de alkotásainak olcsó derivációi minden körítéssel olcsó hatásúak és közönségesek maradnak.

Ön mennyi pénzt szán tavasszal cipővásárlásra?

A vajon miért vásárolnak ilyet a nők kérdéssel a fejünkben támolyogtunk át az Office Shoes-ba, ahol szintén megállt az idő, a szokásos Lacoste és Hilfiger kínálat mellé bejött még az UGG márka szandálvonala is. 40 ezerért egész pofás UGG cipőt vehetünk, tényleg. A hasonló árban lévő Hunter gumicsizmák és márkás cipők mellé persze itt is kitettek pár műbőr magassarkút, itt a Kitten cipői borzolják a kedélyeket, de azért ezek a cipők egy fokkal jobbak, mint a Norah lábbelik. Például nincsen rajtuk szegecs, le vannak árazva és szebb a kidolgozásuk.

A Skechers cipőket megnéztük itt is, majd a szomszédos márkaboltban is, ahol természetesen nagyobb a kínálat belőlük. A márka kitartóan próbál betörni az edzőcipők és a trendi, utcai sportcipők piacára, ennek megfelelően egyre jobb technikákkal egyre szebb cipőket állítanak elő, de az árak is emelkednek. 18 ezerért vásárolhatunk náluk kényelmes sportcipőt. Van egy 8 ezres edzőcipő is, de abból már nem maradt túl sok méret és nincs benne memóriahab, ami a drágább Skechers-ökben van. Ennyi nekünk elég is volt cipőboltokból, körülbelül ez a mostani hazai pláza-felhozatal, ezt kell szerteni. Ha önnek van jobb ötlete, hol vegyen az ember cipőt idén tavasszal, írja meg nekünk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra