Öltözzön Güell parknak!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendezték meg a Fashion & Architecture című divatbemutatót, melyen elvileg megtudhattuk, milyen az, ha az építészet megjelenik a divatban. „A divat és az építészet közvetlenül fejezik ki egy kor gondolkozását, társadalmi és kulturális identitását, egy generáció ambícióját. Az elmúlt évtizedben a sztárépítészek és a nagyobb divatmárkák szoros együttműködésének következtében építészeti csodák nőttek ki a földből szerte a világon” – áll a bemutatkozó szövegben, mely szerint a rendezvény célja, hogy bemutassák, hogyan fest mindez fordítva, azaz ha az építészet jelenik meg a divatban.

A szervező – Sonia Produkció – olyan tervezőket kért fel, akiknek kollekcióiban szerepelnek utalások a kor építészetére. Néha az volt az érzésünk, erőltetett a párhuzam, például az Imogen tavaszi kollekciójának tényleg fő tematikája a víz, vízpart volt, de arról eddig nem volt szó, hogy a hidak is inspirációs források lettek volna. Most viszont vetítettek a kollekció mögé egy hidat és kész is volt a párhuzam.

Az Elysian-t a szervezők elmondása szerint Párizs ihlette meg az őszi-téli kollekciónál, adta magát, hogy az Eiffel torony kerüljön a ruhák mögé, és meg is volt a „fashion” és az „architecture” is.

Ettől még a bemutatók érdekesek voltak, a háttérképek nagyon jól feldobták a showkat és a helyszín is jó volt: kár, hogy nem kapott nagyobb hírverést a rendezvény, mert így alig lézengtek páran a Bálnában, illetve az is kár, hogy nem kaptunk több információt a kollekciókról. Az egy dolog, hogy mi kitúrjuk a tervezők Facebookján, milyen kollekciót vittek kifutóra, de jobb lett volna, ha ezt már ott ki tudjuk deríteni szórólapokból vagy ha nem csak a tervező nevét mondják be a kezdés előtt, hanem azt is, mit láthatunk tőle.

Az Imogentől például tavaszi-nyári kollekciót pár téli kollekciós ruhával keverve, az Elysiantól őszi-télit – ami azért itthon még ritkaságszámba megy márciusban – a külföldiek pedig a szervezők elmondása szerint külön készültek az építészetes bemutatóra.

A Pitour márka mögött álló osztrák Maria Oberfrank egy kisfilmmel készült a tavaszi-nyári kollekciós ruháihoz: Helmut Lang egykori tanítványa 2005 óta saját márkát visz, ő a MQ Vienna Fashion Week egyik társalapítója, és most először mutathatott be ruhákat a BTF-en – például ez is jó hívószó lehetett volna a rendezvénynek, ami tényleg sajnáljuk, hogy nem vonzott be nagyobb tömegeket.

A cseh Helena Fejkova bemutatója igazi felüdülés volt, ő igazán komolyan vette a párhuzamot a ruhák és az épületek között: ha tőle választunk estélyit, öltözhetünk Sagrada Familiának, Güell parknak vagy Dancing House-nak (prágai ferde toronynak). Az alkalmi ruhában utazó tervező kitett magáért, öröm volt nézni az őrült kreációkat. A szlovák Izabela Komjatinak főleg a kiegészítőit szerettük – nézze meg a galériában, hogy reflektál a divat az építészetre!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek